CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince JW Marriot Hotel'de düzenlenen Anayasa Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğin ana aktörünün yıllarını anayasaya harcamış akademisyenler olduğunu belirtti.

Çalıştayla hem kendilerinin hem de toplumun aydınlatılmasının amaçlandığını aktaran Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu çalışmada eminim pek çok gerçek, bu işin uzmanları tarafından dile getirilmiş olacak. Bizlerin de bilgi dağarcığı zenginleşmiş olacak." ifadesini kullandı.

"Bugün ne yapılmak isteniyor?"
"Bugün ne yapılmak isteniyor?" sorusunu da gündeme getiren Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün deniyor ki 'bir anayasa değişikliği yapalım.' Önce buradan yola çıkıldı. Arkasından 'cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra rejimi değiştirelim, parlamenter demokrasiden vazgeçelim, yerine başkanlık sistemini getirelim.' dendi." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir ülkenin rejimini o ülkenin tarihsel, siyasal, sosyolojik koşulları belirler. 140 yıllık bir parlamenter sistem deneyimimiz var. Bedeller ödenerek bu sistem yaşatılmıştır. Bir kişinin arzusu üzerine 140 yıllık çabayı alıp bir tarafa atacağız ve Türkiye'ye özgü bir başkanlık sistemi getireceğiz. Neden? Bir Allah'ın kulu çıkıp, haklı bir gerekçe söylesin. Bir kişinin arzusu üzerine bunlar yapılıyor."

Başkanlık sistemini savunanların kendilerine, "Parlamento yeteri kadar çalışmıyor" dediğini belirten Kılıçdaroğlu, parlamentonun kanun çıkarma fabrikası olarak görülmesi kadar büyük bir hata olamayacağını vurguladı.

AA