AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup toplantısında, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Polonya ziyareti nedeniyle kendisinin grup toplantısında partililerle bir araya geldiğini söyledi. Başbakan Yıldırım, tedavisi süren eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a "geçmiş olsun" temennisinde bulundu. 

Binali Yıldırım, dün Kuzey Irak bölgesinde düzenlenen operasyonlarda el yapımı patlayıcı düzeneğinin infilak etmesi sonucu şehit olan 4 askere Allah'tan rahmet diledi.

Somali'de yüzlerce insanın hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısını hatırlatan Yıldırım, terörü lanetle ve şiddetle kınadıklarını söyledi. Terörün insanlığın başbelası ve ortak tehdit olduğunu ifade eden Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:

"Teröre karşı farklı standartlar, iki yüzlü davranışlar terörü yok etmeye değil, terörün daha fazla azmasına vesile olmaktadır. 40 yıldan fazla süredir terörle büyük mücadele yapmış ve terörden büyük zarar görmüş ülke olarak hep söylediğimiz bir şey var, hiçbir ülke, hiçbir şehir, hiçbir yer kendisini güvende hissetmesin. Terör her zaman, her yerde kapıyı çalabilir. Onun için mutlaka bu mücadelede ortak akılla birlikte hareket etmek mecburiyeti vardır."

Esnafın kullanacağı işletme kredisi sınırı 200 bin liraya çıkarıldı

Yıldırım, esnafı, büyüyen, güçlü Türkiye'nin ana belkemiği olarak gördüklerini belirten Yıldırım, böyle gördükleri için 15 yıldır esnafa desteklerinin artarak devam ettiğini söyledi.

Kredi kullanan esnaf sayısının 15 yıl önce 63 bin olduğuna işaret eden Yıldırım, bugün bu sayının 450 bine ulaştığını söyledi. 

Yıldırım, 2002'de kredi üst sınırının 5 bin lira ve faizin yüzde 47 olduğunu anımsatarak, "Tam bir soygun." dedi. Yıldırım, şimdi üst sınırın 150 bin liraya çıktığını, faizin ise sıfır ile 4,5 arasında olduğunu, üzerini Hazine'nin karşıladığını anlattı.

Kefalet kooparatiflerinden ancak 402'sinin, yapılan denetlemelerde kredi alabilir onayı alırken, şimdi bu sayının 900 olduğunu ifade eden Yıldırım, TESKOMB, Halkbankası ile hükümetin yeni bir adım attığını bildirdi.

"Esnafa yeni müjde" diyen Yıldırım, esnaf ve sanatkarların kullanacağı işletme kredisi sınırının 150 binden 200 bine çıkarıldığını açıkladı.

Esnaf, sanatkarın bulunduğu iş yerini satın almak istiyorsa 500 bin lira krediyi, 10 yıl vadeyle alabileceğini bildiren Yıldırım, eğer iş yerinde yeni araç almak istemesi halinde taşıt edindirme kredisi de kullabileceğini kaydetti. Yıldırım, bunu da 5 yıl vadeyle 500 bin lira olacağını ifade ederek, "Bunların faizi piyasa faiziyle değil, özel, Hazine'nin desteklediği düşük oranlı faizle olacak. Bu yenilikler esnafımıza hayırlı, uğurlu olsun." değerlendirmesinde bulundu.

'OHAL keyfiyet değil mecburiyet dolayısıyla alındı'

Yıldırım, dünkü MGK'da olağanüstü halin uzatılmasına yönelik tavsiye kararı çıktığını anımsatarak, OHAL'in keyfiyet değil mecburiyet dolayısıyla alındığını söyledi.

"Hesabı kararı verenler ödeyecek"

Yanlış yöneticilerin, hesabını masum insanlardan soramayacaklarını kaydeden Yıldırım, "Hesabı bu kararı verenler ödeyecek. İş bu kadar basit ve nihayet ödemeye de başladılar. Burnunun doğrultusunda karar verirsen işte olacaklar budur. Irak Merkezi Yönetimi ile bu konuda yakın çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Pazarı pazartesiye bağlayan gece Kerkük'te Merkezi Irak Yönetimi'ne ait güçlerin bir operasyon başlattığını hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Kerkük'ün tamamen PKK ve peşmergelerden temizlendiği bilgisi geliyor. Yıllar boyunca işin tarihi derinliğine baktığımızda orada sistematik olarak demografik yapıyı fiili durumlarla değiştirme gayretlerinin olduğunu görüyoruz. Hatırlayın, birkaç yıl önce bütün kayıtlar yakıldı ve bir oldu bittiyle orada 'Kerkük bir Kürt şehridir' diye bir fiili durum yapıldı. Bunu Türkiye olarak asla kabul etmedik. Şimdi, Kerkük'ün tekrar Irak Merkezi Yönetimi tarafından kontrol altına alınmış olması müspet bir gelişmedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak, bozulmaya çalışılan demografik yapıyı tekrar tesis edecek bir yönetim tarzını uygulamaya koymaktır. Aksi halde sorunlar tekrar devam eder."

'Sayın Bahçeli'nin dediği öneri üzerinde çalışılabilir'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "üniversiteye giriş sınavının kaldırılması" önerisine ilişkin Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"AK Parti iktidarından önce Türkiye'de 76 üniversite vardı, şu anda 185 üniversite var. Üniversitelerden mezun olan gençlerin sayısı 900 bin, liseden mezun olup da üniversiteye gitmek isteyen gençlerin sayısı 1 milyon 100 bin. Ancak geçmiş yıllardan gelen 2,5 milyon gencimiz var, birinci meselemiz bu gençlerimizi üniversiteli yapmak. Sonra zaten doğal olarak mezun olan da üniversitelerin alacağı sayı da aynı olacağı için Sayın Bahçeli'nin dediği öneri üzerinde çalışılabilir, düşünülebilir."

'Biz gittiğimiz yerlere hesap kitap için gitmiyoruz'

Başbakan Yıldırım, "Somali'de yüzlerce insan, patlamada hayatını kaybetti. Saatler sonra orada sadece Türkiye vardı, Türkiye'nin bakanı vardı, sağlık ekibi vardı, biz vardık. Oradan 35 yaralıyı, 35 refakatçiyi hemen Türkiye'ye getirdik, tedavilerine başladık. Orada Türkiye'nin yaptığı hastane olmasaydı o terör olayında yaralananların tedavisi yapılamayacaktı. Biz gittiğimiz yerlere hesap kitap için gitmiyoruz, dolar için gitmiyoruz, para pul için gitmiyoruz; insanlık için gidiyoruz, kardeşlik için gidiyoruz. Bizim farkımız bu." dedi.