"Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ’nin 'Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Maddelik Yeni Anayasa' çalışmasının tamamlandığına dair açıklamasını önemli buluyor ve kuvvetle destekliyoruz."

Parlamenterler Derneği'nden MHP'nin Anayasa teklifine tam destek!

Türkiye'nin önemli sivil toplum örgütlerinden Parlamenterler Derneği, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıkladığı yeni Anayasa değişikliği teklifine tam destek verdi. Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Türkiye, 16 Nisan 2017 referandumuyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçmiş 9 Temmuz 2018 tarihi itibariyle bu sistemle yönetilmeye başlanmıştır. Bu tarihten önce olsa da özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra kamuoyunda yeni ANAYASA beklentileri yükselmiştir. Anayasamızın ‘darbe ürünü’ olmasından ve bu güne kadar ‘çok sayıda değişiklik’ görmesinden bağımsız olarak Türkiye’nin yeni bir ANAYASA ihtiyacını gerekli görmekteyiz ve yeni bir ANAYASA yapılmasını desteklemeliyiz. Belirtilen çerçevede Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ’nin “Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Maddelik Yeni Anayasa” çalışmasının tamamlandığına dair açıklamasını çok kıymetli buluyor ve kuvvetle destekliyoruz.

ÜLKEMİZE ÖZGÜ BİR TEKLİF

Bizce bu çalışmayı çok önemli kılan husus; tamamen temel bir Kanun olan Anayasayı, yeni (sıfırdan) ve ülkemize özgü bir teklif olarak ele almasıdır. Bu teklifle Anayasa içerisinde olmaması gereken düzenlemeler ayıklanmış, başlıklar ve alt başlıklar mümkün olduğunca ilgilerine göre tek bir başlık ve madde halinde düzenlenmiştir. Sayın BAHÇELİ’nin ana başlıklarını paylaştığı ve ilk önce Sayın Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakının paydaşı Ak Parti olmak üzere tamamını kamuoyu ile paylaşacağını ifade ettiği YENİ ANAYASA teklifine göz attığımızda;

BİR MANİFESTO HÜVİYETİNDE

Teklifin girişinde “Allah’ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş biz Türk Milleti” cümlesi ile bir manifesto hüviyetindedir. Öncelikle Milletimizin vazgeçilmezi olan ve Anayasamızın ilk beş maddesinde düzenlenen hükümlerin aynen korunarak BİRİNCİ MADDE olarak ele alınması vatandaşlarımızın zihninde oluşabilecek şüpheleri kökten yok etmiştir. Sayın BAHÇELİ; içeriği çokça belli olmayan, nereye çekilse oraya gidebilecek, herkese göre farklı ‘yeni bir anayasa’ söylemi yerine “nasıl bir anayasa” istiyoruz meselesine kendilerinin somut bir teklif ortaya koyduklarını ifade etmiş, muhalefetten de benzer bir şekilde kendi çalışmalarını ortaya koymaları gerektiğini dile getirmiştir.

GAYET SADE VE HER MADDE DETAYLI

İkinci önemli husus ise 100 Maddelik teklifin gayet sade, mümkün olduğunca ilgisine ve konusuna göre tasnif edilerek tek bir madde içinde düzenlenmesidir. Ayrıca her maddenin gerekçesinin de detaylı olarak belirtilmesi bu çalışmanın ciddiyetini göstermektedir. İkinci kısımda ele alınan Temel Hak ve Ödevler düzenlemesinde hakları düzenleyen tüm maddelerdeki sınırlama sebeplerinin ortadan kaldırılması, hürriyetin esas sınırlamanın istisna yaklaşımının getirilmesi çok önemlidir.

ÇOK OLUMLU BULUYORUZ

Üçüncü kısımda Cumhuriyetin Temel Organları başlığı altında ele alınan Yasama organı için “Milli Birliği Sağlama”, yürütme için “Kurumsallaşmış Başkanlık Sistemi”, yargı için “Bağımsız ve Tarafsız Yapılanma” anlayışının ön plana çıkartılması, oluşabilecek sorulara net bir tanım olması bakımından iyi bir cevap olmuştur. Parlamenterler Derneği olarak, bu teklifi çok olumlu bulduğumuzu tekrar ifade ediyor ve başta Siyasi Partiler olmak üzere, bütün STK’ları, medyayı ve kamuoyunu bu teklifi ciddiyetle değerlendirmeye davet ediyoruz.

MUHALEFETTEN GELEN TAVIRLAR GAYRİ CİDDİ

Burada muhalefet sözcülerinden gelen söylem ve tavırları son derece gayri ciddi aynı zamanda yakışıksız bulduğumuzu ifade ediyor, reaksiyonları da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Muhalefet partilerine teklifimiz; içeriği olmayan yeni anayasa, parlamenter sisteme dönüş gibi tartışmalar yerine önerilerini MHP Lideri Sayın BAHÇELİ’nin yaptığı gibi somut olarak kamuoyuna açıklamalarıdır. Türkiye 2017 yılı Temmuz ayı itibariyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçmiştir. Muhalefet Partilerinin bu sisteme karşı olduğunu ifade etmesi bir yana, sanki başka bir yönetim sistemi varmış gibi tamamen algı yönetimini amaçlayan söylemlerinin Türkiye’nin sorunlarının çözümüne bir katkısının olmayacağını belirtmek isteriz.

BİZE HAS DEĞERLERİMİZİ ÖNE ÇIKARIYOR

Son söz olarak; gayet sade, ilgilerine göre maddeler halinde tasnif edilmiş, eski ve mevcut anayasalara göre oldukça kısa, anlaşılır, bize has değerlerimizi öne çıkartıp hassasiyetlerimizi muhafaza eden, gerekçeleri ile birlikte uzun ve ciddi çalışmalar neticesinde hazırlanmış olduğu anlaşılan bu ilk ANAYASA TEKLİFİ’ni Türk Milletine arz eden Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ’yi ve emeği geçenleri tebrik ettiğimizi ve bu teklifi desteklediğimizi beyan ederiz."