İçişleri Bakanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile tutuklanan Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'ın görevlerinden uzaklaştırıldığı, Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Mardin Valisi Mustafa Yaman'ın Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Siirt Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın'ın da Siirt Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği belirtildi.

Kaya'ya, "PKK/KCK terör örgütü üyesi olma" suçundan 15 yıl hapis cezası verilmişti.

Türk hakkında ise "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, silahlı terör örgütüne para temin etmek ve üye olmak, görevini kötüye kullanmak, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti'ni, TBMM'yi alenen aşağılamak" suçlamalarından soruşturma açılmıştı.

Bakırhan da "PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmak" da dahil olmak ve bölücü terör örgütü lehine Siirt ilinde yapılan çok sayıda yasa dışı gösteri yürüyüşüne katılarak örgüt lehinde propaganda ve eylemde bulunmanın da aralarında olduğu bir dizi suç nedeniyle 16 Kasım'da gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Tunceli Belediye Başkanı Bul tutuklandı
Öte yandan, Tunceli'de yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 13 kişiden Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ile HDP ve DBP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu 12'si tutuklandı.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, evlerinde yapılan aramaların ardından emniyete götürülen ancak sadece savcıya ifade vermek isteyen, Tunceli Belediye Başkanı Bul, HDP İl Başkanı Aslan Çağ, EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale, DBP İl Başkanı Murat Polat, DİSK Şube Başkanı Şükran Yılmaz, BES temsilcisi Musa Kılıç, Barış Grubu üyesi Aysel Doğan ve HDP il yöneticilerinin de olduğu 13 kişi, sevk edildikleri adliyede savcılıkça sorgulandı.

Savcılık sorguları tamamlanan bu kişilerden Aysel Doğan serbest bırakıldı. Diğer zanlılar ise mahkemeye çıkarıldı.

Belediye Başkanı Bul, Çağ, Taşkale, Polat, Yılmaz ve Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 12 şüpheli, sulh ceza hakimliğince tutuklanarak cezaevine gönderildi.

aa