TRABZON (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Onlar bize darbeler yaptılar, onlar bize 17-25 Aralık yaptılar, biz onlara cevaplarımızı vermesini bildik. Biz onlara dedik ki '17-25 yapsanız da Gezi'yi yapsanız da televizyonlardan Türkiye aleyhtarlığı yapsanız da Apo'nun o iğrenç resmini Almanya sokaklarında lanse etseniz de Türkiye'nin büyümesinin önüne geçemeyeceksiniz." dedi.

Soylu, partisince Vakfıkebir ilçesinde düzenlenen 6. olağan kongrede yaptığı konuşmada, 16 Nisan 2016'da Türkiye'nin çok önemli bir adımın altına imza attığını, 2019'un onun için önemli olduğunu söyledi.

Birçok mesele ile Türkiye'nin karşı karşıya bırakılmaya çalışıldığını belirten Soylu, "Üzerimize topyekun geldiler. CNN'den Reuters'ına kadar. Amerikası'ndan Almanya'sına kadar, PKK'sından DHKP-C'sine kadar, ana muhalefet partisinin iş birliği yaptığı bu ülkede sözde sivil toplum diye kendisini satmaya çalışanlara kadar herkes üzerimize geldi." ifadesini kullandı.

Soylu, siyasi hareketin bir tek gücü bulunduğuna işaret ederek, bu gücün de 50 gramlık oy pusulası olduğunu dile getirdi.

Partililere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın selamını ileten Soylu, siyasetin zor bir iş olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın büyük fedakarlıkla ülkeyi bu noktalara getirdiğini kaydetti. Soylu, "Bu yolda yürümek kolay değildir. Allah kendilerinden razı olsun." diye konuştu.

Bakan Soylu, siyasetin söylem ve eylem üzerinden değerlendirildiğine dikkati çekerek, "AK Parti kurulduğu günden beri hiç muhalefet yüzü görmemişse 15 yıldır sizlerin gayreti ile her seçimden zaferle çıkabilmişse bunun arkasında bu partinin sözü ile özünün bir olması, samimiyeti, çalışması ve milletin her zaman söylediği efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya gelmiş bir anlayışı, millete samimiyetiyle anlatmasından geçer. Bizim işlerimiz ortadadır." dedi.

- "Terörü de bitireceğiz diyoruz, bitiriyoruz"

Terörle mücadele çalışmalarına değinen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terörü de bitireceğiz diyoruz, bitiriyoruz. Evlatlarımız her gün dağın tepesindeler. PKK'sı, KCK'sı, FETÖ'sü, DEAŞ'ı, DHKP-C'si, bizim çocuklarımız gece gündüz demeden bunlara nefes aldırmıyorlar. Dağdaki operasyonlardaki çocuklarımız, evlatlarımız, bunları kovalarken masa başındaki mühendis evlatlarımız da tezgahının başındaki işçimiz, ustabaşımız, tornacımız da bu mücadele için yerli malı kendi üretimimiz olan silahları ve teknik elemanları üretiyor. Türkiye üretiyor, milli insansız hava aracını üretiyor, Altay tankını üretiyor, Atak helikopterlerini üretiyor.

Hiç düşündünüz mü neden Türkiye düne kadar bir tane terör örgütü ile uğraşıyordu da şimdi 4 tanesi ile beraber uğraşabilme kabiliyetine sahip? 15 Temmuz'da şunu yaptılar, 'Biz bu darbeyi yaparız', gerçekleştiremediler, üstesinden gelemediler ve darbeyi destekleyenler, darbenin Türkiye'de başarılı olmasını isteyenler, 'Başaramadık ama şimdi Türkiye'nin istikrarı üzerinden nasıl zarar verebiliriz' diye bir hesap içerisinde oldular. Bunun için ellerinden gelen gayreti ortaya koydular."

Terörle aslanlar gibi mücadele ettiklerini vurgulayan Soylu, diğer yandan sanayi endeksinin rekorlarla beraber yükseldiğini, ihracatın burnunu tekrar yukarı çevirdiklerini, 150 milyar doların üzerine getirdiklerini, tüketici güven endeksini yükselttiklerini, yatırımların adım adım her noktada gittiğini söyledi.

