MERSİN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Kör, topal çalışan bir parlamenter sistem var. Bu sistem çalışmıyor. Dolayısıyla bu ülkenin önünü açmamız gerekiyor." dedi.

Elvan, Mersin Sebze ve Meyve Hal Kompleksi ziyaretinde hal esnafıyla bir araya geldiği toplantıda, hal kompleksinin, bin 370 iş yeriyle büyük bir aile olduğunu belirtti.

Vatandaşın, ekonominin nabzını tutan hal esnafının "Halden" anladığını ifade eden Elvan, esnafın sorunlarını çözmeyi bir görev olarak gördüklerini kaydetti.

Elvan, her koşulda hal esnafının yanında olduklarını belirterek, "Sizin yüzünüz gülmüyorsa, işiniz iyi gitmiyorsa, yüzünüzü güldürmek, işlerinizi güldürmek, sorunlarını çözmek de bizim boynumuzun borcudur. Her koşulda, durumda sizlerin yanındayız ve sizlerle birlikteyiz, birlikte olmaya devam edeceğiz. Sizin her bir sorununuz, meseleniz bizler için sorundur ve bunları çözmek de bizim boynumuzun borcudur." diye konuştu.

Türkiye'yi bir daha ekonomik ve siyasi krizler çıkmayacak noktaya taşımayı hedeflediklerini vurgulayan Elvan, bunun da yeni anayasayla sağlanacağını belirtti.

Bakan Elvan, milli iradenin tam manasıyla hakim kılınmasının yolunun cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden geçtiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Millet, güçlü Türkiye'yi, istikrarı, kendi iradesinin bu ülkede tam anlamıyla hakim kılınmasını istiyor. Millet, demokrasimizin tam anlamıyla uygulanmasını, 2023, 2053 hedeflerimize bir an önce ulaşmak, gelişmenin, kalkınmanın, demokrasinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Bunun yolu da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Bunun başka bir yolu yok, bu böyle biline. Bu bir siyasi parti meselesi değil, memleket meselesi. Türkiye'nin bekası, güçlenmesi, demokratikleşmesi için bu zorunludur. Hangi siyasi partiden olursanız olun, ister AK Parti, ister CHP, ister MHP, isterse de HDP'den olun hiç fark etmez. Ülkemizin bekasını, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini düşünüyorsak biz bu süreçte, yeni anayasa değişikliğinden yana tavır takınmalıyız ve tabii ki 'evet' demeliyiz."

- "Bu millet kendi kararını, kendisi verecektir"

Yeni anayasanın bir rejim değişikliği değil, hükümet sistemi değişikliği olduğunu vurgulayan Elvan, hükümetin belirlenmesi yetkisinin halka verilmesiyle rejimin daha da güçleneceğini aktardı.

Elvan, Türkiye'ye demokrasi dersi vermeye çalışan bazı Avrupa ülkelerinden, 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece "ses" çıkmadığına dikkati çekerek, Mısır'da yaşanan askeri darbeye de sessiz kalındığını bildirdi.

Avrupa'nın, demokrasinin sadece kendi ülkesinde olmasını istediğini kaydeden Elvan, "Sen hangi hakla Türkiye'ye yönelik, 'Şu uygulamalar demokratik değil' diyebilirsin. Sen önce kendin demokrasiye saygı göstermelisin. Demokrasiye zerre kadar saygıları yok, darbe gecesi ağızlarını dahi açamıyorlar. Sonra kalkıp bizlere ahkam kesmeye kalkıyorlar. Kimse kusura bakmasın, bu millet kendi kararını, kendisi verecektir. Asla ne vesayet odaklarından, ne darbecilerden, ne de başka bir dış mihraktan talimat alarak iş yapmaz. Bu millet kendi doğrularını kendisi belirleyecektir ve kendi kararını kendi verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Elvan, yeni dünya düzeninde ülkelerin güçlü hükümetlere sahip olması gerektiğine vurgu yaparak, yeni anayasanın bu yüzden gerekli olduğunu anlattı.

