Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Fransa 1. Lig ekibi Monaco'yu 2-1 yenerek, tur için avantaj yakaladı.

Ülker Stadı'nda oynanan maçta sahneye Nijeryalı forvet Emmanuel Emenike çıktı. Nijeryalı forvetin 39. dakikadaki golüyle öne geçen Fenerbahçe, Radamel Falcao'nun 42. dakikada fileleri havalandırmasına engel olamayınca ilk yarı 1-1 bitti. İkinci yarıda 61. dakikada Emenike'nin şık golüyle bir kez daha öne geçen Fenerbahçe, üstünlüğünü koruyarak sahadan 2-1 galip ayrıldı.

Fenerbahçe ile Monaco arasındaki rövanş maçı 3 Ağustos'ta Monaco'da oynanacak. Sarı-lacivertli takım rövanşta kazanması veya berabere kalması durumunda adını play-off turuna yazdıracak. Fenerbahçe, 2 veya üzeri gol atıp tek farklı kaybetmesi durumunda da tur biletini kapacak.

Monaco'ya ise gol yemeden alacağı tek farklı galibiyetin yanı sıra, iki ve üzeri farklı galibiyetler de tur için yeterli olacak. Rövanş mücadelesinde normal sürenin 2-1 Monaco'nun üstünlüğüyle tamamlaması durumunda karşılaşma uzatmaya gidecek. Uzatmada gol olmaması halinde ise tur atlayan takımı seri penaltı atışları belirleyecek.

Fenerbahçe: 2 - Monaco: 1

Stat: Ülker

Hakemler: Jesus Gil Manzano, Angel Nevado Rodriguez, Jose Miranda (İspanya)

Fenerbahçe: Ertuğrul Taşkıran, Neustadter, Skrtel, Kjaer, Van der Wiel (Dk. 90+2 Stoch), Salih Uçan (Dk. 82 Şener Özbayraklı), De Souza, Ozan Tufan, Hasan Ali Kaldırım, Fernandao, Emenike (Dk. 71 Chahechouhe)

Monaco: De Sanctis (Dk. 13 Badiashile), Sidibe, Jemerson, Raggi, Mendy, Dirar (Dk. 75 Bernardo Silva), Fabinho, Bakayoko, Lemar, Falcao, Germain (Dk. 86 Cavaleiro)

Goller: Dk. 39 ve 61 Emenike (Fenerbahçe), Dk. 42 Falcao (Monaco)

Sarı kartlar: Dk. 17 De Souza, Dk. 53 Fernandao (Fenerbahçe), Dk. 66 Falcao (Monaco)

UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Fransa 1. Ligi ekibi Monaco ile karşılaşan Fenerbahçe, 62 gün sonra resmi maça çıktı.

Geride kalan sezonu Spor Toto Süper Lig'de 2. sırada tamamlayarak UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme turu oynamaya hak kazanan sarı-lacivertliler, Monaco karşısına bu sezonki ilk resmi mücadelesini verdi.

Teknik direktör Vitor Pereira yönetimindeki sarı-lacivertli takım, son resmi karşılaşmasını 26 Mayıs'ta Antalya'da, Ziraat Türkiye Kupası finalinde Galatasaray'la oynamış ve sahadan 1-0 mağlup ayrılmıştı.

- Fenerbahçe'ye yeni sistem

Fenerbahçe Teknik Direktörü Pereira, takımını yeni oyun sistemi olan 3-5-2'yle sahaya sürdü.

Sezon öncesi hazırlık maçlarında denediği sistemi resmi maça da taşıyan Pereira, kalede Ertuğrul Taşkıran'a şans verdi. Savunma üçlüsünün sağında Roman Neustadter, ortasında Martin Skrtel, solunda ise Simon Kjaer oynadı.

Sarı-lacivertlilerde orta sahanın sağında Gregory van der Wiel, solunda ise Hasan Ali Kaldırım şans buldu. Orta sahanın ortasında ise Josef de Souza, Ozan Tufan ve Salih Uçan forma giydi. Fenerbahçe'nin ileri ucunda ise Jose Fernandao ve Emmanuel Emenike yer aldı.

- Pereira cezalı

Sarı-lacivertlilerin Portekizli teknik direktörü Pereira, cezası nedeniyle Monaco karşısında takımın başında sahaya çıkamadı.

Pereira, geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nde Portekiz'in Braga takımıyla deplasmanda oynanan rövanş maçının ilk yarısında hakeme itirazı nedeniyle tribüne gönderilmişti. UEFA Disiplin Kurulu tarafından bir maç ceza alan Pereira, bu nedenle Monaco karşısında yedek kulübesinde yer alamadı.

Müsabakayı Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'nde izleyen Pereira'nın yerine takımın başında yardımcı antrenör Filipe Almeida çıktı.

- Yeni transferler "siftah" yaptı

Fenerbahçe'nin yeni transferlerinden Van der Wiel, Skrtel ve Neustadter, ilk kez resmi bir maçta sarı-lacivertli formayı giydi.

Paris Saint-Germain'den gelen Hollandalı Van der Wiel, Liverpool'dan transfer edilen Slovak Skrtel ile Schalke 04'ten kadroya dahil edilen Rus oyuncu Neustadter, Monaco karşısında ilk 11'de sahaya çıktı.

Sarı-lacivertlilerin diğer yeni oyuncularından İsmail Köybaşı sakatlığından dolayı kadroda yer almazken, Aatıf Chahechouhe ise yedek kulübesinde şans bekledi.

- Salih Uçan 810, Emenike 433 gün sonra

Fenerbahçe'nin kiradan dönen futbolcuları Salih Uçan 810, Emenike ise 433 gün sonra resmi bir maçta sarı-lacivertli formayı giydi.

