Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Burdur'un Gölhisar ilçesindeki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, 5 önemli açılışı yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, başından beri hem Burdur'a hem de Gölhisar'a ellerinden gelen katkıyı vermeye çalıştıklarını söyledi.

Burada güzel şeylerin yapıldığını belirten Kurtulmuş, "İnşallah hep beraber 14 yıldır büyük hizmet etmiş olduğumuz Burdur hizmet almaya devam edecek." şeklinde konuştu.

"Musul'un bir kan gölü haline gelmesine rıza göstermeyiz"
Musul ile ilgili son günlerde çok şey konuşulduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Soruyu doğru sormak gerekiyor, asıl büyük resmi görmek gerekiyor. Oyun açıktır. Bir asır evvel Osmanlı cihan devletini bölerek Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra savaşın galipleri bu bölgede bir düzen kurdular. Bu düzenin adı, Sykes-Picot'tur. Yapay sınırlar çizdiler, sınırlar yapay sınırlardır, hiçbir sınırın diğerinden bir farkı yoktur. 100 sene evvel sınırlarla bu coğrafyayı böldüler şimdi istiyorlar ki zihinlerini ve gönüllerini bölsünler bu bölge halkının."

Musul'un çok kolay, bir kalemde silip atabilecekleri ve gözden çıkaracakları bir alan olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, "Musul bizim Misak-ı Milli sınırlarımızın içinde olan bir yerdir. Bunu söylerken birileri yanlış anlamasın kimsenin bir karış toprağında gözümüz yok ama oldu bittiyle de Musul'un bir kan gölü haline gelmesine rıza göstermeyiz. Musul'da asırlardır yaşayan Türkmenler, Araplar, Ezidiler, Kürtler diğer unsurlar var. Bunlar hep beraber kıyamete kadar birlikte yaşamaya devam edecek. Şimdi Musul'da DEAŞ'ı temizliyoruz derken yanına Haşdi Şabi'yi ya da PKK/PYD'yi getirmeyin. Bölge halkı da kim nasıl istiyorsa öyle yaşasın." diye konuştu.

"Türkiye'nin çizdiği sınırlar çerçevesinde operasyonlar devam ediyor" diyen Kurtulmuş, Türkiye'ye karşı hiçbir şekilde zarar gelmeyeceğini söyledi.

"Biz laf olsun diye Başika'ya gitmedik"
Kurtulmuş, Irak'taki Türk askerinin varlığına değinerek, şöyle devam etti:

"Biz oraya laf olsun diye gitmedik. Irak Merkezi Hükümeti ve Kuzey Irak yönetiminin ve Musul halkının çağrıları üzerinde gittik. Orada yerli halkı eğiterek şimdi 3 bin tanesi Peşmergeyle beraber DEAŞ'a karşı mücadele ediyor. Birileri 'Başika'da Türkiye'nin ne işi vardır?' diye sorarsa biz de adama şunu sorarız, '10 bin kilometreden gelenlerin Irak ve Suriye'de ne işi var. Hangi tarihi ortaklıklarınız var?' Bu Kürtler, Araplar, Türkmenler, oradaki Şiiler, Sünniler hepsi bizim akrabamız, dostumuz. Biz Musul'un her sokağını biliriz, biz Suriye'de Halep'in, Şam'ın her sokağını biliriz. Her sokaktaki insanlar da Türkiye'yi bilir. Hepsinin dedeleri, ataları üzerinden nice hikayeleri vardır ve Osmanlı o hikayelerin ortasındadır."

Türkiye'nin bu sınavdan da başarıyla çıkacağını belirten Kurtulmuş, "Nasıl Suriye'de Cerablus'ta ve şimdi aşağıya doğru inip Münbiç'i de PYD'den temizleyerek nasıl Suriye'de Türkiye önemli bir adım atacaksa Türkiye inşallah Musul'da da Musul'un, Musul halkının olmasını sağlayacak kararlılığını sürdürecektir." dedi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin daha da güçlü bir hale gelmesi için önümüzdeki günlerde başkanlık sistemini de Türkiye'nin gündemine getireceklerini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Etkin karar alan, hızlı karar alan, işlerini düzgün ve çok daha kısa bir sürede yapan yeni bir yürütme mekanizmasını kuracağız. Böylece Türkiye hem bu tür güçlerle mücadelede hem de Türkiye'nin ekonomik, sosyal gelişmesinde çok daha hızlı mesafe alacaktır. 2023'ü daha beriye getirmek, daha ileriye doğru daha hızlı koşmak için bunu bir teklif olarak Türkiye'nin gündemine getireceğiz. Bunu getirirken hiçbir önyargıyla hareket etmiyoruz. Kararı millet verecektir."

Kurtulmuş Kibyra Antik Kenti'ni gezdi
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'ni gezdi.

Eşi Sevgi Kurtulmuş ile antik kente gelen Kurtulmuş yetkililerden bilgi aldı. Kurtulmuş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kibyra'nın 2 bin yıllık antik bir şehir olduğunu söyledi. "Büyük bir hazinenin üzerinde oturuyoruz" diyen Kurtulmuş, antik kentin sadece Türkiye'de değil dünya çapında önemli bir kent olduğunu ifade etti.

Kibyra'nın yeterince tanınmadığına dikkati çeken Kurtulmuş, 10 yıldır bölgede kazılar yapıldığını ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde yapılan kazı çalışmalarının önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.

Antik kentteki yapıların önemli bir kısmının açığa çıkartıldığını anlatan Kurtulmuş, "İnşallah en kısa süre içerisinde buranın turizmin emrine verilmesi ve turistlerin rahat bir şekilde gelip dolaşmasını sağlayacak hazırlıklar yapılmalıdır. Burada dünyadaki renkli mermerlerle yapılmış tek medusa ortaya çıkartıldı. Üstü antik dönemlerde şato olarak kapatılmış olan ilk mekan da burada. Kibyra, fevkalede önemli bir mekan. Kısa süre içerisinde Türkiye ve dünya turizmine ciddi katkı sağlayan bir şekilde burası açılır." diye konuştu.

AA