MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın  cevaplandırılması istemiyle soru önergesi hazırlayıp meclise sundu.

MHP Milletvekili İzzet Ulvi Yönter," 21. Dönem Ordu Milletvekili Sayın Cemal Enginyurt'un yoğun girişim ve çalışmaları sonucunda fındıkla ilgili üreticilerimizin yaşadığı mağduriyet gün yüzüne çıkmıştır. 

28 milyon insanımızın geçim kapısı fındıkta rekoltenin yüksek olması bahane edilerek TMO 10 lira alım fiyatı belirlemiştir. Fındığın kg maliyetinin 10 liranın üzerinde olduğu da bir gerçektir. Fındığa maliyetinin çok altında 10 lira fiyat belirleyen TMO'nun randevu talebinde bulunan üreticilere ekim ayının ortasına gün vermesi, piyasada sıcak para sirkülasyonu da olmadığı için fındığın serbest piyasada 8 liraya kadar düşmesine neden olmuştur. Fındık üreticilerimizin tüccara, esnafa borcu bulunmaktadır. Üreticilerimizin çoğu elindeki fındığı borcu olması nedeniyle en yakın zamanda satması gerekmekte, ancak alım konusunda TMO ekim ayına randevu vermektedir. Okullar açılmış, çoğu başka şehirlerde yaşayan fındık üreticilerimiz fındıklarını satıp, borçlarını ödeyip, yaşadıkları şehirlere dönmeleri gerekmektedir. Fındık üreticilerimiz mağdur ve sıkıntılı durumdadır. Serbest piyasada oluşan fiyatın 8 lira olması da fındık üreticilerimizin mağduriyetini daha da artırmaktadır. 

Ayrıca; "konu ile ilgili kamuoyuna yapılan açıklamalarda ise fındık üreticilerimize telaş edilmemesi, sabırlı olunması gerektiği, üreticilerin yanında olunacağı, hiç kimsenin zarar ettirilmeyeceği, bütün isteklerin yerine getirileceği ifade edilmektedir." dedi. Yönter; bu kapsamda konuyu meclise taşıdı.

Yönter,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya yazılı olarak cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde; "TMO'nun randevu talebinde bulunan üreticilere ekim ayının ortasına gün vermesi, fındığın serbest piyasada 8 liraya kadar düşmesine ve üreticilerimizin zarar etmesine neden olmuştur. Fındığın serbest piyasada fiyatının artması için TMO, 10 lira olarak belirlediği fındık fiyatını revize edecek midir? Tıpkı çayda, üzümde, buğdayda olduğu gibi fındıkta da taban fiyat açıklayarak 8 milyon fındık üreticisinin rahatlatılması düşünülmekte midir? Belirlediği fiyat fındığın maliyetinin altında olmasına rağmen TMO'nun yeteri kadar fındık alımı yapmayıp, üreticiye sahip çıkmamasının sebebi nedir? Fındık üreticilerimizin yaşadıkları mağduriyet ortadayken fındığını bir an önce satması gerekirken telaş edilmemesi sabırlı olunması gerektiği, hiç kimsenin mağdur edilmeyeceği ifade edilmektedir. Fındık üreticileri mağdur olmamaları için ne zamana kadar sabredeceklerdir? diye sordu.