CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, Türkiye'nin gerçeklerini anlatmaya devam edeceklerini söyledi.

Devleti yönetmenin kolay olmadığını, her şeyden önce bilgi, birikim, ahlak ve hukukun üstünlüğüne inanmak gerektirdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Parlamentoya bir kanun geldi, Torba kanunun bir maddesinde üniversitelere rektör seçiminde, seçimi kaldırıyordu. İtiraz üzerine AK Parti bunu geri çekti. Daha sonra KHK ile bu düzenlemeyi yaptılar. İlk sorum TBMM Başkanınadır; eğer Gazi Meclisin itibarını koruyacaksanız bu düzenlemeye karşı benim değil önce sizin itiraz etmeniz gerekir. Sayın Başkan niye itiraz etmiyorsunuz? Neden dut yemiş bülbüle döndünüz. Parlamentonun saygınlığını korumak benden çok senin görevin. Parlamentoda kabul edilmeyen, geri çekilen bir düzenleme KHK ile geri çıkıyorsa önce senin 'Bir dakika bu yanlıştır' demen gerekir. Aklını kiraya verenler, geleceği bir kişinin iki dudağı arasında arayanlar TBMM Başkanlığı yapamazlar. Bu kadar açık bu kadar net. Yeri gelince itiraz ediyorlar milli irade, milli irade. Üniversitelerde seçim yapacaklar. Koskoca profesörler, kendilerine başkan seçecekler. Kaldırdılar bunu. Neden? 'Üniversitelerde insanlar birbirini kötülüyormuş.' Bir yerde olay olduğu zaman tümüyle seçimleri kaldırmak mı lazım?"

Demokrasiyi yaşatanın gelenek ve töreler olduğuna işaret ederek, İngiltere örneğini veren Kılıçdaroğlu, "Neye döndüler? 12 Eylül'e döndüler, Kenan Evren de öyle yapıyordu. Kendisi doğrudan atıyordu. Darbe ruhunu içselleştirmiş bir siyasal iktidarla karşı karşıyayız. Darbe ruhunu tahkim eden bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız." diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesine rektör ataması
Boğaziçi Üniversitesine yapılan rektör atamasını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Gülay Barbarosoğlu yüzde 86 oy almıştı, öğretim üyelerinden. Aylarca bekledi ataması yapılmadı. İnsanın demokrasiye, sandığa saygısı varsa o atamayı yapar. Aylarca beklettiler arkasından hiç yarışa girmemiş birini rektör atadılar. Bunların demokrasi anlayışı budur, bundan demokrasiden dikta yönetimini anlıyorlar. Biz de demokrasiden halkın sağduyusunu anlıyoruz. Aramızda bu kadar derin bir farklılık var." diye konuştu.

Avrupa'nın tamamında rektör seçimlerinin üniversite öğretim üyelerince yapıldığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında yeniden seçimi getireceklerini bildirdi.

aa