- "Bürokrasi hazretleri"

Türkiye'de yatırımları ve hizmetleri yavaşlatan bürokratik sorunların yeni anayasayla giderileceğini belirten Elvan, şöyle devam etti:

"Nereye gidersek gidelim şikayet mevzuat, 'bürokrasi hazretleri', mevzuat, mevzuat, mevzuat, bürokrasi, bürokrasi, bürokrasi... Bürokrasiden şikayet etmeyen var mı? Bir turizm yatırımı yapacaksınız, 25, 30 kurumdan izin almak zorundasınız. Kapı kapı dolaşıyorsunuz. Bunları nasıl çözeceksiniz? Biz 15 yıldır iktidarız, bürokrasiye karşı mücadele ediyoruz, ben de eski bir bürokrat olarak, 20 yılını bürokraside geçirmiş biri olarak söylüyorum maalesef o bürokratik oligarşi denilen yapı hala Türkiye'de çözülmedi. İşte, bu yeni hükümet sistemiyle sizin sorunlarınız tıkır, tıkır çözülecek. Çünkü hükümete kararname çıkarma yetkisi veriyoruz. Neye yönelik? Sizin sorunlarınızı çözmeye, icraata, yatırımlara, ihracata, üretime yönelik. Kararname ile süratle sizin sorunlarınız çözülecek."

Bakan Lütfi Elvan, Avrupa'da da parlamenter sistemin düzgün çalışmadığını aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"Avrupa eski Avrupa değil, onlar da tıkanmış durumda. Bizim cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ileride göreceksiniz Avrupa örnek alacaktır. Avrupa'da da hükümetlere baktığımız zaman çok parçalı bir yapı görüyoruz. Reform yapamayan, dünyadaki değişim ve dönüşüme ayak uyduramayan bir Avrupa görüyoruz. 2010-2016 yılları arasında Türkiye'nin yıllık ortalama büyüme hızı 6,7. Avrupa'nın ise aşağı yukarı 1-1,5 arası bir rakam. Biz Avrupa'dan 6 kat daha hızlı büyüyoruz. Büyüdükçe büyüyeceğiz, güçlendikçe güçleneceğiz."

"Bu sistem çalışmıyor"

Türkiye üzerinde karalama kampanyalarının yapıldığını anlatan Elvan, birlik ve beraberlik içerisinde, 16 Nisan'da "Evet" oyuyla Avrupa'ya en güzel cevabın verileceğini vurguladı.

Elvan, şöyle devam etti:

"Artık, koalisyonlar, darbeler, vesayetçiler dönemi kapanacaktır. Çok partili döneme baktığınızda, 1960 darbesiyle, 1971 muhtırası, 1980 darbesiyle karşı karşıya kaldığımızda sistem, parlamenter sistemdi. AK Parti dönemlerinde birçok darbe girişimleri oldu, parti kapatma girişimleri, muhtıra, en son da 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Sistem neydi? Parlamenter sistem. Kör, topal çalışan bir parlamenter sistem var. Bu sistem çalışmıyor. Dolayısıyla bu ülkenin önünü açmamız gerekiyor. Biz öyle bir millete sahibiz ki girişimci ruhu son derece yüksek, çalışkan, dinamik, dünyanın dört bir yanındaki ülkelere mal satabilecek, ürettiğini pazarlayabilecek bir ülkeyiz biz. Ekmeğini taştan çıkaran bir milletiz. Bizim yapamayacağımız hiçbir şey yok. Gelin şu sürece destek verin. Ben, Allah'ın izniyle buradaki her bir kardeşimin Mersinimizi, ülkemizi ne kadar çok sevdiğini biliyorum. İnşallah hep birlikte 'evet' diyerek Türkiye'nin önünü açacağız. Artık güçlü vesayet, zayıf siyaset dönemi bitecek. Siyaseti bizatihi yöneten halk olacak. Yürütmede halk, yasamada da halk. Milletimiz ne derse o olacak."

Yeni anayasanın, tüm siyasi partilerde olumlu yönde değişimleri sağlayacağını kaydeden Elvan, "Aday olamayan, seçim kazanamayan ama delege marifetiyle partilere tebelleş olan parti başkanları artık o pozisyonlarını koruyamayacaklar. Her parti kendi içinden yenilikçi, kucaklayıcı, çalışkan, iddia sahibi isimler çıkarmak zorunda kalacaklardır. İyiler kalacak, başarısız siyasetçiler yeni dönemde sahneden çekilecektir. Bunun başka yolu yok." değerlendirmesini yaptı.

- Mersin'in 1/100 binlik planı onaylandı

Bakan Elvan, Mersin ile ilgili bir müjdesinin bulunduğunu da belirterek, "Tüm halkımızın, Büyükşehir Belediyesinin, ilçe belediyelerinin büyük bir merakla beklediği bir çalışma tamamlandı. Mersinimizin 1/100 binlik planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca dün onaylandı. Tüm Mersinimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Özellikle yerel yönetimlerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, Mersin'in 1/100 binlik planının onaylanması bana ısrarla söyledikleri bir husustu. Bu tamamlandı. Bundan sonraki süreçte inşallah çok daha hızlı bir şekilde Mersinimizin kalkınması, gelişmesi için çaba sarf edeceğiz." diye konuştu.