ANTALYA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Muğla'daki orman yangınına ilişkin, "Maalesef, yangından yaklaşık 250 hektar alan zarar görmüştür. Orman köyünde 45 ev maalesef hasar gördü ama yangını kontrol atına aldık." dedi.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'nın Menteşe ilçesinde dün 13.45'te çıkan yangına 10 dakika sonra ekiplerin müdahale etmeye başladığını bildirdi.

Yangın büyümeden bölgeye, Muğla, Antalya ve Denizli'den ekipleri sevk ettiklerini belirten Eroğlu, "Hakikaten güçlü bir ekiple müdahale ettik. 13 helikopter, 4 su atan uçak, 126 arazözle 12 dozerle müdahale edildi. Maalesef, yangından yaklaşık 250 hektar alan zarar görmüştür. Orman köyünde 45 ev maalesef hasar gördü ama yangını kontrol atına aldık." diye konuştu.

Tedbir amaçlı Zeytinköy ve Dağpınar mahallelerinin boşaltıldığını vurgulayan Eroğlu, yangının seyri iyiye gittiği için hava araçlarının bir kısmının daha tehlike arz eden Antalya'daki yangına sevk edildiğini aktardı.

Ekiplerin yangının etrafını çevirdiğini, sabaha kadar müdahale ettiğini belirten Eroğlu, sabah saatlerinden sonra da uçak ve helikopterlerin yangına su atmaya başladığına dikkati çekti.

- "Oranın kalkınması için ne gerekiyorsa yapacağız"

Bakan Eroğlu, rüzgarın etkisiyle yangının kısa sürede yayıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Köyü kurtarmaya çalıştık ama bir kısım evleri kurtaramadık. Vatandaşlarımız merak etmesin, burası orman köyü. Biz bunlara ORKÖY'den gerekli desteği vereceğiz. Benim de birtakım projelerim var, onların kalkınmasını sağlayacak. Bal ormanının kurulması, gelir getirici ormanda alanları kendilerine tahsis edeceğiz. Oranın kalkınması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bölgedeki çalışmaları sıkı takip ettim. Yangının çıkış nedeni henüz tespit edemedik ancak emniyet ve jandarmanın bölgede ilgili çalışmaları yürütüyor. Jandarma, AFAD, Muğla Valiliği, ilgili kuruluşlar güzel bir çalışma yürüttü. Orman teşkilatımız büyük fedakarlıkla çalıştı, göğsünü siper etti."

Türkiye'de yanan alanların cüzi olduğuna ve kısa zamanda müdahale ettiklerine değinen Eroğlu, "Yunanistan bizim 18 katımız, İtalya 14 katımız, Portekiz 67 katımız, İspanya'da 10 misli, Fransa'da iki kattan fazla yangın oldu ama bizde güçlü bir ekip var, ileri teknoloji kullanıyoruz, arkadaşlar çok eğitimli." ifadesini kullandı.

- Antalya'daki orman yangını

Bakan Eroğlu, Antalya'nın Aksu ilçesi Ortaköy Mahallesi yakınlarında saat 02.30'da çıkan orman yangınına ilişkin de 15 dakika içinde ilk müdahalenin yapıldığını söyledi.

Meydana gelen yangında rüzgarın şiddeti ve yönünün değişiklikler göstermesi sebebiyle tehlike devam ettiği için Muğla yangınından hava araçları sevk edildiğine işaret eden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Yangına 3 uçak, 7 helikopter, 38 arazöz, 4 dozerle müdahale edilmektedir. Bu yıl meydana gelen bin 681 orman yangının bin 630'u 10 hektardan daha küçük alanda etkili olmuş, daha fazla büyümeden kontrol altına alınmıştır. Bu yıl Orman Genel Müdürlüğü olarak bin 703 kırsal alan yangınına da müdahalede bulunulmuştur."