Süper Lig'in 9. haftasıdaki derbi karşılaşmasında Fenerbahçe'yi ağırlayan Galatasaray'ın ilk 11'inde geçen haftaya göre 2 değişiklik oldu.

Galatasaray'da teknik direktör Igor Tudor, ligde son oynanan Atiker Konyaspor maçında ilk 11'de görevlendirdiği Iasmin Latovlevici ve Garry Rodrigues'i yedek soyundururken, derbi mücadelesinde bu oyuncuların yerine Serdar Aziz ile Tolga Ciğerci'yi oynattı.

Sarı-kırmızılı takımda tedavileri yoğun şekilde sürdürülen Tolga Ciğerci, Fenerbahçe derbisine yetiştirilirken, Garry Rodrigues ise yedekler arasında yer aldı.

- Tolga 2 maç sonra takımda yerini aldı

Sarı-kırmızılı ekipte sakatlığı nedeniyle son 2 lig maçında oynayamayan Tolga Ciğerci, planlandığı gibi Fenerbahçe derbisine yetiştirildi.

Ligin ilk 6 maçının başlangıç kadrosunda yer alan, sonrasında ise eklem kapsülündeki ödem nedeniyle 2 maç dinlendirilen Tolga, bu önemli karşılaşmada takımdaki yerini aldı.

Geçen haftaki Atiker Konyaspor karşısındaki ilk 11'i tamamen yabancılardan oluşan Galatasaray'ın Fenerbahçe ile yapılan derbi karşılaşmasındaki başlangıç kadrosunda yerli isimlerden Tolga Ciğerci ile Serdar Aziz şans buldu.

- Sistem değişti

Teknik direktör Igor Tudor, geride kalan maçların aksine Fenerbahçe derbisine 3'lü savunmayla başladı.

Hırvat teknik adam, derbi maçta savunmayı Maicon, Denayer, Serdar Aziz üçlüsünden oluştururken, orta saha 5'lisinde Mariano, Ndiaye, Fernando, Belhanda ve Tolga'ya yer verdi.

Tudor, orta sahanın önünde Feghouli'yi oynatırken, forvette ise Gomis'i görevlendirdi.

- Dursun Özbek totemini sürdürdü

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, totemini derbi maçta da sürdürerek müsabakayı izlemek için Türk Telekom Stadı'na gelmedi.

Son olarak sarı-kırmızılı takımın Östersunds'la 1-1 berabere kalarak UEFA Avrupa Ligi'nden elendiği maç için stada gelen ve sonrasında totem yaparak karşılaşmaları televizyondan takip etmeyi tercih eden başkan Özbek, derbi müsabakasında da bu geleneğini sürdürdü.

Özbek'in stada gelmediği dönemde 4 lig maçına çıkan sarı-kırmızılı ekip, hepsini kazanmayı başardı.

- Derbi maça özel koreografi

Derbi karşılaşmasına büyük ilgi gösteren ve tribünleri tamamen dolduran sarı-kırmızılı taraftarlar, müsabaka öncesi bir koreografi sergiledi.

Taraftar grubu ultrAslan'ın da yer aldığı Odeabank tribününde sergilenen koreografide, ilk olarak, "Siz diz çöktüğünüz için onlar büyük görünüyor" ve "Ayağa kalk" pankartları açılırken, ardından ABD'li aktör Sylvester Stallone'nin "Rocky Balboa" karakterini canlandırdığı Rocky filminden esinlenilen bir görsel, makaralı sistemle tribüne çekildi.

Kırmızı şort ve sarı eldivenlerle dikkati çeken görselin bir yumruğu, koreografide yine makaralı sistemle havaya kaldırıldı.

Tüm tribünlere Galatasaray bayrakları dağıtılırken, maç öncesinde ve müsabaka sırasında yaptıkları tezahüratlarla takımlarına büyük destek veren taraftarlar, oyuncuları tribüne çağırarak moral verdi.

- Konya'da saldırıya uğrayan taraftar tribünde

Galatasaray'ın geride kalan haftada Atiker Konyaspor'a konuk olduğu maç öncesi bir grup rakip takım taraftarının saldırısına uğrayan ve görüntüleri sosyal medyada yer alan üniversite öğrencisi Hakan Karaoğlu, derbiyi Türk Telekom Stadı'nda izledi.

Sarı-kırmızılı kulübün davetlisi olarak İstanbul'a gelen Hakan Karaoğlu, Galatasaray-Fenerbahçe maçını tribünden izleme fırsatı buldu.

- Derbi maça basının ilgisi yüksek

Süper Lig'in en önemli maçlarından biri olan Galatasaray-Fenerbahçe derbisine yerli ve yabancı basın mensuplarının ilgisi yüksek oldu.

Karşılaşmaya 168 basın mensubunun akreditasyon yaptırdığı, bunların içinde Fransa, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Çin, Hollanda ve Belçika'dan 13 medya çalışanının da yer aldığı aktarıldı.

Öte yandan, karşılaşmanın 30'un üzerinde ülkede canlı yayınlandığı bildirildi.

