İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Biz başımızda bir sürekli olarak sallanan ve eğer doğru yapmazsanız size hesap sorarız diyen bir vesayet sistemi değil doğru yapmazsanız size hesap sorarız diyen bir millet istiyoruz. Başka bir şey değil." dedi.

Avrasya Üniversitesince düzenlenen "Geleceğimiz Gençlerimiz Öğrenci Buluşmaları Programı"na katılan Bakan Soylu, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Soylu, "Demokrasiyi bugün temsili bir demokrasi olarak görmüyoruz, bizim demokrasimiz bugün müzakereci bir demokrasidir." ifadesini kullanarak, "Karşılıklı bir araya gelebileceğimiz, değerlendirebileceğimiz demokrasidir." diye konuştu.

Anayasa değişikliğiye milletvekili sayısının arttırılmasına değinen Soylu, 600 milletvekilinin, örnek bir ortalama olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin sistematik olarak çözemediği problemler var. Bizim bu problemleri çözmemiz lazım. Bunun için ben ne kadar milletin arasında olursam, milletvekili ne kadar milletin arasında olursa, ne kadar problemlerin hangi alanda çözüldüğünü görürse ve bir arada bunu gerçekleştirirken yani sistemi kontrol ederken, bir yanda da sistemi düzeltirse Türkiye kendine ait adımlarını çok rahat atabilme fırsatına sahip olabilir." ifadesini kullandı.

"Şimdi Ortadoğu, Suriye, Irak, Mısır, Libya, Fas, Tunus bir kaos halinde" ifadesini kullanan Soylu, şöyle devam etti:

"Avrupa'daki durumu anlattım. Amerika'da da farklı değil. Amerika'daki sadece bir iktidar değişikliği değil, aslında Amerika rota arıyor. Yeni bir hedef, rota arıyor. O nereye gidecek onu da bilmiyoruz. O da kendi adına kendi içerisinde hem bir egemenler çatışması yaşıyor, bunun yanı sıra da 21. asırda ve bundan sonraki süreçte nasıl bir yol alacak onun arayışı içerisinde. Bizim burada en büyük avantajımız şu, biz 1699 Karlofça'dan itibaren gerileme dönemindeyiz. Biz dönem dönem bunu aşmaya çalıştık. Buna en çok yaklaştığımız dönem, Kurtuluş mücadelesinden sonra, kendi küllerinden yeniden doğan Türkiye Cumhuriyeti devletiyleydi, cumhuriyetleydi."

Cumhuriyet mücadelesinin bu birlikteliği oluşturduğuna işaret eden Soylu, Cumhuriyet'i milletin kurduğunu söyledi.

- "Türkiye'yi aynı iç tartışmaların göbeğine oturttular"

Soylu, "Bugün hangi meseleleri yaşıyorsak biliniz tarih itibarıyla bize uzak gibi geliyor ama tıpa tıp 'copy paste' diyorsunuz ya 'copy paste' 1923'ten sonra Türkiye aynı sıkıştırmalarla karşı karşıya kaldı. Türkiye'yi aynı iç tartışmaların göbeğine oturttular. Mezhep üzerinden, etnik köken üzerinden, dindarlık üzerinden, cinsiyet üzerinden, bilmenizi istiyorum ve bizi yükseltmemek için ellerinden gelen her şeyi Cumhuriyetimiz üzerine, Türkiyemiz üzerine ve Anadolumuz üzerine kurdular." ifadelerini kullandı. 

Milli şuura değinen Soylu, "Rahmetli Menderes köylerle şehirlerle entegre etti yol olarak, rahmetli Özal şehirlerle, büyükşehirleri, büyükşehirlere entegre etti, Tayyip Erdoğan da 72 vilayeti bölünmüş yollarla birbirine bağladı. Bakın bir entegrasyon var. Birinci hamle, ikinci hamle ve üçüncü hamle. Türkiye'nin kendine ait bir milli şuuru var." dedi.

- "Türkiye'ye hainlik yapıyorlar"

Soylu, bakanlığının göç konularıyla da ilgilendiğini belirterek, "İzinsiz göçmenler konusunda onlarla bir anlaşma yaptık. 6 bin 800 izinsiz göçmen geçiyor Türkiye'den, Avrupa'ya. Aldığımız tedbirlerle bugün bunu 79'a, 80'e kadar düşürdük. Bu önemli bir rakam. Avrupa'yı kurtardık yani. Buna rağmen Türkiye'ye hainlik yapıyorlar. Her türlü hainlik, PKK'yı destekliyorlar, FETÖ'yü destekliyorlar. FETÖ'nün, PKK'nın, DHKP-C'nin bütün adamları orada. Ne kadar Türkiye düşmanı varsa hepsini orada besliyorlar, büyütüyorlar." diye konuştu.

"Biz büyük bir milletiz" ifadesini kullanan Soylu, "Bir kere biz asil bir milletiz. Ne tarihimizi, ne insanlığımızı unuturuz. Avrupa ile aramızdaki fark budur. Onlar kelle hesabı, madde hesabı, materyal hesabı yaparlar." dedi.

