TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Dört gündür diğer parti sözcülerinden yapılan açıklamalara baktığımızda İçtüzük değişiklik teklifinin iyi okunmadığı, incelenmediği ve anlaşılmak istenmediği sonucuna ulaşıyoruz. Özellikle anamuhalefet partisi CHP'nin içerisine düştüğü çelişkiyi hayretle izliyoruz." dedi.

Akçay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Komisyonunda görüşmelerine başlanacak Meclis İçtüzük teklifine değindi.

AK Parti ve MHP'nin ortak imzasının bulunduğu teklifin komisyon aşamasına kadar olan sürecini anlatan Akçay, ilgili açıklama, yorum ve tepkileri yakından takip ettiklerini belirtti.

MHP olarak müzakere ve uzlaşı kültürünü yaşatmaya gayret gösterdiklerini, bu nedenle Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin direktifleriyle yapılan çalışmalara makul düzeyde destek olduklarını, olmaya da devam edeceklerine değinen Akçay, "Dört gündür diğer parti sözcülerinden yapılan açıklamalara baktığımızda değişiklik teklifinin iyi okunmadığı, incelenmediği ve anlaşılmak istenmediği sonucuna ulaşıyoruz. Özellikle anamuhalefet partisi CHP'nin içerisine düştüğü çelişkiyi hayretle izliyoruz." ifadesini kullandı.

Teklifin, 24. Dönem İçtüzük Uzlaşma Komisyonunda uzlaşılan düzenlemeleri içerdiğini bu nedenle eleştirileri anlamanın mümkün olmadığını vurgulayan Akçay, şöyle devam etti:

"Ey CHP sen nasıl bir anamuhalefet partisisin? Sen adaleti sokakta arayıp, FETÖ'nün, PKK'nın gölgesinde yürüyeceğine Mecliste inisiyatif ve sorumluluk alsana. Sen anayasa değişikliğinde de böyle yaptın. Milletin sana verdiği görevi ve iradeyi göstermedin. Ey CHP 23 ve 24. dönem İçtüzük Uzlaşma Komisyonlarında yer aldın mı? Aldın. 8 Haziran'da Meclis Başkanı ile yaptığımız toplantıdan itibaren boş yaygara yapıyorsun. 'Katılmam, katkı vermem, uzlaşmam' diyorsun. 'Davet etsinler gitmeyeyim, davet etmesinler küseyim' diyorsun. Sen gerçekten sorumluluğun bilincinde bir Meclis grubu olsaydın böyle davranmazdın."

-"Ankara-İstanbul arasında iki tur daha atın"

Akçay, CHP'nin "teklifin komisyon aşamasına tarihe not düşmek ve eleştirilerini yapmak üzere katılacağı, Genel Kurul aşamasında ise AK Parti ve MHP'yi baş başa bırakacağı" yönünde açıklamalar geldiğini bildirdi. Akçay, "CHP’ye tavsiyemiz; Genel Kurula katılmayacaksanız, bari Kılıçdaroğlu'yla o çok sevdiğiniz sokağa tekrar inin de Ankara-İstanbul arasında iki tur daha atın. Yalnız unutmayın bu girdiğiniz sokak siyaseti çıkmaz sokaktır. Bu gidişle ya sokakta kaybolacaksınız yada çıkmaz sokağa saplanacaksınız." ifadesini kullandı.

MHP'nin sorumlu muhalefet anlayışı içinde hareket ettiğini, CHP'nin ise Türkiye düşmanlarına yanaşma olduğunu ileri süren Akçay, iki partinin eşit koşullarda müzakere ve mutabakat ile İçtüzük teklifine imza attığının altını çizdi.

Akçay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"CHP İçtüzük değişikliğindeki hangi düzenlemeden rahatsız? Yemin etmeyen milletvekilinin milletvekili hak ve yetkilerinden yararlanamayacak olmasından mı rahatsızlar? Mecliste Türk Milletinin tarihi ve ortak geçmişine hakaret edilemeyeceğinden, anayasanın ilk 4 maddesine aykırı beyanda bulunulamayacağından, Türkiye Cumhuriyetinin anayasa ve kanunlarda düzenlenen idari yapısı ve yerleşim birimlerine ilişkin anayasa ve kanunlara aykırı isim ve sıfatlar kullanılamayacağından mı rahatsızlar? CHP kimlerle hareket ediyor, kimlere hizmet ediyorlar? Diyorlar ki, 'MHP kağıt üzerinde muhalefet yapıyor.' Biz MHP'yi. Mecliste muhalefet hakkımızı ve yetkimizi büyük Türk milletinden alırız. Bizim muhalefetimizin sınırları Türk milletinin birliği, Türk devletinin dirliği, Türk vatanının bütünlüğüdür. Terör örgütleriyle kolkola yürüyenler, terör örgütlerinin sözcülüğünü yapanlar kim adına muhalefet yaptığını zannediyor? MHP milli muhalefetin ve milli mukavemetin adresidir."

-"CHP ve HDP'nin tutumuna göre hareket edeceğiz"

Akçay, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP ve HDP'nin teklifin alt komisyona sevk edilmesi talebini nasıl karşıladıkları sorusuna Akçay, "Komisyonda görüşmeler başladığında CHP ve HDP'nin tutumuna göre hareket edeceğiz. Katkı vermek mi istiyorlar yoksa sadece engelleme ve şov yapma amacındalar mı? Bunu hep birlikte görecek, ondan sonra tutumumuzu belirleyeceğiz." karşılığını verdi.

Akçay, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri kapsamında Mecliste saat 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan sabah saat 02.32'de düzenlenecek tören için CHP ve HDP'ye çağrı yapılmadığının ifade edilmesi ve değerlendirmesinin sorulması üzerine ise "Saat 13.00'te Meclis Genel Kurulunda yapılacak toplantıya MHP olarak katılacağız. Ondan sonraki programlarla ilgili herhangi bir bilgimiz ve MHP Meclis Grubu olarak bize ulaşmış bir davet söz konusu değil." dedi.

Erkan Akçay, saat 02.32'deki etkinliğe ilişkin davetin, bizzat Genel Başkan Bahçeli'ye yapılıp yapılmadığıyla ilgili ise bilgisi olmadığını kaydetti.