MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Vatan savunmasında ve terörle mücadelede kahramanca ve fedakarca mücadele eden, yüzlerce şehit veren uzman erbaş (uzman çavuş-uzman onbaşı)’larımızın çok sayıda talep ve şikayetlerini Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye bir yazıyla iletti.

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter yazısında Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye, “uzman erbaş(uzman çavuş-uzman onbaşı)’larımızın 1986 yılından itibaren tabi oldukları 3269 sayılı kanundan kaynaklanan çok sayıda sorunu bulunmaktadır. Bu kanuna göre uzman erbaşlar, sözleşmeli personeldir. Sözleşmeli olduklarından dolayı meslekten atılma ile ilgili devamlı şekilde sıkıntı yaşamaktadırlar. Sayıları yaklaşık 80 bini bulan uzman erbaşlarımızın çalışma şartları ile ilgili halen bir yönetmelikleri bulunmamaktadır.

Uzman erbaşlarımızdan bu statüde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle sözleşmelerini feshedenler ile emekli olmak için görev şartını doldurmuş, yaş şartını dolduramayanlar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait çeşitli unvanlardaki kadrolarda istihdam edilmeleri durumunda, uzman erbaşlar hakkında geçerli olan ek göstergelerden ve emekli uzman erbaş haklarından faydalanamamaktadır. Subay ve astsubaylarda 2 yıl olan doğu görev süreleri uzman erbaşlarda 4-5 yıldır. Geçici görevlendirme ile gittikleri doğu görev süreleri şark süresinden sayılmamaktadır. 25 yıl görev yapan bir uzman erbaşın 22 yılı doğuda ev götürülemeyen üs bölgelerinde geçmektedir.

Vatan savunmasında, terörle mücadelede her türlü silahı kullanan uzman erbaşlara beylik tabancası verilmemekte, kendi paralarıyla alanların ise taşımalarına engel olunmaktadır. Bu nedenle izinli olan uzman erbaşlarımız il ve ilçe merkezlerinde kendilerini savunacak tabancaları olmadığı için teröristlerce çok ciddi tehdit ve tehlikelere maruz kalmaktadır. Uzman erbaşlar orduevlerine alınmamaktadır. Lojmanlardan hak oranları %2,5’dur. Rütbeleri kıdemden sayılmamakta, 1 yıllık uzman erbaşla 20 yıllık uzman erbaş aynı maaşı almaktadır. Spor ve yazılı testlerinde 22 yaşında yaptıkları bütün testler 45 yaşında da istenmektedir.

Uzman erbaşlarımız vatan savunması ve terörle mücadelede gelecek kaygısı olmadan görev yapmak istemektedir. Uzman erbaşlarımızın sorunlarının çözülmesi, gelecek kaygısı taşımadan görevlerini ifa etmeleri, moral ve motivasyonlarını yükseltecek, daha başarılı olmalarını sağlayacaktır.” şeklinde belirtti.