Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Başkanı Arif Ümit Uztürk, 2020 Tokyo Olimpiyatları için 4 yıl önceden çalışmalara başladıklarını belirterek, bunun için oluşturulan havuza alınan milli sporculara destek için aylık maaş bağlanacağını açıkladı.

Uztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 Rio Paralimpik Olimpiyatları'na 49 sporcuyla katıldıklarını anımsatarak, olimpik ve paralimpik federasyonlar içinde Türkiye'de ilk defa iki altın madalyayı alan federasyon olduklarını söyledi. Uztürk, altın madalyanın yanı sıra bir gümüş ve iki bronz madalyayı da Türkiye'ye getirdiklerini anlattı.

Bu çok önemli başarının ardından şimdiki hedeflerinin 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları olduğunu dile getiren Uztürk, olimpiyatlara gidecek sporcu sayısını 49'un üzerine, alınan madalyaların da çok üstüne çıkmaları gerektiğini belirtti.

TBESF Başkanı Uztürk, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Rio de Janeiro dönüşünde çalışmalara başladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Ortak havuz oluşturduk. Şimdilik bu havuzda 100'e yakın sporcu var. Paralimpik sporcularımıza Bakanlığımız ve Spor Genel Müdürlüğümüz, destek mahiyetinde aylık maaş bağlayacak. Havuzda kaldıkları sürece, başarıları, performansları yükseldiği sürece bu destek devam edecek. Başarılı olamayan, performansları düşenlerin yerine geriden gelen, performanslarını artıran, uluslararası yarışmalarda başarılı olan sporcular alacak. Bu, Türkiye'de ilk defa, olimpiyatların dört yıl öncesinden başlatılmış muhteşem bir proje. Bütün sporcularımızın bu projenin kıymetini bilmeleri gerekir. Bu imkanlar gerçekten çok önemli. İnşallah 2020'de bunların karşılığını madalyalara, başarılara, şampiyonluklara yansır şekilde görebiliriz."

- "Her engellinin yapabileceği bir spor dalı var"

Arif Ümit Uztürk, Türkiye'de bedensel engelli lisanslı sporcu sayısının 5 bin 500 civarında olduğunu dile getirerek, bunu engelli sayısıyla oranladıklarında sayının çok yetersiz olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Türkiye'de halen engelli evladını, kardeşini, çocuğunu sokağa çıkarmaktan çekinen, sanki onunla beraber dışarı çıktığında rahatsız edileceğine inanan veya fiziki engeller yüzünden bazı sıkıntılar yaşayacağını düşünen ailelerin olduğunu vurgulayan Uztürk, şunları kaydetti:

"Bir engelli babası olduğum için bu düşünceleri tahmin edebiliyorum. Hiç çekinilecek, hiç gocunacak bir tarafı yok bunun. Her engellinin yapabileceği bir spor dalı var. Bu sadece bedensel engelli için de değil, görme, işitme, zihinsel engelli için de geçerli. Aileler lütfen bu konuda duyarlı olsun. 81 ilimizde engelli spor kulüplerimiz var. Daha olmadı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerine gidip çocuklarını sporla tanıştırabilirler. Spor yapmalarını sağlayabilirler. Bu korkunç bir farkındalık sağlayacak. Hem çocuklar rehabilite olacak hem de içlerinden performans sporcuları ortaya çıkmış olacak."

- Sponsor ihtiyacı

Federasyon başkanı Uztürk, TBESF bünyesinde 19 spor branşı olduğunu belirterek, adeta minik bir Spor Genel Müdürlüğünü andırdıklarını ifade etti.

Çok fazla branş olmasından dolayı ekstra kaynağa ihtiyaç duyduklarını ifade eden Uztürk, "Devlet bize verebileceği en iyi şartlarda, en iyi ödenekleri tahsis ediyor ama sadece işi devletimize bırakmamamız lazım. Ekstra kaynakların bu işin içinde olması gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.