Soylu, "Onlar bize darbeler yaptılar, onlar bize 17-25 Aralık yaptılar, biz onlara cevaplarımızı vermesini bildik. Biz onlara dedik ki '17-25 yapsanız da Gezi'yi yapsanız da televizyonlardan Türkiye aleyhtarlığı yapsanız da Apo'nun o iğrenç resmini Almanya sokaklarında lanse etseniz de Türkiye'nin büyümesinin önüne geçemeyeceksiniz." ifadesini kullandı.

- "Bizim yerli üretim insansız hava araçlarımızdan rahatsızlar"

Son günlerde yine garip bir iş birliğini daha gördüklerini belirten Soylu, şunları kaydetti:

"Bizim yerli üretim insansız hava araçlarımızdan rahatsızlar. Tabii talimat verdi Kandil'deki abileri, 'Ne yapın edin, şunları başımızdan çekin.' Hareket edemiyorlar. Teröristler dağlarda bir taraftan bir tarafa gidemiyorlar. Şehirlerde köylere yönelik baskılar ortaya koyamıyorlar, teker teker takip ediyoruz. Burada söylemek istiyorum, İçişleri Bakanı olduğumuz gün insansız hava araçları ve insanlı keşif uçakları konusunda havada kaldığımız saat ayda 20 saatti. Özel iç güvenlikte şu anda ne kadar biliyor musunuz? Nasıl polis devriyelerimiz var, nasıl jandarma devriyelerimiz var, şimdi daha işin başındayız hem de yerli İHA'larımızla milli İHA'larımızla beraber. İsrail'den de almıyoruz. Amerikan çürük predatorleri de almıyoruz, kendi insansız hava araçlarımızı yapıyoruz, 2 bin 600 saat ayda havadayız, daha işin başındayız."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, SİHA'ların sivilleri vurduğu iddiasına ilişkin "Polisleri şehit eden teröristlerle hangi sivil vatandaş oturup neyi konuşur? Arkadaş çok açık ve nettir, su testisi su yolunda kırılır, iki iki daha dört, bu kadar basit. Kimse kusura bakmasın biz saf değiliz." dedi.

Soylu, AK Parti Vakfıkebir İlçe Başkanlığının 6. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun SİHA'ların (silahlı insansız hava aracı) sivilleri vurduğu iddiasına değindi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Tanrıkulu'nu eleştiren Soylu, "O milletvekiline ve sesi çıkmayan, sus pus duran Kılıçdaroğlu'na söylüyorum; bizim insansız hava araçlarımıza kabahat buluyorsunuz değil mi? Niye? Biz üretiyoruz çünkü. Ama İsrail'den aldığımız zaman sesinizi çıkarmıyorsunuz." diye konuştu.

Soylu, 15 günde Amerika'nın 2 insansız hava aracının düştüğünü belirterek, "Birisi Şanlıurfa'da hem de meskun mahale, birisi de Adana'da. Ey CHP'nin aklı başından gitmiş, Kandil'in esiri olmuş milletvekili buradan sana sesleniyorum; bu ülkede senin en ufak bir milli çizgin, milli damarın varsa sesini çıkarmalıydın, 'Niye düşüyor' diye. Talimat aldığın ağabeylerinden korkuyorsun. Korkuyorsun değil mi? Kandil'deki iş ortaklarından korkuyorsun. Korkuyorsun değil mi? Seni siyasete sokanlar sana böyle talimat verdi, 'Türkiye'de milli bir şey olmasın, üretilmesin, bu memleket ayakta kalmasın senin görevin budur' diye. Yazıklar olsun." dedi.

