Cumhur İttifakı'nın süreceğine dair açıklamaları "birleşme", "ilhak", "iltihak" gibi kelimelerle "tevil"e çalışmanın "belahet ve cehalet" olduğunu ifade eden Yalçın, şöyle devam etti:

"Milli mutabakata dayanan Cumhur İttifakı, ne bir ilhak, ne iltihak ve ne de bir ittihattır. Cumhur İttifakı, meşruiyetini yasalardan ve millet iradesinden alan bir siyasi karar ortaklığıdır. Yani sağlam temeller üzerine bina edilmiş bir ittifaktır. Tesis edilen Cumhur İttifakı, ne AK Parti'yi MHP'lileştirmiştir ne de MHP'yi AKP'lileştirmiştir. Her iki siyasi parti, kendi siyasi programlarından ve politik görüşlerinden vazgeçmemişler, başkalaşmamışlardır."

Cumhur İttifakı'nın sağlıklı, yararlı ve lüzumlu bir adım olduğunun 24 Haziran 2018'de tescillendiğini vurgulayan Yalçın, bunun için ittifakın yerel seçimlerde de geçerliliğini sürdürmesi kararının alındığını belirtti.

MHP'li Yalçın'ın açıklamaları şu şekilde:

Demokrasi tarihimizde 50 yılını dolduran MHP, Türk milliyetçiliği hareketinin siyaset platformundaki yegâne temsilcisi konumundadır. Cumhuriyet tarihimizin de en uzun ömürlü partilerinden biridir.

MHP; Cumhuriyet’ten önce de bütün müessiriyetiyle milletimizin geleceğine yön veren ve dolayısıyla Türklüğün mukadderatıyla yakından ilgili olan Türk milliyetçiliği davasının 50 yıllık temsilcisi olduğu için, “ana akım siyasi parti” hüviyetini taşımaktadır.

MHP, bir dava ve inanç hareketinin temsilcisi bulunması hasebiyle, uğradığı bütün haksızlıklara ve saldırılara rağmen siyasi hayatımızda kalıcı ve istikrarlı olabilmiştir.

Partimizin üstlendiği misyon, sadece bir zümrenin ve akımın siyasi hayattaki varlığını sürdürmek değildir. MHP; bundan daha çok doğrudan Cumhuriyet’imizin beka ve temadisini, milletimizin egemenlik haklarını müdafaayı, kalkınma ve refahını temin etmeyi ülkü edinmiş büyük ve kutlu bir siyasi hareketin ocağıdır. O bakımdan misyonu ve fonksiyonu gereği Türk milleti ayakta kaldıkça MHP de var olacak, Cumhuriyet’imiz payidar oldukça işlevini sürdürecektir.

Suni gerekçeler ve gündemlerin mahsulü, küçük bir çıkar grubunun ikbal ve istikbal beklentilerinin uçkur ipi olan küçük bir partinin başında müdirelik yapan bir insanın, bu hakikati idrak etmesini beklemiyoruz.

MHP saflarında bir zamanlar hasbelkader yer almakla beraber partimizin tarihî misyonundan bihaber ve kazandırdığı yüksek değerlerden nasipsiz olan bu hanımın, Türk milliyetçiliği davasının geleneklerine, sosyogenetik hafızasına ve fikrî kodlarına malik olmaması normaldir.

Müdirenin, MHP davasına merbutiyet ve sadakatte kusurlu olup partimizin siyasi kadrolarına kalben ve bedenen iltihak edememesi; bizden biri olmadığını, camiamızla doku uyuşmazlığı yaşadığını sarih surette ortaya koymuştur.

1 Kasım sonrasında Pensilvanya’nın emir ve himayeleri ile MHP’yi yok etmeye çalışan İP’sizlerin yeni taktikleri “ilhak” yalanıdır.

Şurası muhakkak ki müdirenin iddiaları hilafıhakikattir. MHP’nin “ilhak” veya “birleşme” gibi bir meselesi yoktur. Buna karşılık siyasetin tabiatına uymayacak surette pek narin, pek “nizar” bir insan olan müdirenin anlama, tekemmül, inşa ve “idrak” sorunu vardır.

O bakımdan bizi anlamaması, bize yabancılık çekmesi, bizim misyon ve vizyonumuzu kavrayamaması olağandır.

Diğer taraftan Milliyetçi Hareket’e pamuk ipliğiyle bağlı olduğu, iltisağı pek zayıf ve gevşek olduğu için, bizden çarçabuk kopmuştur.