Maç öncesi Boluspor Gençlik Geliştirme Teknik Sorumlusu Çetiner Erdoğan'ın vefatı nedeniyle 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Süper Lig'in 9. haftasındaki Galatasaray derbisinde takımında tek değişiklik yaptı.

Türk Telekom Stadı'nda oynanan derbide Kocaman, geçen hafta Evkur Yeni Malatyaspor'u 3-1 yendikleri karşılaşmanın ilk 11'inden sadece santrforda değişikliğe gitti.

Kocaman, Roberto Soldado'nun yerine Vincent Janssen'e şans tanıdı.

- Janssen ilk 11'e döndü

Fenerbahçe'nin Hollandalı futbolcusu Janssen, bir maç aradan sonra ilk 11'e döndü.

Geçen hafta formasını Soldado'ya kaptıran Janssen, derbi maçta ilk 11'de sahaya çıktı.

- Stoperde tercih Neustaedter-Neto

Aykut Kocaman, stoperdeki tercihini Roman Neustaedter-Luis Neto ikilisinden yana kullandı.

Tecrübeli teknik adam, kırmızı kart cezası sona eren Martin Skrtel'i yedek oturttu ve geçen hafta Neto-Neustaedter'den oluşan stoper ikilisini bozmadı.

Bu sezon sakatlığı nedeniyle Aytemiz Alanyaspor ve Beşiktaş, cezası sebebiyle de Evkur Yeni Malatyaspor maçlarını kaçıran Skrtel, ilk defa yedek kulübesinde oturdu.

Sarı-lacivertlilerde kırmızı kart cezası biten İsmail Köybaşı ile Alper Potuk'un yanı sıra Volkan Demirel, Erten Ersu, Mehmet Topal, Şener Özbayraklı, Oğuz Kaan Güçtekin, Aatıf Chahechouhe ve Soldado yedek kulübesinde oturan diğer isimler oldu.

- Dirar ön liberoda

Aykut Kocaman, sağ kanat oyuncusu Nabil Dirar'ı ön liberoda oynattı.

Takımını sahaya 4-3-3 dizilişiyle süren Kocaman, orta saha üçlüsünü Josef de Souza, Ozan Tufan ve Nabil Dirar'dan oluşturdu. Hücum üçlüsünde ise sağda Giuliano, solda Valbuena, ileri uçta ise Janssen görev aldı.

Kocaman, savunma dörtlüsünü ise bozmadı. Fenerbahçe sahaya Isla, Neto, Neustaedter ve Hasan Ali Kaldırım dörtlüsüyle çıktı.

- 26 yıl sonra yabancı kaleci

Fenerbahçe'nin kalesini, Süper Lig'de Galatasaray'a karşı 26 yıl sonra yabancı bir kaleci korudu.

Aykut Kocaman, kaledeki tercihini son 4 haftada olduğu gibi yine Carlos Kameni'den yana kullandı.

Sarı-lacivertlilerin kalesinde, ligde Galatasaray derbisinde en son bir yabancı kaleci olarak 4 Mayıs 1991'de Alman file bekçisi Toni Schumacher yer almıştı.

Bu tarihten sonra ligde Fenerbahçe'nin Galatasaray'la oynadığı 54 derbide de kaleye Türk file bekçileri geçmişti.

Kameni, 26 yılı aşkın süre sonra Galatasaray derbisinde forma giyen ilk yabancı kaleci oldu.

Öte yandan Volkan Demirel, 19 Mayıs 2007'den sonra ilk kez bir Galatasaray derbisinde yedek kaldı.

- Mehmet Ekici ve Van Persie dışında eksik yok

Fenerbahçe, zorlu derbiye Mehmet Ekici ve Robin van Persie'den eksik şekilde çıktı.

Sarı-lacivertli takımın teknik direktörü Kocaman, Galatasaray karşısında bu iki isminden faydalanamadı.

Fenerbahçe'nin Brezilyalı santrforu Jose Fernandao da yabancı kontenjanından dolayı 21 kişilik kadroya dahil edilmedi.

- Fenerbahçe'de 7 futbolcunun ilk Galatasaray derbisi

Fenerbahçe'de 7 futbolcu, sarı-lacivertli formayla ilk kez Galatasaray derbisinde yer aldı.

Sarı-lacivertlilerde ilk 11'de oynayan Kameni, Mauricio Isla, Neto, Nabil Dirar, Giuliano Victor de Paulo, Janssen ve Mathieu Valbuena, ilk kez Fenerbahçe formasıyla Galatasaray'a karşı mücadele verdi.

- Cüneyt Çakır 10 ay sonra Fenerbahçe maçında

Karşılaşmayı yöneten FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, 10 ay sonra bir Fenerbahçe maçında görev aldı.

Tecrübeli hakem, Fenerbahçe'nin en son geçen sezonun 14. haftasında Antalyaspor ile oynadığı maçı yönetmişti. Antalya'da 12 Aralık 2016'da yapılan maçı ev sahibi takım, Yekta Kurtuluş'un golüyle 1-0 kazanmıştı. Bu maçta sarı-lacivertli futbolcu Moussa Sow'un rövaşatasında filelere giden top faul gerekçesiyle gol değeri kazanmamıştı. Çakır'ın bu kararı tartışmaya neden olmuştu.

