Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Türkiye'nin sınırları aynı zamanda NATO sınırlarıdır, aynı zamanda Avrupa sınırlarıdır. Bu NATO sınırlarını 55 ülke DEAŞ terör örgütünden temizleyememişti, şimdi biz bu FETÖ'cüleri ordumuzdan attıktan ve temizledikten sonra, Türk ordusu Suriye'ye girdi, El Bab'a kadar DEAŞ terör örgütünü temizledi, temizlemeye devam ediyor." dedi.

Karataş ilçesinde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Salonu'nda halka hitap eden Çelik, dünyadaki bütün diktatörlerin halktan kaçtığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise 15 Temmuz gecesi halkıyla buluştuğunu söyledi.

Erdoğan'ın o gece tanklara ve savaş uçaklarına karşı İstanbul'a gittiğini anımsatan Çelik, "Cumhurbaşkanımıza teklif ettiler, 'Sizi yurt dışına alalım.' diye. 'Hayır, ben halkımla beraber olacağım.' dedi. Uçağa bindi, o savaş uçaklarının arasından geçerek İstanbul'a geldi." diye konuştu. 

"Tanka karşı çıkana 'bu milletin lideri' denir. Tankın arkasına saklanana 'diktatör' denir. Biz rejim değişikliğinin de diktatörlüğün de ne olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullanan Çelik, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle demokrasinin daha da güçleneceğini anlattı.

Çelik, yeni sistemle hükümetin yüzde 50'den fazla destekle kurulabileceğini belirterek, "Hükümeti kurarken, halkın iradesinin yüzde 20-30'da kalmasını değil, en az yüzde 50'ye ulaşmasını istiyoruz. İnşallah 16 Nisan'da bu düzenleme, sizin vereceğiniz 'Evet'lerle yürürlüğe girdiği zaman, en az yüzde 50 vatandaşımızın mutabakatını almak zorunda olacak. Bu da Türkiye'deki uzlaşma kültürünü arttıracak." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu değişikliğe ihtiyacımız var"

AK Parti olarak hem yasamada hem de yürütmede şu anda güçlü olduklarına işaret eden Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sistem içerisinde vatandaşımız CHP'ye iktidar olma fırsatı vermediği için de onların bu sistem değişikliğini istemesi lazım. Demek ki mesele güç meselesi değil. Mesele güç meselesi olsaydı, daha çok güç elde etmekle ilgili olsaydı, biz o zaman zaten, 'Cumhurbaşkanımız, kurucu genel başkanımız, başbakanımız, genel başkanımız, Mecliste bu çoğunluğu da sağlamışken niye bunu isteyelim?' diyebilirdik. Mesele bu değil, Türkiye, bir daha 'koalisyonlara düşmesin' diye, 'Türkiye'deki siyasi sistem güçlensin' diye, 'vatandaşın iradesi en az yüzde 50 oranla hükümeti kursun' diye bu değişikliğe ihtiyacımız var."

- "DEAŞ terör örgütünü temizlemeye devam ediyoruz"

16 Nisan referandumunun yaklaştığını vurgulayan Çelik, "O gece Karataş'tan güçlü bir 'Evet' çıkması lazım. Hep beraber 2023 hedeflerine yürümemiz için sistemimizi daha güçlü hale getirmemiz lazım." dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, zaman zaman Avrupa'da kendisine "15 Temmuz gecesi siz darbe girişimini püskürttükten sonra bir sürü FETÖ'cü generali ve subayı ordudan attınız, ordunuz zayıflamadı mı?" diye sorular yönelttiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Dünyada 55 ülke bir araya gelmiş, bir koalisyon kurmuş, DEAŞ terör örgütüne karşı mücadele ediyordu. Türkiye'nin sınırları aynı zamanda NATO sınırlarıdır, aynı zamanda Avrupa sınırlarıdır. Bu NATO sınırlarını 55 ülke DEAŞ terör örgütünden temizleyememişti, şimdi biz bu FETÖ'cüleri ordumuzdan attıktan ve temizledikten sonra, Türk ordusu Suriye'ye girdi, El Bab'a kadar DEAŞ terör örgütünü temizledi, temizlemeye devam ediyor."

Terör örgütü DEAŞ'ın sınırlara çok yakın konumda bulunduğu dönemde Kilis ve Gaziantep'e attıkları bombalarla vatandaşların yaralandığını anımsatan Çelik, "Ordumuz girip de onları temizledikten sonra, El Bab'a kadar süpürdükten sonra artık bunu yapamıyorlar. Şunu bileceğiz, Mehmetçik halkına silah çekmez. Halkına kim silah çekiyorsa, üniforması hangi renk olursa olsun, rütbesi ne olursa olsun, haindir. Bu milletin ordusu bu millete silah çekmez, eğer bu millete silah çekenler varsa onlar Mehmetçik değildir, onlar asker üniforması giymiş teröristlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Evet' çıkartarak geleceğe güvenle yürümeye devam edelim"

Bakan Çelik, istikrarlı hükümet sayesinde 2002'den bu yana ekonomik gelişmeler yaşandığını, Türkiye'nin zenginleştiğini vurguladı.

"Bu işler, milletin alın terini heba etmeyen istikrarlı hükümet modeli sayesinde oldu. Şimdiye kadar büyük bedeller ödeyerek, büyük mücadeleler vererek AK Parti hükümetleri bunu 2002'den beri gerçekleştirdi. 7 Haziran'da bir kere daha gördük, Türkiye'nin önündeki koalisyon tehlikesi kalkmamış, bu tehlikeyi 16 Nisan'da sonra getireceğimiz, inşallah bu 'Evet'lerle yürürlüğe girecek sistem değişikliğinden sonra tamamen kaldıracağız. 'Eski Türkiye' dediğimiz defter kapanacak, hepimizin 2002'den beri inşa etmeye çalıştığı yeni Türkiye artık yeni bir safhaya geçecek.

Bu, bir parti meselesi değil, devlet, millet ve çocuklarımızın geleceği meselesidir. 16 Nisan'a kadar hep beraber koşalım, Karataş'tan 'Evet'leri çıkaralım, inşallah Karataş'ta, Adana'da ve Türkiye'nin tamamında sandıklardan 'Evet' çıkartarak geleceğe güvenle yürümeye devam edelim."  

Çelik, konuşmasının ardından vatandaşların sorunlarını dinleyip onlarla fotoğraf çektirdi.