VAN (AA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Kaynaklarımız sınırsız değil. Türkiye'de kişi başına yılda 500 dolar sağlık harcaması yapıyoruz." dedi.

Van'da Sağlık Bakanlığı bürokratlarıyla Güçbirliği Platformu toplantısına katılan Akdağ, bakanlık uzman ekiplerinin bir haftadan bu yana Van'da çeşitli çalışmalar yürüterek tespitler yaptığını bildirdi.

Sürdürülebilir ve kaliteli bir sağlık hizmetini vatandaşlara sunarak, herkesin yararlanmasını sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Akdağ, "Kaynaklarımız sınırsız değil. Türkiye'de kişi başına yılda 500 dolar sağlık harcaması yapıyoruz. ABD, 9 bin 500 dolar harcıyor. Sağlık hizmetleri açısından yarıştığımız birçok ülkede de bu oran 3 ila 5 bin dolar arasında değişiyor." ifadesini kullandı.

Akdağ, Türkiye'de adaleti büyük ölçüde sağladıklarına inandığını, kaynakların doğu-batı, köy-kent nitelendirmelerinde bir yere yığılmadığına değinerek, ancak insan kaynağı açısından bazı sıkıntıların olduğunu, bunun da kolay giderilemediğini belirtti.

TBMM'de ilk kez "Türkiye'de doktor sayımız eksik bu sayıyı arttırmamız lazım." dediğimizde o zaman muhalefetin sert eleştirilerde bulunduğunu anımsatan Akdağ, o zaman bir muhalefet milletvekilinin "Nasıl oluyor da kendisi de profesör olan bir sağlık bakanı Türkiye'de doktor sayısının eksikliğinden söz eder." dediğini aktardı.

- "Çok önemli mesafeler aldık"

YÖK'ün yapısı nedeneyle yıllardır tıp alanında öğrenci sayısının arttırılamadığına işaret eden Akdağ, şöyle devam etti:

"Son 5-6 yıldır öğrenci sayıları arttırıldı ve yeni yeni mezun vermeye başladı. İnşallah 2023'e doğru giderken doktor sayımızı arttırarak bu durumu tamamen ortadan kaldıracağız. Van'da 2002 yılında hizmeti devraldığımızda bin 924 sağlık personeli görev yapıyordu. Bugün 8 bin 343 personel görev yapıyor. Van'da 4,5 kat arttı. Çünkü, adalet bizim şiarımızdır bu nedenle çaba gösterdik ve bu noktaya geldik. Kadın doğum uzmanı eksikliğinden söz edildi. Van'da 5 kadın doğumcu yokken şu anda 46 kadın doğumcumuz var. Doğumların önemli bölümü evlerde oluyordu şimdi yüzde 99'u hastanelerde oluyor. Çok önemli mesafeler aldık. Van ilimizde ambulans istasyonu sayımız bir iken, bugün 32 istasyonumuz var. 3 ambulans vardı şimdi 85 ambulansımız var. Helikopterle 316, uçakla 895 vaka taşımışız. Yatak sayımızı bin 272'den 2 bin 945'e taşıdık. Van, Türkiye'de nitelikli yatak kapasitesi açısından neredeyse birinci durumdadır."

Bakan Akdağ, yoğun bakım yataklarının yüzde 30 oranında gereksiz kullanıldığını fark ettiklerini, bu konuda yeni protokoller hazırladıklarını belirterek, Erciş Devlet Hastanesinin inşaatının tamamlanamamasından dolayı Van halkından özür diledi.

Türkiye'de çok büyük sağlık yatırımlarına imza atan bakanlığının Erciş Devlet Hastanesini geciktirmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Akdağ, yüklenici firmadan kaynaklanan gecikmenin söz konusu olduğunu, hastaneyi bu sene hizmete açacaklarını bildirdi.

Personel ihtiyacı açısından da Van'ı desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Akdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tıp fakültelerinin hastaneleri eğer Sağlık Bakanlığıyla birlikte kullanım protokolleri yoksa tıp fakültelerinin sorumluluğundadır. Ama bakanlık olarak tıp fakültelerine gereken desteği veriyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinden bu hastanelere cihazlar alarak emaneten veriyoruz. Bir şartımız var, alınan cihazların özel muayene, özel ameliyat adı altında vatandaşlardan alınmasına asla izin vermiyoruz. Bu bizim olmazsa olmazımızdır. Acil servislerin önünde vale hizmeti vermeye başladık şehir hastanelerimizde. Van'da da bunu başlatacağız."