Milli İHA'sını en iyi üreten ve en yüksek teknolojide kullanan iki ülkeden birinin Türkiye olduğunu dile getiren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna dayanamıyorlar. Biz insansız hava araçlarımızla yapmış olduğumuz hiçbir operasyonda şehit de vermedik Allah'a şükür, herhangi bir yaralı da vermedik. Bütün dertleri, sıkıntıları budur, 'Türkler bunu nasıl yapabildiler, nasıl gerçekleştirebildiler.' Bunun arkasında koskoca bir teknoloji var. Sadece İHA'lar uçmuyor, ne kadar bu konuda pilot yetiştirdik biliyor musunuz? Bütün dünya hayranlıkla 'Siz bunları nasıl gerçekleştiriyorsunuz' diye bakıyorlar. Arkasında teknisyenlerimiz, pırıl pırıl evlatlarımız var. Öyle kolay iş değil. Jandarmanın kendi, Genelkurmayın kendi izleme merkezi var, hep beraber oturuyoruz neredeyse bir olayı tahlil edebilmek için saatlerce. Bir teröristin kol saatinin hangi marka olduğunu bile görebilecek bir kabiliyete sahibiz ama onlara göre, Türkiye böyle güçlü olmamalı, zayıf olmalı. 'Zaten bir lideri var ondan kurtulamıyoruz' diyenler, bir de o liderin öncülüğünde teknolojinin yüksekliği ile beraber 'Türkiye'yi nasıl engelleyebileceğiz' telaşı içerisine düşmüşler."

- "Entel dantel geçinenlere söylüyorum"

Türkiye'nin kimsenin babasının çiftliği olmadığını vurgulayan Soylu, "Almanya'nın vakıfları, Amerika'nın vakıfları, bilmem neyin vakıfları sabahtan akşama kadar ajanlık faaliyeti yapsınlar, hiç kimse sesini çıkarmasın. Hadi yap şimdi, hadi yap da görelim." ifadesini kullandı.

Soylu, "Bu ülkede entel dantel geçinenlere söylüyorum, yıllarca Batı'ya yağ yakacağız diye bu ülkenin kendi milli hassasiyetlerini, üstünlüklerini bertaraf edebilmek için güya entel entel cümleler ortaya koyabilmek, sözde insan hakları marifeti ortaya koyabilmek için bu ülkede siyaseti ve milli hassasiyeti olanları hep suçladılar. Hep biz yanlış yapıyoruz değil mi? Günlerce, haftalarca bu ülkenin kendi, özellikle milli sırlarını deşifre edebilmek için çaba sarf edenleri hemen, güya bizimle müttefik olan, iş birliği içinde olan 'Avrupa'nın büyük ülkesiyim' diye böbürlenen şu anda FETÖ'cüleri de PKK'lıları da DHKP-C'lileri de kendi ülkesinde barındıran, bir ajanı günlerce kendi İstanbul'daki büyükelçiliğinizde sakladınız ve Türkiye'yi terörle beraber ilişkilendirmeye çalışıyorsunuz."

Bu şekilde davrananların amacını bildiklerini belirten Soylu, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını, kişi başına düşen gelir seviyesini 3 bin dolardan 11 bin dolara çıkardığını, kimseye Türkiye'ye 3 bin dolarlık ülke muamelesi yaptırmayacaklarını vurguladı.

- "Ne pikniği, hangi piknik"

Soylu, ülkenin terörle mücadelesini, 'İnsan hakları ihlali var' diye zan altında bırakmaya çalışmanın siyasetle ilgisi bulunmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Güya piknik yapan insanları vurmuşuz. Ne pikniği? Hangi piknik? Evvelsi akşam iki tanesi daha tutuklandı, dün ismini de verdim Musa Tarhan. Adamın ifadesi açık, teröristin ifadesi açık. Özel harekat polisimiz Muhammed Ali Mevlüt Dündar'ı şehit eden teröristlerle oturmuş yeni bir terör pazarlığı yapıyorlar. Bir ağacın altında yapıyorlar bunu ve biz bunları takip ediyoruz insansız hava araçlarımızla gereğini de yerine getiriyoruz. Bütün teröristleri orada bir şekilde imha ediyoruz. Kendisi de ifadesinde söylüyor, 'Biz şununla bununla beraberdik ve şu işi yapıyoruz.' Hepsinin sicili kabarık zaten. Teröristlere sahip çıkıyorlar. Nerede sivil vatandaş, hangi sivil vatandaştan bahsediyorsunuz? Polisleri şehit eden teröristlerle hangi sivil vatandaş oturup neyi konuşur? Arkadaş çok açık ve nettir, su testisi su yolunda kırılır, iki iki daha dört, bu kadar basit. Kimse kusura bakmasın, biz saf değiliz."

