CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partili Belediye Başkanları Zirvesi ve açılışlar için geldiği İzmir'deki programının öğleden sonraki bölümünü iptal etti. Ankara'ya dönmeye karar veren Kılıçdaroğlu'nun parti yönetimiyle son gelişmeleri değerlendirmek üzere toplantılar yapacağı ifade edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, perşembe akşamı geldiği İzmir'de, CHP'li Belediye Başkanları Zirvesi'ne katıldı, ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Narlıdere Belediyesi'nin yaptırdığı tesislerin açılışlarını gerçekleştirdi. CHP'li Belediye Başkanları Zirvesi'ne bugün de katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 16.30'daki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı Sosyal Yaşam Kampusü ile Buca Belediyesi'nin yaptırdığı Tarık Akan Gençlik Merkezi'nin açılışına katılma programını ve 6 Kasım Pazar günü Balıkesir'in Bandırma ilçesine yapacağı ziyareti iptal etti.

YÖNETİMİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Bugün öğleden sonra Ankara'ya gidecek olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, MYK'yı, yarın da Parti Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağırdığı öğrenildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, belediye başkanlarıyla toplantısını tamamlayıp, öğleden sonra İzmir'den ayrılacağı ifade edildi.

TUTUKLAMALARA TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de iki gündür süren CHP'li Belediye Başkanları Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu. Programının öğleden sonraki bölümünü iptal edip Ankara'da parti yönetimini toplama kararı alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, özellikle Cumhuriyet gazetesine yönelik tutuklamalara büyük tepki gösterdi.

Konuşmasına "9 gazeteci arkadaşın tutuklanması asla kabul edilecek bir eylem değildir" sözleriyle başlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse başka bir gerekçe aramasın. 'Yargı bağımsızlığıymış, yargıya müdahale edemiyoruz' gibi gerekçelerin arkasına kimsenin sığınmaya hakkı yoktur. Çünkü bilinmektedir ki yargı siyasi otoriteden talimat alarak karar vermektedir. Daha önce incelenmiş, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görüşü ortaya çıkmış, denetim elemanının görüşü ortaya çıkmışken, olayı yeniden kaşıyarak 9 kişiye önce gözaltı, sonra hapse atmak bizim kabul edeceğimiz uygulama değimdir" dedi.

Türkiye'nin itibarının büyük ölçüde zedelendiğini savunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Şu anda dünya ayaktadır 'Ne oluyor Türkiye'de' diye soruyorlar. Milletvekilini hapse atarsın, gazeteciyi, öğretmeni, üniversite hocasını hapse atarsın. Ne olacak bu ülkenin hali? Herkesin hapiste olduğu bir Türkiye mi daha saygındır yoksa herkesin özgür olduğu bir Türkiye mi daha saygındır" diye konuştu.

BAŞBAKANA SESLENDİ

Başbakan Binali Yıldırım'a de seslenen Kılıçdaroğlu, "Sayın Binali Yıldırım'a çok açık ve net çağrı yapıyorum. Demokrasiye sahip çıkınız, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkınız, medya özgürlüğüne sahip çıkınız! Cumhuriyet gazetesi ne yaptı? Bir yerlere bomba mı yerleştirdi? Yöneticileri FETÖ'yle işbirliği mi yaptılar? Yıllarını bu alanda mücadeleyle geçiren gazetecileri, yazarları hapsi atmak ne zamandan beri yargı bağısızlığının arkasına sığınılarak anlatılmaya çalışılıyor? Yargının ayak bağı olarak telaffuz edildiği yerde yargı bağımsızlığı yoktur. Medyası özgür olmayan toplumun kendisinin özgür olması mümkünü değildir. Son derece rahatsızız. Görüşü ne olursa olsun bütün gazetecilerin özgür olması lazım. Herkes düşüncesini özgürce ortaya koymalıdır. Böyle olmazsa demokrasi olmaz. 'Benim dediğim gibi yazacaksın, benim dediğim gibi düşüneceksin, benim dediğim gibi konuşacaksın, davranacaksın' böyle anlayış demokrasilerde yoktur, o diktalarda vardır. O yüzden darbeden sonra dedim ki 'Ne darbe ne dikta tam demokrasiyi istiyoruz biz.' Darbeyi de istemiyoruz, diktayı da istemiyoruz. Diktatörü de istemiyoruz. Biz kendi ülkemizde barış içinde kardeşçe bir arada yaşamak istiyoruz. Çekin elinizi vatandaşın, gazetecilerin, öğretmenlerin, sanatçıların yakasından çekin! Bu ülkenin huzura ihtiyacı var arkadaşlar" diye konuştu.

DHA