"Çevreciliğiniz siyasi menfaatleriniz kadar!" diyen Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Yurdumuzun ciğerleri kül olmuş, milletin yüreği kavrulmuşken muhalefet yapmak adına orman yangınları ile canhıraş mücadele eden yetkilisinden alandaki gönüllüsüne kadar eleştirmeye cüret edenler, önce ortakları HDPKK’ya baksınlar.

Maden çıkartma çalışmalarında hükümete ağaç üzerinden saldıranlar terör örgütünün yaktığı ormanlar üzerinden yine hükümete saldırıyorlar. Her konuda riyakarlar ve tüm olumsuzluklardan siyasi menfaat elde etme peşindeler. O ormanlarda binlerce can yandı. Karbon salınımı ile ilgili hükümeti eleştirmeye uğraşanlar hiç hesap ediyor mu; PKK’nın yaktığı ormanlardan ne kadar karbon salınımı olmuş?

Her yerinizden riya akıyor. Çevreciliğiniz siyasi menfaatleriniz kadar. Unutmayınız ki şu anda hükümetin verdiği mücadele takdire değerdir. Yanan alanlar yeşillenecek fakat siz kuruyacaksınız. Yanan evler yapılacak, siz yıkılacaksınız. Yanarak can veren hayvanların yerine yenileri üreyecek, yakanların kökleri kuruyacak.

Yeniden Ağaçlandırma Çalışmalarında İklim Değişikliği Dikkate Alınmalı!

Sıcaklıklardaki artışlar yangınların daha hızlı bir şekilde yayılmasına sebep olmaktadır. Bu kapsamda ormanlara yapılan sabotajların da önlenmesi açısından, özellikle yaz aylarında orman alanlarında piknik yapılması yasaklanmalı, ormanlarımız belirli bölgelerde kameralar ile izlenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Önceden yangın görünmeyen alanlarda da risk analizleri yapılmalı ve terör faliyetlerine karşı önlemler de alınmalıdır.

Bu önlemlerle lağım farelerinden de aşağılık olan PKK ve yancılarının ormanlardan, ormanlardaki karıncalardan ve tüm hayvanat ve nebatattan uzak durması da sağlanacaktır.

Ayrıca öncelikli olarak orman köylerinde ve diğer yerleşim alanlarında yerleşim merkezleri ile ormanlık alanlar arasında yangına engel olabilecek tampon bölgeler oluşturulmalıdır. Böylece olası yangından yerleşim alanlarının etkilenmesi, can ve mal kaybı riskinin azaltılması sağlanacaktır. Bunun yanında orman köylerinde yangına müdahale edecek birimler oluşturulmalı ve vatandaşlarımız eğitilmelidir.

Özellikle ülkemizde var olan ve risk altında olabilecek yerlerdeki anıt ağaçların yangınlarda korunması adına önlemler alınmalı, mümkün olan alanlarda etraflarında tampon bölge oluşturulmalıdır.

Orman alanlarına hayvanlar için suni barınakların ve su kaynaklarının yapılması, orman içi açıklıkların olması olası bir orman yangınından yaban hayvanlarının en az şekilde zarar görmesini sağlayabilir. Ağaçlandırma çalışmalarında bu tür açık alanlar planlanmalıdır.

Yanan alanların yeniden doğaya kazandırılması için yapılacak ağaçlandırma çalışmalarında orman içi hayvanların ihtiyaçları da göz önünde tutularak bu alanlar yaban hayatına da kazandırılabilecektir.

Yanan alanlarda böcek salgını oluşturmayacak şekilde bırakılacak olan dikili kurular ve devrik ağaçlar, birçok yaban hayvanın barınma ihtiyacını karşılayacaktır. Yanan alanda bırakılan ölmüş hayvanlar etobur hayvanların besin ihtiyacını karşılayacaktır.

Ayrıca ağaçlandırma çalışmalarında iklim değişikliği de dikkate alınarak ormanlarımızdaki bitki desen değişimi de planlanmalıdır. Çalışmalar bu yönde düzenlenir ise gelecekte oluşabilecek birçok sorun da engellenmiş olacaktır."