- "Hiç tezgah bitmiyor"

Güvenlik güçlerinin terörle mücadeleye yeni başlamadığını dile getiren Soylu, konuşması öncesinde 2 teröristin daha etkisiz hale getirildiği bilgisini aldığını söyledi.

Soylu, kimin ne olduğunu, kimin kiminle iş tuttuğunu çok iyi bildiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Hiç tezgah bitmiyor. Kandil konuşuyor CHP'den bir milletvekili topa giriyor, HDP'liler topa giriyor. Ardından Avrupasız olur mu bu iş, hemen BBC topa giriyor çünkü onun uluslararası arenaya bir şekilde yansıtılması lazım. Neden? Bir, savunma sanayimizin yerli olmasından ödleri kopuyor ve bunun millet iradesiyle gelişmesinden çıldırıyorlar. Güneydoğu'da ATAK'larımızın süzülüşlerini bir görseniz. Operasyonlarda, 'Hemen ATAK'ları çağırın' dediğimizde onların nasıl heyecanla gittiklerini görseniz. Bunlar milletin eserleri."

İnsanoğlunun ölümlü olduğunu anımsatan Soylu, şöyle devam etti:

"Ne kadar yaşayacağız bilmiyoruz ama bu yapılanların hepsi bu ülkede gelecek nesillerimize, bizler ve bizden önceki nesillerin bir daha yaşadıklarını yaşatmayacak bir üstünlük sağlayacaktır. Biz çok sıkıntılar çektik. Bizden sonraki nesiller artık bu sıkıntıları çekmek istemiyor. Artık darbe görmek, ekonomik kaoslar yaşamak istemiyoruz. Artık bu ülkede insanlarımızın inançlarına, milliyetlerine hakaret etmelerine tahammül etmek istemiyoruz. Artık imam hatipler üzerinden bu milleti dövmelerine tahammül etmek istemiyoruz. Artık başörtülüleri 'öcü' diye görmelerine tahammül etmek istemiyoruz. Artık bu ülkede, 'Siz köylüsünüz ne işe yararsınız' diye bize yukarıdan bakmalarına ve gazete köşelerinden izahat vermelerini görmek istemiyoruz. İş bunların kontrolünden çıktı, oysa eskiden ne güzel hem insansız hava aracını bize parasıyla satıyorlardı hem de araç arıza yapınca 6 ay tamir ettirmiyorlardı. Hem parasını alıyor hem kullandırtmıyordu. Oysa şimdi bizim evlatlarımızın yaptıkları insansız hava araçları, insanlı keşif uçakları bunlara nefes aldırmıyor."

Soylu, talimatların nereden ve niçin geldiğini çok iyi bildiklerini vurgulayarak, "Ortada sivil ölümü filan yoktur, tek bir kişinin bile canına halel gelmemiştir. Benim işim gücüm Güneydoğu'da. Her zaman orada vatandaşımızla beraberiz. Vatandaşlarımız rahatladı. Ey CHP'li milletvekilleri sizlere sesleniyorum; aklınızı Ankara'dan çıkartın, aklınızı o sol soslu siyaset yaptığınız alanlardan bir çıkartın Güneydoğu'da Hakkari'ye, Muş'a, Ağrı'ya, Yüksekova'ya, Şırnak'a, Batman'a, Siirt'e, Bitlis'e gidin de vatandaş PKK'dan nasıl kurtuldu onun bayramını yaptığını görün bakalım." dedi.

- "Kukumav kuşları gibi"

PKK'nın sözde partisinin bölgede tabanını kaybetmesi dolayısıyla Kandil'in milletvekillerine eylem yapma talimatı verdiğini belirten Soylu, Diyarbakır'da, İstanbul'da, İzmir'de ve Van'da eylemler yapıldığını söyledi.

