BAŞBAKAN Yardımcısı Veysi Kaynak, demokrasiden uzaklaşıldıkça baskı ve zulüm yaşandığını belirterek, "Yani Sünni mezhebe inanan insanların peygamberden öğrendikleri şekilde ezanlarının okunması da dinlenmesi de yasaklandı, Dersim de bombalandı. Bunlar aynı tarihte oldu" dedi.
Veysi Kaynak, Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi'nde Alevi Kültür Derneği ve Cemevi'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Hasan Hüseyin Değirmenci, Alevi dedesi Ercan Kazım Özer, dernek yönetimi ve vatandaşlar tarafından karşılanan Kaynak, cemevi sayısının arttığını kaydederek, "Biz övünerek söylüyoruz, İstanbul'da cemevi sayısı Recep Tayyip Erdoğan belediye başkanı olmasından itibaren hızlıca arttı. Yani birdi, ikiydi 99'a çıktı. Bu bizim samimiyetle düşüncemiz. Herkes nasıl inanıyorsa o inancının gereklerini ona göre yapabilmeli" dedi.

Demokrasiden uzaklaşıldıkça herkesin baskı ve zulümden payını aldığını ifade eden Kaynak, şunları söyledi:

"Yani Sünni mezhebe inanan insanların peygamberden öğrendikleri şekilde ezanlarının okunması da dinlenmesi de yasaklandı, Dersim de bombalandı. Bunlar aynı tarihte oldu. Semah yasaklandı görünür şekilde yapılamadı ama Kuran öğrenimi de yasaklandı. Bunlar hep aynı tarihte yasaklandı. Dolayısıyla demokrasiden uzaklaşıldıkça baskı ve zulüm şu taraf, bu taraf dinlemiyor. 12 Eylül'de ne diyordu adam, 'Bir sağdan bir soldan astım' diyordu. Adalet bunu gerektirdiği için değil, 'Bir sağdan bir soldan astım ki eşitlik olsun.' Yani eşitliğe bakıyor, adalete bakmıyor. Ben samimiyetle söylüyorum bizim çok çok yıllarca acısını unutmayacağımız Maraş'ta bir hadise yaşadık. O hadiseyi saymazsak, o hadiseyi yok sayalım manasında demiyorum. O hadiseyi saymazsak aslında Maraş barış içerisinde ne kadar güzel yaşanan bir şehir, çok açık bir mecra. Barış içerisinde herkes yaşıyor, birbiriyle akraba oluyor, alışveriş yapıyor, en önemlisi de dost oluyor. Sünni İslam ezanını Maraş Ulu Camii'nde bir müezzin, sırf orijinal haliyle ezan okuduğu için jandarmanın mavzerinden atılan kurşunla minarede vurulmuştu. Ama aynı anda Dersim bombalanıyor. Seyit Rıza'nın o söylediği şey unutulacak bir şey mi, 'Bir mazlumu katlediyorsunuz' diyor, bu unutulacak şey değil. Bundan sonraki süreç bizim bu ülkeyi bir arada tutmanın çaresini hep birlikte oturup konuşup uygulamamız gereken bir süreçtir."

"KAHRAMANMARAŞ'TA 35 CAMİ SATILDI"

Kaynak, devletin her zaman adil ve demokrat olması gerektiğini anlatarak, "Demokrat, adil ve hukuk devleti olmayan devlet herkse zulmeder. Biz, gayrimüslim azınlığın Lozan ile de teminat altına alınmış mallarını iade ettik, kanun çıkardık. Kiliseler, havralar, sinagoglar, tüm bunlar çok değerli, cemevi bunlardan daha mı uzak olmalı? Ben bunu hep söylerim. Cemevi bizim inancımızın bir başka şekilde kendisini ifade ettiği mekanlardır. Devlet yıpratmamak, söylememek gerekir ama sadece Kahramanmaraş'ta satılan cami sayısı 35. Tespit edilebilen bu. Yani ne cami kalmış dokunulmayan, ne cemevi, ne kilise, ne havra kalmış" diye konuştu.