MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, "MHP olarak seçim startını verdik bugün itibarıyla. 21 Nisan'da Kızılcahamam'da MYK, MDK, milletvekilleri ve il başkanlarımızla toplantımız var. Orada da seçim hazırlıklarına hızla devam edeceğiz." dedi.

Kalaycı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 24 Haziran'da yapılmasına ilişkin açıklamasının ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Ülke ve millet için seçimin hayırlı olması dileğinde bulunan Kalaycı, "MHP olarak seçim startını verdik bugün itibarıyla. 21 Nisan'da Kızılcahamam'da Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Merkez Disiplin Kurulu (MDK), milletvekilleri ve il başkanlarımızla toplantımız var. Orada da seçim hazırlıklarına hızla devam edeceğiz." diye konuştu.

Seçimin 24 Haziran'da yapılacak olmasına ilişkin Kalaycı, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş açısından tabii çok uygun bir tarih." değerlendirmesinde bulundu.

"Uyum yasaları yetişir mi?" sorusuna Kalaycı, "Hızla onun çalışmalarına da başlayacağız." yanıtını verdi.

Kalaycı, gazetecilerin, "Uyum yasaları KHK ile çıkarılır mı?" sorusuna, "Yok" karşılığını verdi.

"Tek ya da birkaç paket halinde mi çıkacak?" sorusu üzerine Kalaycı, şunları söyledi:

"Meclis İç Tüzüğü var çıkarılması gereken. Yürütmenin yapılandırılması kapsamında Başbakanlık, Bakanlar Kurulu, Başbakanlık Teşkilat Kanunu kalkıyor. Anayasa değişikliklerinde de Sayın Cumhurbaşkanı'na verilen yetkiler var. O yetkiler kapsamında bir düzenleme gerekiyor. Düzenlemenin bir ayağı da o olacak. Bir de seçim kanunları ve Siyasi Partiler Kanunu'nda uyum kapsamında düzenlemeler var. Bir paket halinde mi gelir, tek tek mi gelir? Ona kanun tekniği usulü ve açısından da bakıp, ona göre bir iki paket ya da tek olabilir. Görüşmemizde karar veririz. Bir iki gün içinde Milli Mutabakat Komisyonu olarak bir araya geleceğiz. Yani uyum yasalarıyla ilgili bir iki gün içinde görüşüp, hemen çalışmaya başlayacağız."

Kalaycı, ancak uyum çerçevesinde Meclis İç Tüzüğü'nün ayrı olması gerektiğini söyledi. Kalaycı, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle beraber Meclis'in çalışma usul esasları da değişecek. Çünkü tasarı yok, teklif görüşülecek burada. O açıdan İç Tüzük önemli, değişmesi gerekiyor." diye konuştu.

"24 Haziran'ı erken buldunuz mu?" sorusuna Kalaycı, "Sayın Cumhurbaşkanı izah etti aslında, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine hızla geçiş... Dün Genel Başkanımızın açıklaması da aynı istikametteydi. İç, dış tehditler kapsamında değerlendirmelerini yaptıktan sonra 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine acilen geçilmesi zorunlu bir hal almıştır' diye ifade etmişti." yanıtını verdi.

- "Seçime hazırız"

Seçim nedeniyle üniversiteye giriş sınavının bir hafta ertelendiğinin hatırlatılması üzerine Kalaycı, "Seçim daha ön plana geçti demek ki. Uygun tarih olarak 24 Haziran belirlendi. Biz seçim startını da verdik bugün itibarıyla Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamasından sonra." ifadesini kullandı.

Kalaycı, "Seçime hazırız. Onu net söyleyebiliriz. Mitingdir, iletişim stratejisidir, diğer konular hızla tamamlayacağımız konular. Milletvekilleri, teşkilatlarımız zaten sahada onda sıkıntı yok. Genel başkanımızın programı daha sonra netleşir." diye konuştu.

- "Neticede ayrı partileriz"

"Ortak miting olur mu?" sorusuna Kalaycı, şu yanıtı verdi:

"Referandumda olmadı. Neticede ayrı partileriz. Cumhur ittifakının ortağı olsak da ayrı partileriz. Tahminen yine çalışmalarını herkes kendi çerçevesinde yürütür. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bizim adayımız Sayın Cumhurbaşkanımız tabii ona oy isteyeceğiz ama milletvekilliği seçiminde de kendimize oy isteyeceğiz."

Kalaycı, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminin daha önce yapılmasının, yerel seçimlere daha olumlu yansıyacağını düşündüğünü ifade ederek, "İttifak iyice seçim de geçtiği için üzerinden yerel seçimde de o anlayış devam eder." değerlendirmesinde bulundu.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin Pazartesi günü Başkanlık Divanı toplantısında, TBMM grup toplantısında yapacağı konuşmanın özünü anlattığını belirterek, daha önce de milletvekilleriyle "yerel seçim ile genel seçimin yer değişmesi gerekir" anlamında istişarede bulunduğunu kaydetti.

Gazetecilerin, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda üniversite sınavının yine erteleneceğini ifade etmesi üzerine Kalaycı, "İkinci tura kalma ihtimali yok. Çünkü şu anda başka aday yok." dedi.