Soylu, eylemlere kimsenin katılmadığını ifade ederek, "Kukumav kuşları gibi. İstanbul'da sadece bu milletten nefret eden ve kendisini üst tabakanın insanı olarak nitelendiren o entel dantellerin dışında hiç kimse bu PKK'nın sözcüsü olan milletvekillerinin yanına gitmedi, yalnız kaldılar. Hani ne oldu, artistik yapıyordunuz, millete afra tafra yapıyordunuz, tehdit ediyordunuz, insanların evine, işine gücüne gidip 'Buranın sahibi biziz' diyordunuz." diye konuştu.

"Yaptığınız zulüm yanınıza kar kalmadı ve bu millet zulüm yapanla beraber hiç olmadı." ifadesini kullanan Soylu, şunları kaydetti:

"Bugün CHP'li milletvekilleri, zulüm yapanların Güneydoğu'da yeniden zulüm yapması için bir senaryo ortaya koymaya çalışıyor. Buna bu millet de müsaade etmeyecek, biz de müsaade etmeyeceğiz. İnsansız hava araçları sayesinde operasyonlarımızı kışın da devam ettiriyoruz. Örgütün hareket kabiliyetini daraltıyoruz. Operasyonlar sırasında yukarıdan keşif olduğu için hareket edemiyorlar. Kabiliyetimizi daha da arttıracağız."

Soylu, insansız hava uçaklarının sınırlar içinde ayda 2 bin 600 saat uçuş yaptığını anımsatarak, "Şimdi sınırlarımızı, hani duvarlar çekiyoruz ve kontrol altına alıyor ya o yetmeyecek, sınırlarımızın her birisini tepeden İHA'larla kontrol edeceğiz adım adım. 24 saat kimseyi hareket ettirmeyeceğiz yani terör örgütünün sınırlarımızdan sızmasını engelleyebilecek bütün tedbirleri aldığımızı ifade etmek istiyorum." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Ey Kato Dağı... Ne oldu Kato Dağı'na? Hani yüzlerce mağaranız vardı? Evlatlarımız orada ay yıldızlı bayrağımızı dikmişler, 'Burası bizim yerimizdir, yuvamızdır, ovamızdır.' diyorlar." dedi.

Soylu, AK Parti Vakfıkebir İlçe Başkanlığının 6. Olağan Kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiye'ye istediği zaman terörist, istediği zaman uyuşturucu, istediği zaman da kaçak sokmak isteyenler olduğunu söyledi.

Onların, istediklerini yapmak, Türkiye'nin sınırlarını kevgir olarak kullanmak istediğini ifade eden Soylu, "Bu imkanları da elden gitti. 1 Ocak'tan 31 Ağustos'a kadar geçen sürede bu araçlarla yapılan keşif ve gözetlemelerle toplam 264 terörist etkisiz hale geldi. Jandarmamıza silahlı İHA alalı 4 ay oldu, 59 teröristi bizatihi silahlı İHA ile etkisiz hale getirdik. 126 sığınak ele geçirildi. Bomba yapımında kullanılan malzemeler, silahlar, çok miktarda uyuşturucu." diye konuştu.

Operasyonlara hiç ara vermeden devam edeceklerini vurgulayan Soylu, 20 Kasım'a kadar teröristlerin iflahını keseceklerini belirtti.

Soylu, kışın da bir saniye bile durmadan mücadeleye devam edeceklerini dile getirerek, güvenlik güçlerinin büyük heyecan içerisinde olduğuna dikkati çekti.

"Ey Kato Dağı... Ne oldu Kato Dağı'na?" ifadesini kullanan Soylu, şöyle devam etti:

"Hani yüzlerce mağaranız vardı? Evlatlarımız orada ay yıldızlı bayrağımızı dikmişler, 'Burası bizim yerimizdir, yuvamızdır, ovamızdır.’ diyorlar. Bunların derdi bu kayıplar falan değil. Madem senin derdin sivil can kayıplarıydı, geçtiğimiz ağustos ayında üç gün içerisinde iki tane Amerikan predator insansız hava aracı sivil yerleşim yerlerinin üzerine düştü, ağzını açtın mı, tek kelime ettin mi? Bize geldi mi yeri göğü inletiyorsun, her türlü iftirayı, her türlü karalamayı, her türlü saptırmayı ortaya koyuyorsun ama Amerikan İHA'larına tek bir laf edemiyorsun. Sen nasıl bir milletvekilisin ve kimin milletvekilisin? Niçin tek kelime edemedin, 'Ya bir okulun üzerine düşseydi.' demedin. Sen avukat mısın, milletvekili misin? Avukatsan kimin avukatısın, milletvekiliysen kimin milletvekilisin? Bu milletin bunu bilmeye hakkı var."

