Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. E. Semih Yalçın, “Adım Adım 2023; Ahilerle Gününüz Bereketli Olsun.” temasıyla başlatılacak yeni faaliyet programı hakkında açıklama yaptı.

Semih Yalçın'ın açıklaması şu şekilde:

Tarihimizde kendine özgü disiplini, görgü ve ahlak kurallarıyla bilinen ahi teşkilatı; Anadolu’da bin yıllık kardeşlik hukukunun temellerinin atılmasında başat rol oynamış önemli bir sosyal kurumdur.

Ahilik müessesesi, Anadolu’da Beylikler Dönemi’nden Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna giden tarihî süreçte de önemli işlevler üstlenmiştir.

Ticaretin belirli ahlaki ve dinî kurallar içinde yapılmasını gözeten ahi teşkilatı, zamanla Anadolu’da güçlü bir toplumsal yapı oluşmasını sağlamakla kalmamış, halkın devletle rabıtasını da sağlamlaştırmıştır.

Ahi teşkilatı sayesinde esnafın sürdürdüğü ticarette usta-çırak ilişkisi de yerleşmiştir.

Bugünkü esnaf kuruluşlarının mayasında, çalışanlarla yönetenler ve halkla esnaf arasındaki ilişkilerin kıvamında, çoğu kuralları günümüzde de yaşatılan ahilik geleneğinin tadı ve kokusu hissedilir.

Ekonominin can damarı konumundaki esnaf; geçmişten gelen bu gelenekleri bugün de sürdürürken, sadece mal alıp satmakla veya bir işi görmekle yetinmemektedir.

Esnafımız;

Aynı zamanda halk arasındaki dayanışma ve kaynaşmanın da adresidir.

Birlik ve beraberliğimizin, dirlik ve düzenimizin temin edicisi ve teminatıdır.

Mahallemize, sokaklarımıza ahenk ve neşe verenimiz, huzurumuzun bekçisidir.

Kimi zaman derdimizin ortağı, kimi zaman sorunlarımızın çözüm noktasıdır.

Mahallelinin de, mahalleyi ziyaret edenin de, yerlinin de, yabancının da yolu mutlaka esnafın dükkânına, ticarethanesine, ekmek tezgâhına düşer.

Kısacası esnafımız; can özümüz, gören gözümüz, işiten kulağımız, temel direğimiz, betimiz bereketimizdir.

Bütün bu hakikatler dikkate alınarak; partimizin gelecek yıl Haziran ayında yapılacak seçimler bağlamında sürdürdüğü siyasi çalışmaların, esnafı ve esnaf kuruluşlarını içine alan yurt çapında yeni bir ziyaret ve buluşma programının hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştır.

MHP’nin mevcut siyasi faaliyetlerinin devamı mahiyetindeki bu yeni program, “Adım Adım 2023; Ahilerle Gününüz Bereketli Olsun.” teması altında sürdürülecektir.

Yurdun dört yanında seçimlere kadar aralıksız devam ettirilecek yeni program çerçevesindeki ziyaretlere, teşkilat mensuplarımızın yanında Divan üyeleriyle milletvekilleri de aktif olarak katılacaklardır.

Bilindiği üzere, Bektaşi geleneklerine bağlı ahi örgütünün kurucusu olan ve ilhamını Hacı Bektaş-ı Veli’den alan Ahi Evran’ın türbesi Kırşehir’de bulunmaktadır.

Ahilik kültüründe Kırşehir’in hususi bir yeri vardır.

O bakımdan partimizin bu yeni çalışma programı, -Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Heyet-i Temsiliye Reisi sıfatıyla Sivas’tan Ankara’ya gelirken 21-26 Aralık 1919 tarihleri arasında Kırşehir’e uğramış olması dikkate alınarak- 25 Aralık günü bu ilimizden başlatılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.