TBMM Plan Bütçe Komisyonunda Bütçe görüşmeleri devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü dünkü oturumda konuşan Tamer MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu Karadeniz'de yapılan keşfin 2020 yılında denizlerde yapılan en büyük keşif olduğuna dikkat çekerek "Özellikle geçtiğimiz aylarda; Fatih sondaj gemimizin, Ereğli'nin 175 kilometre açığında, Karadeniz'imizin Sakarya Havzasında toplamda 405 milyar metreküplük, tarihimizin en büyük doğal gaz keşfinin yapılmış olması hepimizi heyecanlandırmıştır. Karadeniz'de yapılan keşfin, rezerv büyüklüğü açısından 2020 yılında denizlerde yapılan en büyük keşif olması hasebiyle de öne çıkmıştır. Ülkemizdeki mevcut tüketim oranı göz önünde bulundurulduğunda söz konusu keşfin, 2025 yılı sonrası piyasa ihtiyacının yaklaşık %30'luk bölümünü de karşılayacaktır. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılında vatandaşımızın kullanımına sunulacağının ilan edilmesi de ayrıca mutluluk vericidir." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında "Elbette bu keşfin tamamen yerli ve milli altyapıyla yapılmış olması, siyasi ve ekonomik baskıların altında gerçekleştirilmiş olması hepimizi gururlandırmıştır. Bu vesileyle Fatih sondaj gemimiz başta olmak üzere, denizlerimizde Türk'ün bayrağını dalgalandıran ve enerji alanında bağımsızlık mücadelemizin ayrılmaz bir parçası olan tüm personelimize sizin aracılığınızla selamlarımı iletiyor, sizin nezdinizde teşekkürlerimi sunuyorum." İfadelerini kullanan Osmanağaoğlu "Bor madeninden rafine bor üretimi sırasında ortaya çıkan sıvı atığın içerisindeki lityumu geri kazanma üzerine yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirilen yeni bir üretim metoduyla, ilk önce yıllık 10 ton lityum üretim kapasitesine sahip lityum karbonat pilot tesisinin, 2020 yılı sonu itibarıyla ilk üretimini yapacak şekilde devreye alınmasının planlanması da sevindiricidir." dedi.

Kanuni ve Ertuğrul Gazi Gemilerinin Ülkemize Kazandırılması Sevindiricidir!

Yapılan doğalgaz keşif çalışmalarının tamamen yerli imkanlarla yapılmasının gurur duyulacak bir hadise olmasına dikkat çeken Osmanağaoğlu "2020 yılında sevindirici ve olumlu bulduğumuz bir diğer husus ise Kanuni ve Ertuğrul Gazi Gemilerinin ülkemize kazandırılmasıdır. 31 Ocak 2020 tarihinde temin edilen ve modernizasyon çalışmalarının bittiğini bildiğimiz Kanuni'nin çalışmalarına başlaması ve Türkiye'nin yeni Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi gemisi Ertuğrul Gazi'nin de ülkemize en kısa sürede gelmesi temennilerimiz arasındadır. Yenilenebilir enerji konusunda geçmiş yıllarda atılan adımların meyvesini vermesi ise mutluluk vericidir. Bu manada; 2020 Eylül ayı sonunda; yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim tesislerinin kurulu gücünün, toplam kurulu güce oranın %50,4'e, yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim tesislerinin kurulu gücünün toplam kurulu güce oranın ise %62,54'e ulaşmış olması sevindiricidir.