Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Dernekleri ve vakıfları bir atlama taşı, bir araç olarak görürsek o derneklerden, vakıflardan hayır gelmez. İşte FETÖ'cülerin bu memlekette en çok kirlettiği işlerden birisi de budur. Kim, hangi derneğin üstüne bindiyse onu bir binek olarak görmüş ve üzerinden yükselmek için araç olarak kullanmıştır. Bu hastalıklardan kurtulmamız lazım." dedi.

Ordu'da bir otelde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, Ordu'yu daha ileri götürme anlamında bu tür toplantıların önemli olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin 15 Temmuz'da çok büyük bir darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, "15 Temmuz gecesinin, o gece olanları ve ondan sonra olanları hep birlikte yaşıyoruz. Çok konuşuldu, daha çok konuşacağız. Gerçekten 15 Temmuz'da ne olduğunun bütün hakikatiyle ortaya çıkması belki yıllarımızı alacak. O geceye ilişkin çok önemli detaylar belki yıllar sonra ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla bunları hep beraber takip ediyoruz." diye konuştu.

Bölgede bir oyun oynandığını ifade eden Kurtulmuş, "FETÖ'nün girişimi olmak üzere 6-7 darbe teşebbüsü oldu. İyi de bunlar niye oluyor? Ortadoğu'daki bu büyük resmi okuyabilen, olan biteni anlamlandırabilen ve buna mani olabilme gücüne, potansiyeline sahip olan tek ülke Türkiye'dir. Onun için Türkiye'nin ayaklarından çekiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"FETÖ denilen eşkiya çetesinin, sivil toplum kuruluşlarını ilgilendiren tarafına değinmek istiyorum." diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"FETÖ'nün en fazla kirlettiği alan sizin alanınızdır, yani sivil toplum alanıdır. Bu çetenin, bu kurumun iki yüzü var. Bir yüzünü 15 Temmuz'da gördük. Hiçbir şekilde bu halkın kanına dahi girmekten çekinmeyecek kadar siyasi bir hedefe kilitlenmiş bir terör çetesi. Amaçları, Türkiye'de sadece darbe yapmak değildi. Amaçları Türkiye'de bir iç savaş çıkarmak ve Türkiye'yi Suriye, Irak gibi yaparak dış müdahalelere hazır hale getirmekti. Başkalarının kolay bir lokma olarak yemesine müsait hale getirmekti. Bunu 15 Temmuz'da gördük. Esas kirlettikleri alan sivil toplum alanıdır.

Sivil toplum, adı üstünde devletin gölgesinde sivil toplum olmaz. Her bir vakıf, her bir dernek, her bir sendika, her bir iş adamları derneği... her kimseniz önce sivil olmanız lazım. Devletin gölgesinde, devletin, hükümetin desteğiyle ayakta duran sivil bir hareket olmaz. FETÖ'den çıkaracağımız en büyük derslerden birisi budur. Bunların hepsi devletin imkanlarıyla çok güçlü sayılan, zannedilen vakıflar dernekler kurdular. Hadi sivildiniz şimdi ayakta durun. Şimdi bir tanesi karşınıza gelebiliyor mu? Devletin gölgesinde iş yapmak kolay. Hadi bakalım şimdi yapın. Sivilseniz, şimdi erkekseler çıksınlar da çalışsınlar. Çünkü millet bunların sivil olmayan yüzünü gördü. Bu alanı kirletmeyin. Sivil toplumu, devletin, hükümetin gölgesine sokmayın. Sivil toplumun özelliği sivil olmasıdır."

Daha önce vakıf ve dernek kurmanın kolay olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, "Türkiye'nin bütün başarılı sivil toplum kuruluşları, vakıf insanlar tarafından gelişmiştir. Yani kendini, davasına, o vakfın amacına vakfetmiş insanlar o derneği ya da vakfı sırtlamış, taşımış bütün imkanlarıyla ileriye götürmüştür. Ancak dernekleri ve vakıfları bir atlama taşı, bir araç olarak görürsek o derneklerden, vakıflardan hayır gelmez. O çalışmaların da bereketi olmaz. İşte FETÖ'cülerin bu memlekette en çok kirlettiği işlerden birisi de budur. Kim, hangi derneğin üstüne bindiyse onu bir binek olarak görmüş ve üzerinden yükselmek için araç olarak kullanmıştır. Bu hastalıklardan kurtulmamız lazım." dedi.

aa