CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Dil Derneği ve Çankaya Belediyesinin Ankara Şinasi Sahnesi'nde düzenlediği 84. Dil Bayramı Töreni'ne katıldı.

Türk Dil Kurumunun yeniden özerk bir yapıya kavuşturulması, yönetim ve araştırma etkinliklerinin özgürleşmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Darbelerden, özellikle 12 Eylül darbesinden en büyük zararı gören, Mustafa Kemal'in kendisi ve onun mirasıdır. 'Atatürk, Atatürk' dediler, Atatürk'ün bütün kurumlarını neredeyse kapattılar. Kapatılan o kurumlardan ikisi de Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumudur. Mustafa Kemal'ın vasiyetine uygun olarak Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun yeniden eski koşullarda kurulması gerekiyor." dedi.

Hem 12 Eylül düzenlemesini hem de darbe hukukunu tahkim eden 2 Kasım 2011 tarihli 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlükten kaldırılması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün kişisel mirasından bütün giderlerini karşıladığı Türk Dil Kurumunun, Atatürk devrimleri ve ilkeleri doğrultusunda yeniden çalışmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, bu adımlar atıldığında, Atatürk'ün hayali olan Türkçe'nin bilim ve sanat dili olarak gelişmesinin, Türk toplumunun düşünsel üretkenliğinin artmasının, bunun gelecek kuşaklara güçlü bir şekilde aktarılmasının mümkün olacağını belirtti.

Konuşmanın ardından CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformunun ödülleri verildi. Bilime, sanata verdikleri katkılardan dolayı Emin Özdemir, Adnan Binyazar ve Erendiz Atasü'ye ödüllerini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu verdi. Şair Sunay Akın da törenin "Onur Ödülü"nü Kemal Kılıçdaroğlu'nun elinden aldı.

DİL BAYRAMI ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

DİL Derneği ve Çankaya Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 84. Dil Bayramı Ödül Töreni, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi'nde gerçekleşti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı törende, onur ödülü alan şair ve yazar Sunay Akın'ın dil, tarih ve kültür temalı tek kişilik gösterisi büyük beğeni aldı.

Türk Dili Kurultayı'nın ve Dil Devrimi'nin 84. yıldönümü kutlamaları Şinasi Sahnesi'nde düzenlenen ödül töreni ile başladı. Dil Derneği ve Çankaya Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği törene, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, CHP Bilim Yönetim ve Kültür Platformu Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin ve CHP İlçe Başkanı Selçuk Dereli de katıldı.

Ev sahibi olarak ilk söz alan Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, açılış konuşmasında Dil Derneği'nin kuruluş sürecinde yaşanan zorluklara vurgu yaptı. Ülkenin daha karanlık günlere gitmemesi için Türkçe'nin özgürleşmesi gerektiğini savunan Özel, "Özgürce düşünen toplumlar kimse tarafından kandırılamaz." dedi.

DİL TOPLUMUN KİMLİĞİDİR

Özel'in ardından kürsüye gelen Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de, Dil Devrimi'nin önemine vurgu yaptı. "Dil, bir toplumun kimliğini, ulusal bilincini oluşturur" diyen Taşdelen, şöyle devam etti:
"Dil, bir topluma kimliğini ve kişiliğini kazandırır. Bunu bildiği içindir ki büyük devrimci Atatürk, Dil Devrimi'ni gerçekleştirmiştir. Aynı dili konuşmayan bir toplumun ulus olması, millet olması mümkün değildir. Bir ulus olmanın, ulusal bir kültür yaratmanın koşulu dildir. O nedenledir ki Atatürk dil devrimiyle sadece bir dili yeniden tarih sahnesine çıkarmamış, bir ulusu tarih sahnesine çıkarmıştır."

TÜRK DİL KURUMU YENİDEN AÇILMALI

84. Dil Bayramı Ödül Töreni'ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dilin, tarih içinde yaratılan bütün kültürel değerleri ve üretimleri biriktirerek gelecek kuşaklara aktardığını, böylece toplumun tasada ve kıvançta birlikteliğini sağladığını vurguladı. Başta 12 Eylül olmak üzere Türkiye'deki darbelerden en çok zarar görenin Mustafa Kemal'in kendisi ve onun mirası olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Türk Dil Kurumunun yeniden özerk bir yapıya kavuşturulması, yönetim ve araştırma etkinliklerinin özgürleşmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Darbelerden, özellikle 12 Eylül darbesinden en büyük zararı gören, Mustafa Kemal'in kendisi ve onun mirasıdır. 'Atatürk, Atatürk' dediler, Atatürk'ün bütün kurumlarını neredeyse kapattılar. Kapatılan o kurumlardan ikisi de Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'dur. Mustafa Kemal'in vasiyetine uygun olarak Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun yeniden eski koşullarda kurulması gerekiyor" dedi.

dha