Türkiye'nin 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını anımsatan Soylu, "Geçen gün bir şey oldu, Kılıçdaroğlu Diyarbakır'a gitti. 200 kişilik bir salonda toplantı yapmak için. Orada enteresan bir şey söyledi. Bu bir insanlık imtihanıdır. Onun anlattığı biz değiliz, bizim milletimiz değil yani. Bizim inancımız değil, milletimiz değil, kardeşimiz değil, bizim dünyaya bakışımız değil." değerlendirmesinde bulundu.

Soylu, bu konuda üzerilerine düşen her şeyi yaptıklarını belirterek, "Şu anda Türkiye, dünyanın izlediği birinci sınıf bir misafirperverdir." ifadesini kullandı.

Yeni yargı sistemiyle ilgili de bilgilendirmede bulunan Soylu, "tek adam" eleştirileriyle ilgili değerlendirme yaptı.

- "Biz bugün özgürlük ve hürriyet istiyoruz"

Soylu, yeni sisteme değinerek, ikinci sıçramaya geçilmesi gerektiğini vurguladı. "Biz bir lider yakaladık" diyen Soylu, şöyle devam etti:

"Bunu Türkiye olarak söylüyorum. Bu lider hem güvenilir, hem cesur, hem 15 yıldır bu ülkeyi idare ediyor, tecrübeli, hem dünyayı iyi biliyor, hem de kimin ne yapacağı ne yapmayacağı konusunda kabiliyeti yüksek. Şimdi burada bizim ikinci sıçramamızı hem bu liderle yapabiliriz ama mevcut sistemle yapamayız. Daha etkin karar alabilen, daha hızlı karar alabilen, hükümetin kendi işini, Meclisin kendi işini yapacağı, yargının da kendi işini yapabileceği ama millete taahhüt ettikleri karşısında da sorumlu oldukları bir sistemdir. Yeni sistem. Biz bunu da Tayyip Erdoğan'sız yapamayız."

Soylu, "Biz bugün özgürlük ve hürriyet istiyoruz" ifadesini kullanarak, "Biz başımızda bir sürekli olarak sallanan ve eğer doğru yapmazsanız size hesap sorarız diyen bir vesayet sistemi değil doğru yapmazsanız size hesap sorarız diyen bir millet istiyoruz. Başka bir şey değil." dedi.

MHP ile iş birliği yaptıklarını da anlatan Soylu, "Bir adım biz gittik, bir adım onlar gitti. Bir yerde uzlaştık. Peki bizim tarafımız belli. Karşımızdaki kanatta kim var. CHP var, FETÖ var, PKK var, karşımızdaki kanatta kim var, Almanya var, karşımızdaki kanatta kim var Hollanda var... Hepsi var. Bunu söylemeyecek miyiz? Terör örgütü ne istiyor, Türkiye'de istikrarsızlık istiyor, terör örgütü ne istiyor, Türkiye'de güvensizlik istiyor, terör örgütü ne istiyor, ben burada özerklik ilan edeyim, ben burada borumu öttüreyim, ne istiyor? Ben buradan Avrupa'ya uyuşturucu tahsis edeyim, Avrupa'dan sentetik ve kimyasal uyuşturucuları Türkiye'ye getireyim, Avrupa'nın haberi olmadan bunu yapacaksınız he" şeklinde konuştu.

Soylu, "Avrupa'nın ve dünyanın haberi olmadan Kandil karar verecek öyle mi?" sorusunu yönelterek, "Versin de göreyim. Kandil karar vermeden milletvekilleri karar verecek öyle mi? Adım atamazlar, adım. Ben güvenlik bakanıyım bugün, adım atamazlar. Biz neyle mücadele ettiğimizi biliyoruz. Bu gerçekleri ülkemin insanına söylemekten neden yoksun kalacağım." diye konuştu.

- "Burası demokratik bir ülke"

Terörle mücadelenin en kritik döneminde olunduğuna dikkati çeken Soylu, "Şu anda terörle mücadelenin en kritik dönemindeyiz. Bakın bugün şu anda sabah itibarıyla söylüyorum 32 tane sadece kırsalda operasyon yapıyoruz. Her tarafta biz varız. Cudi'de, Tunceli'de, Bitlis'te, İkiyaka Dağları'nda, her tarafta biz varız ve teröristin peşinden koşuyor bizim evlatlarımız. Ancak kalleşçe eylem yapabilirler, hadi yapsınlar da görelim kalleşçe eylem dışında, patlama, onun dışında hadi bakalım yapabilsinler." dedi.

Soylu, "Bir şarkı çıkardılar biliyorsunuz" diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"HDP bir şarkı çıkardı. 'Tek millete hayır, tek bayrağa hayır, tek devlete hayır'. Ne demek bu? Hemen yasaklattırdık. Hemen dediler ki 'Kürtçe yasaklanıyor'. Bakın hemen de istismar edecekler. Öyle bir şey yok ama burada Anayasamıza aykırı, bizim birliğimize aykırı, seçim kanunlarına aykırı ve aslında bütün her şeyimize aykırı... Biz de bunu ne yapacağız, yayınlattıracağız, burası herkesin borazanını öttürdüğü bir yer değil. Burası demokratik bir ülke, herkes birbirinin hakkına, hukukuna saygılı olacak ve aynı zamanda da bu ülkenin temel değerlerine sadakatle bağlı olacak. Birliğine, beraberliğine, kardeşliğine."