Başbakan Binali Yıldırım, Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu 16. MÜSİAD EXPO'nun kapanış oturumundaki konuşmasında, küresel ticaret yapanların, gittikçe gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkeler üzerindeki dolaylı baskılarını hissetmeye başladıklarına işaret etti.

Yıldırım, "Küresel ticaret daraldıkça, gelişmiş ülkelerdeki büyümeler artık küçülmeye doğru yüz tuttukça, bazı gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin kazançlarına göz dikmeye başladı. Dolaylı yollardan finansın üzerine konmak için birtakım yollara başvuruyorlar, tedbirler alıyorlar. Bunu yaparken de terörü bahane ediyorlar. İşte böylesine gelişmeleri yaşarken, dostlarımızın, kardeşlerimizin, Asya'dan, Afrika'dan, sığınacakları, yatırımlarını yapacakları en güvenli limanın Türkiye olduğunu buradan bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum." dedi.

"Fazlası var, eksiği yok"
Türkiye ekonomisiyle ilgili kasıtlı olarak olumsuz algı oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Yıldırım, "Bu yeni değil, eskiden de vardı ama bugünlerde hız kazandı. Ama şunu herkes bilmelidir ki, Çin ve Hindistan'ı çıktıktan sonra, bugün bile, bu haliyle bile Türkiye dünya büyüme ortalamasının üzerindedir. Bu büyüme bizi mutlu etmiyor, bu bizim alışık olduğumuz bir büyüme değil ama bu yıl çok özel bir yıl. 2017'den itibaren Türkiye tekrar büyümede anlı, şanlı günlerine dönecek. Elinizi çabuk tutun, Türkiye en az yüzde 4,5 büyüyecek. Fazlası var, eksiği yok." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, KOBİ'lere verilecek desteklere ilişkin, "Bir milyar 100 milyon KOBİ'lere karşılıksız destek vereceğiz, 50 binden 300 bine kadar, projesine göre. Yetmez, 17 milyar teminat vereceğiz, Kredi Garanti Fonu teminatı üstlenecek, siz de 17 milyar liraya kadar ihtiyacınız olan finansmanı sağlayacaksınız. Neyle sağlayacaksınız? Piyasadaki faizlerin yarısı faizle sağlayacaksınız. Yani yüzde 4'le, yüzde 5'le sağlayacaksınız." açıklamasında bulundu.

"Bu ülkenin evlatları kazandı"
Darbe girişiminde tankın gücünün halkın gücüne karşı duramadığını kaydeden Yıldırım, "Bu darbeyi yendik, tankın gücü halkın gücüne karşı koyamadı ama daha önemlisi bu darbe sabahı bazı dost bildiğimiz ülkeler şaşkına döndü. Suspus oldular. 'Bize böyle denmemişti...' Kendi aralarında kutlama yapmaya başlamışlar, 'bizim çocuklar başardı' diye ama onların çocukları değil, bu milletin asil evlatları başardı. Kafalarını kiraya vermiş Pensilvanya'daki terör başının adamları değil, bu ülkenin yiğit evlatları kazandı." ifadelerini kullandı.

Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk'ün şehit edilmesine de konuşmasında yer veren Yıldırım, "Derik Kaymakamımız, Derik Belediye Başkanvekilimiz, maalesef dün uğradığı alçakça bir tuzak patlayıcı vesilesiyle şehit oldu, hayatını kaybetti. 1 gün önce bana ziyarete gelmişti. Son dönemde bölücü terör örgütüne yataklık yapan, onlara destek olan bu vesileyle görevden alınan belediyelere atanan başkanları Ankara'da İçişleri Bakanlığımızda bir araya getirdik. Onların çalışmalarını kendi ağızlarından dinledik. Bundan sonraki hedeflerini ve taleplerini öğrenme fırsatı bulduk. O toplantıda Derik Kaymakamımız Muhammed Fatih Safitürk, o kadar heyecanlı, o kadar vatan ve millet sevdalısıydı ki... Anlattıklarını yaşar gibi anlatıyordu. O gencecik, fidan gibi kardeşimize alçaklar tuzak kurdular ama onlar bilsin ki hiçbir yiğidimizin kanı yerde kalmaz. Ülkenin her köşesinde, bu ülkeyi bölmeye çalışan, birliğimizi beraberliğimizi, kardeşliğimizi zedelemeye çalışan kim olursa olsun ister içeride, ister dışarıda, hiç ama hiç affetmeyeceğiz." dedi.

aa