Gerçekleştirdikleri toplantıda Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesini "Şehir Hastanesi" olarak ilan ettiğini açıklayan Akdağ, şehir hastanelerine getirilen tüm yeniliklerin Van'daki hastanelerde de uygulamaya alınacağının müjdesini verdi.

Bakan Akdağ, Van'ın sağlık turizmi açısından önemli bir kent olduğunu, İran'ın bu konuda önemli bir potansiyele sahip olduğunu dikkati çekerek, bu konuda kamu hastanelerinde yeni bir kavram geliştirdiklerini, hastaların havaalanlarından karşılanarak hastanelere ulaştırılmasıyla ilgili çalışma yapacaklarını söyledi.

Toplantıda yoğun bakım ziyaretleriyle ilgili bazı görüşlerin dile getirildiğini aktaran Akdağ, şunları kaydetti:

"Buradan yöneticilerimize talimat vermiş oluyorum. Yoğun bakımlara vatandaşların giriş çıkışlarını engellemeyin. Ölçüsüz içimde yoğun bakımın kapısını açacak halimiz yok ancak her fırsatta vatandaşlar en yakın kişi olmak üzere yoğun bakımlara, hastalarına gidebilmelidir ve onlara hastalarıyla ilgili yeterli bilgi verilmelidir. Bunun için hastanelerimizdeki tertibatı kuvvetlendirelim. Üniversite hastanelerimizin çok ağır borçları var. Bununla ilgili hükümetimiz yapısal dönüşüm gerçekleştirmek kaydıyla bir yeni model üzerinde çalışıyor. Üniversite hastanelerimizin borçlarını azaltma cihetine gidebileceğiz ama yapısal dönüşüm gerçekleşmezse bu borçları azaltmanın manası olmuyor. Çünkü kısa zamanda bu borçlar yeniden ortaya çıkıyor. Hükümetimiz gelir testini ortadan kaldırdı. Ailesi için 53 lira veren her aile sigortalı konumuna geçiyor. Emeklilerimiz lütfen raporlu ilaçlarını yazdırmak için hastanelere gitmesinler. Katkı paylarını birazda bunun için alıyoruz. Çünkü raporu alınan bir ilacı aile hekimlerimiz yazabilir. Bunun için hastanelere yığılma yapmamak gerekir."

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ise Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yapılan müracaatların takibini yaptıklarını ve projelerin hayata geçirilmesiyle kentte yeni bir hareketlilik ve istihdam seferberliğinin yaşanacağına inandığını belirtti.

Kentin sorunlarıyla yakından ilgilendiklerine değinen Atalay, "Çevre yolunun geciktiği konusunda gündeme gelen konular var. Konuyu yakından takip ediyoruz. Her şey planlandığı gibi gidiyor. 2 bin dönümlük arazinin uygun hale getirilmesi durumu söz konusu. Bu konuda sona gelindi. Biz kentimizin sorunlarını belirleyerek, gerekli yerlere iletiyor ve çözülmesi için gereken özeni gösteriyoruz." ifadesini kullandı.

Vali Murat Zorluoğlu da Güçbirliği Platformunun örnek bir uygulama olduğunu vurgulayarak, "Toplumun tüm kesimlerini bir araya getiren ve Van şehriyle alakalı söyleyecek sözü olanların kendilerini rahatlıkla ifade edebileceği kıymetli bir mekanizma. Bende vali olarak daha önce başlatılan ve devam eden konuları hassasiyetle takip edeceğim. Bugün toplantımızın ana gündem maddesi sağlık. Bakanlığımız burada geniş heyetle çalışmalar yürüttü ve tespitler yaptı. Toplantının hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından söz alan katılımcılar sorun ve taleplerini Bakan Akdağ ve diğer yetkililere iletti.

Toplantıya, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, sağlık bakanlığı bürokratları ve kamu kurum amirleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.