- "Bu bir siyaset değildir, bu resmen seçmeni aldatmak, resmen milleti aldatmaktır"

Soylu, konuşmasında şu değerlendirmede bulundu:

"Niye İstanbul'dan milletvekili adayı oldun? Diyarbakır'dan milletvekili adayı olsaydın CHP'den. O kadar delikanlısın ya. Hadi git Diyarbakır'a... Çünkü orada kimleri dolandırdığını, kimlerin ocaklarına incir ağacı diktiğini bütün Diyarbakırlılar biliyor senin. Biz senin cemaziyelevvelini de biliyoruz ama haklarını savunmaya gelince operasyonda ölen teröristlerin haklarını savunuyorsun değil mi? Bu bir siyaset değildir, bu resmen seçmeni aldatmak, resmen milleti aldatmaktır. Kars Çemçe Madur'da bizim evlatlar gene bir teröristi hakladı. Tesadüf bu ya kim çıkar teröristlerden birisi? Kılıçdaroğlu'na Artvin'de yol üzerinde taciz yapan teröristlerden birisi çıkar. Peki bu teröristler orada nasıl keşfedildi? İnsansız hava araçlarıyla beraber. Cenab-ı Allah'ın tokadı işte. Bunu da anlayın ya bunu da anlayın bari Cenab-ı Allah'ın tokadı."

Kılıçdaroğlu'nun atletli fotoğrafına değinen Soylu, şöyle devam etti:

"Ankara'dan İstanbul'a giderken atletle poz verirsin öyle mi? O giyindiğin atlet bize o gün lazım değildi. Hürriyetini, özgürlüğünü, milletini ve memleketini işgal etmeye çalışan o meczuba ve o meczubun uşaklığını yapanlara karşı bu millet, sen Bakırköy'de kırmızı koltukta kravatla takım elbiseyle otururken atletiyle donuyla sokağa çıktı ve özgürlüğünü kurtarmaya çalıştı. Atletle poz vermedi bu millet. Atletle gazi, şehit oldu ve büyük mücadele verdi bu millet."

Soylu, siyasi hayatı ve AK Parti'ye katılım sürecini anlatarak, her daim memleketleri, milletleri, davaları ve inançları için bu yolda her şeye hazır olduklarını sadece sözlerle değil, yaptıklarıyla da ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti.

Bu millete layık olmanın, bu sorumluluğu taşımanın kolay olmadığına dikkati çeken Soylu, bazen ayakları vücutlarını taşıyamayacak noktaya gelmesine rağmen yine aynı hizmeti ortaya koyduklarını ifade etti.

- "Emanetiniz emanetimizdir, Allah bizi size mahcup etmesin"

Siyasi hayatında aldığı görevleri sıralayan Soylu, çocuklarına bırakacağı yegane mirasın, Trabzon milletvekilliği olduğunu söyledi.

Soylu, kongrelerin siyasi partilerin en önemli alanları olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"2019'u buradan inşa ediyoruz. 2019'dan sonraki sıçramamızın heyecanını bu salonlardan ve sizlerden alıyoruz. Kıymetli Cumhurbaşkanımız liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte inşallah 2023'ü de 2053'ü de 2071'i de bu kadrolarla ve aziz ve asil milletimizle beraber yakalayacağız. Ne söylerlerse söylesinler merak etmeyin yerli milli arabamızı da uçağımızı da yapacağız ve bilsinler ki dünyanın ilk 10 büyük devletinden birisi de olacağız. Emanetiniz emanetimizdir, Allah bizi size mahcup etmesin."

Soylu'nun, Vakfıkebir'deki yatırımlarla ilgili bilgi de verdiği kongreye AK Parti Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu ve Salih Cora, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi de katıldı.