Öte yandan Cüneyt Çakır, kariyerinde 11. kez Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde düdük çaldı.

- Fenerbahçe taraftarı Alpaslan Dikmen'i andı

Fenerbahçeli taraftarlar, Galatasaray taraftar grubu ultrAslan'ın kurucularından Alpaslan Dikmen'i unutmadı.

Sarı-lacivertli taraftarlar, yaklaşık 10 yıl önce vefat eden Dikmen için "Kalbimizdesin Alpaslan Dikmen" yazılı pankart açtı.

Öte yandan Türk Telekom Stadı'ndaki deplasman tribününü dolduran yaklaşık 2 bin Fenerbahçe taraftarı, takımına destek oldu.

- 21 yaş altı maçı Fenerbahçe'nin

Fenerbahçe 21 Yaş Altı Takımı, Galatasaray'ı deplasmanda 2-1 yendi.

Florya Metin Oktay Tesisleri'nde oynanan karşılaşmanın ilk yarısını sarı-lacivertliler, 35. dakikada Alper Uğuz'un attığı golle 1-0 önde kapattı. Maçın 70. dakikasında Galatasaray, Barış Zeren'in golüyle durumu 1-1'e getirdi. Fenerbahçe, 71. dakikada Hasan Küçük'ün golüyle sahadan galibiyetle ayrılmayı başardı.

Öte yandan Fenerbahçe'nin Makedon futbolcusu Eljif Elmas da bu karşılaşmada forma giydi.

MAÇ

Stat: Türk Telekom

Hakemler: Cüneyt Çakır, Bahattin Duran, Tarık Ongun

Galatasaray: Muslera, Maicon, Denayer, Serdar Aziz (Dk. 19 Latovlevici), Mariano, Ndiaye, Fernando, Belhanda, Tolga Ciğerci, Feghouli (Dk. 89 Ahmet Çalık), Gomis (Dk. 80 Eren Derdiyok)

Fenerbahçe: Kameni, Isla, Neto, Neustaedter, Hasan Ali Kaldırım, Dirar, Ozan Tufan (Dk. 90+1 Chahechouhe), De Souza, Giuliano, Valbuena (Dk. 72 Alper Potuk), Janssen (Dk. 72 Soldado)

Kırmızı kart: Dk. 73 Belhanda (Galatasaray)

Sarı kartlar: Dk. 10 Mariano, Dk. 24 Denayer, Dk. 53 Fernando (Galatasaray), Dk. 44 Neto, Dk. 77 Alper Potuk (Fenerbahçe)

İLK YARI

Süper Lig'in 9. haftasında Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan derbi maçın ilk yarısı, 0-0 berabere bitti.

3. dakikada Belhanda'nın sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta, ceza sahasında oluşan karambol sonrası topu önünde bulan Tolga Ciğerci, meşin yuvarlağı Feghouli'ye bıraktı. Bu futbolcunun şutunda, savunmaya çarpan top kornere gitti.

20. dakikada orta sahadan atılan uzun pasta topu kontrol ederek ceza sahasına giren Gomis'in vuruşunda, meşin yuvarlak kaleci Kameni'de kaldı.

30. dakikada Maicon'un sağdan ortasında, ceza sahasında Belhanda'nın gelişine yaptığı vuruşta top üstten auta çıktı.

40. dakikada Giuliano ile girdiği verkaç sonrası ceza sahasının sağ çaprazında topu kontrol eden Janssen'in şutunda, meşin yuvarlak yandan dışarı gitti.

43. dakikada Valbuena'nın pasıyla ceza sahası sol çaprazında kaleci Muslera ile karşı karşıya kalan Janssen'in yaptığı vuruşta, kaleye paralel giden top uzak taraftan oyun alanını terk etti.

Karşılaşmanın ilk yarısı, 0-0 berabere tamamlandı.

İKİNCİ YARI

Süper Lig'in 9. haftasında Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan derbi maç, 0-0 berabere tamamlandı.

49. dakikada Feghouli'nin soldan ortasında arka direkte Gomis'in indirdiği topa penaltı noktası gerisinde Tolga Ciğerci'nin yaptığı kafa vuruşunda, kaleci Kameni'nin son anda müdahalede bulunduğu meşin yuvarlak yandan kornere gitti.

68. dakikada Feghouli'nin soldan yaptığı ortada, ceza sahasında Maicon'un kafa vuruşunda top yandan auta çıktı.

73. dakikada ara pasıyla Fenerbahçe ceza sahasına giren Belhanda, kaleci Kameni ile ikili mücadelesinde yerde kaldı. Hakem Cüneyt Çakır, penaltı bekleyen Belhanda'yı kendisini aldatmaya yönelik harekette bulunduğu gerekçesiyle ikinci sarıdan kırmızı kartla oyundan ihraç etti.

Kalan sürede önemli pozisyon olmadı ve müsabaka 0-0 berabere sonuçlandı.