- "YSK karar verecek"

"İYİ Parti'nin durumu konuşuldu mu?" sorusu üzerine Kalaycı, şunları kaydetti:

"Konuşulmadı. Onunla ilgili mevzuat açık zaten. 81 vilayetin yarıdan fazlası 41 ilde teşkilat kurması lazım. Her ilde de en az üçte bir teşkilat kurması gerekiyor. Buna da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) karar veriyor . 'Aralık'ta yaptık' diyorlar, o zaman seçime girebilir demek ki. Nihai kararı yine YSK verecek. Açıklamalarında Aralık'ta kurultayı yaptıklarını ifade ediyorlar. O zaman zaten takılmıyor, 6 ay öncesinden yapma şartına. Sonuçta YSK karar verecek."

Kalaycı, uyum yasalarına ilişkin başka bir soruya da "AK Parti zaten hazırlıklarını yaptı. 19 Nisan'da Cumhurbaşkanı'na sunacaklar. Pazartesi Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ile birlikteydik. Mustafa Bey'in de dediği oydu. Cumhurbaşkanına sunumdan sonra hemen. Zaten kendi içlerinde sürekli toplantı yapıyorlar. Bir tek Cumhurbaşkanı'na sunacaklar." karşılığını verdi.

"Bahçeli'nin gazetecilerle paylaşacağınız bir ifadesi oldu mu?" sorusunu Kalaycı, "(Seçim startını verdik) ifadesi ve 21 Nisan'da Kızılcahamam'da yapacağımız toplantı kendisinin paylaşmamı istediği konular." şeklinde yanıt verdi.

AKÇAY: BASKIN BİR SEÇİM KARARI DEĞİL

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Seçim kararının 24 Haziran tarihinde alınmasını, kesinlikle bir baskın seçim kararı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim." dedi.

Akçay, TBMM'de gazetecilerin, erken seçim kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün erken seçime gidilmesini, Türkiye'nin mevcut sorunları çerçevesinde gerekli olduğunu söylediğini anımsatan Akçay, bunun kamuoyunda da karşılık bulduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bahçeli'nin yaptıkları değerlendirme sonrasında 24 Haziran tarihinde bir mutabakat sağlandığına işaret eden Akçay, Türkiye'nin seçim sathı mailine girdiğini söyledi.

Erken seçim kararının, ülkenin iç ve dış meselelerine odaklanması ihtiyacından kaynaklandığını belirten Akçay, erken seçimin Türkiye'ye, millete hayırlar getirmesini temenni etti.

Bir gazetecinin, 24 Haziran tarihi ile ilgili eleştiriler olduğunu, bu tarihin hem üniversite sınavına denk geldiği hem de İYİ Parti'nin seçime giremeyeceğinin konuşulduğunu ifade etmesi üzerine Akçay, Türkiye'de 90'dan fazla siyasi partinin bulunduğunu, hangi partilerin seçime gireceği ya da giremeyeceği hususunun Anayasa'da, Siyasi Partiler Kanunu'nda ve Seçim Kanunu'nda belli olduğunu aktardı.

Bu düzenlemelere uyan siyasi partilerin seçime gireceğini, diğerlerinin giremeyeceğini anımsatan Akçay, "Bahsettiğiniz partinin seçime girip giremeyeceğini inanın ben bilemiyorum. YSK elbette bu konuda resmi bir açıklama yapacaktır. Seçim tarihi belirlendiğine göre herhalde üniversite sınav tarihlerinde bir değişiklik söz konusu olabilir." dedi.

- Baskın seçim iddiaları

Erkan Akçay, bir gazetecinin muhalefet kulislerinde erken seçim tarihine ilişkin "bir baskın seçim" yorumları yapıldığını belirtmesi üzerine, Türk siyasi tarihinde 1946'dan beri çok partili seçimlerin yapıldığını ve bunların önemli bir kısmının da erken seçim halinde yapıldığını söyledi.

Söz konusu seçimlerin büyük çoğunluğuna "baskın seçim" denildiğini vurgulayan Akçay, şunları kaydetti:

"Seçim kararının 24 Haziran tarihinde alınmasını, kesinlikle bir baskın seçim kararı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü bu seçim tartışmalarını 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu sırasında da gündeme getirmek isteyen başta CHP olmak üzere bazı partiler oldu. Zaman zaman dozu düşük de olsa bu tartışmalar devam etti. MHP ve AK Parti dışında bütün siyasi aktörler, kamuoyunun değişik odakları hep bu erken seçim tartışmalarını gündeme getirdi. 3 Kasım 2019 tarihine daha 565 günlük bir süreç var ve bu sürece sürekli seçim tartışmalarını taşımak doğru olmaz. Bugün yapılan zirvede de belli bir karara varıldı. Şimdi önümüzde uyum yasalarının çıkarılması var ve 66 günlük bir sürede çok rahat çıkarılır."

"Takvim sıkışık mı?" sorusunu Akçay, "Sıkışık sayılmaz. Belki kısa bir zaman... Siyasi partiler ve Türkiye Cumhuriyetinin kurumları bunu yapacak tecrübe, birikime sahiptir. Herhangi bir sıkıntı olmaz." diye yanıtladı.