Son iki sezonu İtalya'nın Roma takımın kiralık geçiren Salih, en son 9 Mayıs 2014'te Süper Lig'de Kardemir Karabükspor maçında Fenerbahçe formasıyla sahaya çıkmıştı.

Geçen sezonu Birleşik Arap Emirlikleri ekibi El Ein ve İngiltere'den West Ham United'da kiralık geçiren Nijeryalı forvet ise, sarı-lacivertli formayı en son 21 Mayıs 2015'te Türkiye Kupası'nda Bursaspor karşısında terletmişti.

- Ertuğrul ilk kez Avrupa'da

Fenerbahçe'nin 26 yaşındaki kalecisi Ertuğrul Taşkıran, kariyerindeki ilk Avrupa kupası maçını oynadı.

Sarı-lacivertli takımın birinci kalecisi Volkan Demirel'in sakat olması ve ikinci kaleci Fabiano'nun da Panathinaikos ile yapılan maçta yüzüne aldığı darbe sonucunda sakatlanması nedeniyle Pereira, kaleyi Ertuğrul'a emanet etti.

Ertuğrul, geçen sezon sadece 3 Türkiye Kupası maçında Fenerbahçe kalesini korumuştu.

- Kaptan Kjaer

Fenerbahçe'de sahaya kaptan olarak Danimarkalı futbolcu Simon Kjaer çıktı.

Takımın kaptanları Volkan Demirel ve Mehmet Topal'ın kadroda yer almaması nedeniyle kaptanlık pazubandını Kjaer taktı.

Takımın 3. kaptanı olan Kjaer, geçen sezon başı geldiği sarı-lacivertlilerde ilk kez bu görevi üstlendi.

- Fenerbahçe'de 6 eksik

Fenerbahçe'de, Monaco karşılaşması öncesi sakatlıkları ve cezaları nedeniyle 6 futbolcu forma giyemedi.

Sarı-lacivertlilerde sakatlıkları bulunan kaleci Volkan Demirel, yeni transfer İsmail Köybaşı ile son hazırlık maçında darbeye bağlı sakatlık geçiren Robin van Persie, Monaco karşısında kadroda yer almadı.

Geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nde Braga maçında çift sarıdan kırmızı kart gördükten sonra hakem Ivan Bebek'e fiziki temasta bulunduğu için 31 Aralık 2016'ya kadar ceza alan, daha sonra cezasının bitiş tarihi 30 Eylül 2016'ya çekilen Volkan Şen de sarı-lacivertlilerin bir diğer eksiği oldu. Volkan Şen'in ayrıca sakatlığı da bulunuyor.

Sarı-lacivertlilerde Braga maçında gördüğü kırmızı kart nedeniyle 3 maç ceza alan Alper Potuk, cezasının ilkini Monaco karşısında oynamayarak çekti. Braga karşısında çift sarı karttan oyundan atılan Mehmet Topal karşılaşmada forma giyemedi.

- Tribünler boş kaldı

Fenerbahçe taraftarı maça ilgi göstermedi.

Ülker Stadı'nda oynanan maçta tribünlerin çok büyük kısmı boş kaldı. Zorlu maçta tribünlerde yaklaşık 10 bin sarı-lacivertli taraftar yer aldı.

Monaco taraftarı tribünde yer almadı.

- De Sanctis 2 bin 817 gün sonra Kadıköy'de

Türkiye'de daha önce Galatasaray'da forma giyen Monaco'nun İtalyan kalecisi Morgan De Sanctis, 2 bin 817 gün sonra Kadıköy'de maça çıktı.

Galatasaray'da forma giydiği 2008-2009 sezonunda Fenerbahçe'ye karşı 2 maç oynayan İtalyan kaleci, Kadıköy'de en son 9 Kasım 2008'de sahada yer almıştı.

Galatasaray, De Sanctis'in yaklaşık 8 yıl önce Kadıköy'de forma giydiği maçı 4-1 kaybetmişti.

İtalyan kaleci, Türkiye'deki en son maçını ise 2 bin 629 gün önce 17 Mayıs 2009'da Galatasaray formasıyla Gençlerbirliği karşısında vermişti. Monaco'nun yeni transferi, 7 yıl sonra Türkiye'de bir maça çıkmış oldu.

Bu arada 39 yaşındaki kaleci, maçın hemen başında sakatlandı ve 12. dakikada yerini 18. yaşındaki Badiashile'ye bıraktı.

- FETÖ'nün darbe girişimine tepki

Karşılaşmayı izleyen Fenerbahçeli taraftarlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.

Taraftarlar tribünde, üzerinde "Game Over Feto (Oyun bitti Feto)" yazılı pankart açtı.

- Monaco Prensliği'den olumsuz yanıt

Fenerbahçe Kulübünün, Fransa'da 3 Ağustos'ta oynanacak rövanş maçına sarı-lacivertli taraftarların alınması için Monaco Prensliği'ne yaptığı başvuruya olumsuz yanıt verildi.

Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, konuyla ilgili Monaco Prensliği İçişleri Bakanlığı Danışmanı'nın imzasıyla Monaco Genel Direktörlüğü'ne yazı gönderildiği belirtildi. Yazıda, sarı-lacivertli taraftarların Monaco Prensliği topraklarında bulunmalarının hükümet kararıyla yasaklandığı hatırlatıldı.

Monaco Prensliği, daha önce de sarı-lacivertli taraftarların 3 Ağustos'ta oynanacak maç için Monaco'ya alınmayacağını duyurmuştu.