MHP’nin icra ettiği tarihî ve siyasi fonksiyonu Müdire Hanımın akıl edememesi, bütün bu kifayetsizlikleri yüzündendir.

Cumhur İttifakının siyasi işlevini küçültme, Türk milletinin geleceğini ihata eden kavrayıcı ve kuşatıcı konumunu görmezden gelme çabası ise hem siyaset yaparken yakalandığı “yetersizlik sendromu”nun pençesinden kurtulamamasından, hem de tatmin edilmemiş ihtiraslarının gözlerini kör etmesindendir.

Cumhur İttifakının süreceğine dair açıklamaları birleşme, ilhak, iltihak gibi kelimelerle tevile çalışmak; belahettir, cehalettir.

Hep söylüyoruz, bir kere daha tekrar edelim:

Millî mutabakata dayanan Cumhur İttifakı; ne bir ilhak, ne iltihak ve ne de bir ittihattır.

Cumhur İttifakı, meşruiyetini de yasalardan ve millet iradesinden alan bir siyasi karar ortaklığıdır. Yani sağlam temeller üzerine bina edilmiş bir ittifaktır.

Tesis edilen Cumhur İttifakı ne Ak Partiyi MHP’lileştirmiştir, ne de MHP’yi AKP’lileştirmiştir. Her iki siyasi parti kendi siyasi programlarından ve politik görüşlerinden vazgeçmemişler, başkalaşmamışlardır.

Cumhur İttifakının ne kadar sağlıklı, yararlı ve lüzumlu bir adım olduğu, demokrasinin temel mesnedi olan seçim sandığında 24 Haziran 2018’de tescillenmiştir. Bunun içindir ki ittifakın yerel seçimlerde de geçerliliğini sürdürmesi kararı alınmıştır.

Evet, Cumhur İttifakı, 31 Mart seçimlerinden sonra da devam edecektir ama bu, taraf ve mutabık olan iki siyasi partinin kurumsal kimliklerini koruması suretiyle mümkün olacaktır.

Gerek Türkiye’deki, gerekse bölgemizde ve dünyadaki önemli gelişmeler; devletimizin uluslararası alandaki çıkar ve önceliklerinin titizlikle korunması, Cumhuriyet’imizin bütün kurum ve kurallarıyla yaşatılması yolundaki millî mutabakatın Cumhur İttifakı çatısı altında devamını zaruri kılmaktadır.

Cumhur İttifakı masa başında kurulan bir ittifak değildir. Cumhur İttifakı çıkara, al-ver sürecine dayalı bir ittifak değildir. İttifakımızın duruşu sağlamdır, iradesi sağlamdır, mayası sağlamdır, hamuru sağlamdır, ahlakı sağlamdır, hedefleri sarsılmaz düzeydedir.

Türk milletinin sinesinden doğup sevdasıyla yoğrulan şuurun adıdır Cumhur İttifakı. 15 Temmuz gecesi milli direniş ve devleşen mücadele sonucunda yükselen ruhun unvanıdır Cumhur İttifakı. 7 Ağustos Yenikapı dirilişi, 16 Nisan Halkoylaması doğruluşu, 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin duruşuyla Türkiye’nin aydınlık ufkudur Cumhur İttifakı.

Cumhur İttifakı uyanan tarihin müjdesidir. Cumhur İttifakı uyanış yaşayan milli his ve heveslerin kırılmaz mukavemetidir.

Bir yanda Türkiye’nin kuyusunu kazmaya çalışan mihraklar, diğer yanda Türkiye’nin topyekün kurtuluş ve yükselişine hizmet eden Cumhur İttifakı.

Cumhur İttifakı Türkiye’dir, Türk milletinin ruh köküdür, Türkiye’nin hayallerini gerçeğe dönüştürecek karar ve iradedir.

MHP; millî mutabakat ruhunun icaplarına riayetle birlikte Türk milletinin bekası, son kalemiz ve melcemiz olan Türkiye’nin kıyamete kadar kendi coğrafyasında hükümran olması, dünyada da en güçlü ve mümtaz mevkii ihraz etmesi için kutlu nöbetini olanca gücüyle devam ettirecektir.

MHP; Türk milliyetçiliği davasının gelecek nesillere miras olarak taşınabilmesi için deruhte ettiği mukaddes görevi asla ihmal etmeyecektir.