MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) 121. maddesiyle getirilen düzenlemeye ilişkin, "15 Temmuz'da göğsünü siper edenlere karşı biz görevimizi yapmak zorundayız. Yarın kendini bilmez bir savcının falan askerin silahına tankına el koymuşsunuz diye dava açtığında bunun hesabını birilerine karşı kim verecek? Bugün eleştirenler mi verecek? Veremeyecekler." dedi.

Tüfenkci, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Malatya Koyun Keçi Yetiştircileri Birliğinin 10. Yıl Etkinlikleri programında yaptığı konuşmada, hükümetin tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, desteklenmesi konusuna ayrı bir önem verdiğini belirtti.

Tarımı geri plana atmadıklarını vurgulayan Bakan Tüfenkci, "Son 14 yılın 12'sinde büyüyen tarım Cumhuriyet tarihinde en istikrarlı dönemini yaşamaktadır. Birileri farklı söyleyebilir, bazıları aksini iddia edebilir. Ama rakamlara baktığımızda Türkiye tarımda 14 yıl önceki rakamlarıyla şimdiki rakamlar arasında 4 kat fark var. Tarımsal hasılada Avrupa'da 4'üncü sıradan biz birinci sıraya yükseldik. Tarımsal hasılada 2005 yılından bugüne kadar da biz Avrupa'nın birincisi olarak yolumuza devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

AK Parti iktidarları döneminde ilk kez çiftçilere sıfır faizli kredileri gündeme getirdiklerini hatırlatan Tüfenkci, bunların verilmeye başlandığını anlattı.

Çiftçilerin aldıkları kredilerin hemen hemen hepsini geri ödediklerini belirten Bakan Tüfenkci, "Süsbanse edilmiş krediler kullandırıyoruz. İşte esnafımız, piyasada faiz oranları yüzde 18 iken kredi aldığında yüzde 4-5'lerle kullandırıyoruz. Çiftçiye 8,25'lerle kullandırıyoruz. Bunu şunun söylüyorum, siz üretmeye devam edin. Biz sizin yanınızdayız." diye konuştu

Her zaman çiftçilerin, esnafların yanında olmaya da devam edeceklerinin altını çizen Tüfenkci, üreten güce inançlarının ve güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

- Milli ve yerli tarım politikası yoluna devam edecek

Hükümetin ve bakanlıkların destekleriyle hayvancılığın farklı bir noktaya geleceğini aktaran Tüfenkci, tarıma ciddi destekler verdiklerini belirtti.

Tüfenkci, gelecek yıl ki bütçede tarım konusundaki desteklerin 14 milyar 500 milyon olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Ama size de bir şey söyliyeyim mi? Hükümet olarak en çok eleştirildiğiniz nokta nedir diye sorarsanız, tarımdır. Herkes, bu kadar destek verdiğimiz halde fiyatların pahalı olduğunu, desteklerin yetersiz olduğunu söylüyor. Üretimim az olduğunu söylüyor. Demek ki bizim burada yapacağımız farklılıklar var. Bu 2018'de, Sayın Bakanımıza da buradan teşekkür ediyorum, hem bakış açısını hem destekleri farklılaştırarak inşallah daha farklı bir milli ve yerli tarım politikasını biz zaten açıklamıştık daha önce o doğrultuda inşallah çok daha farklı bakış açısıyla yolumuza devam edeceğiz."

- "15 Temmuz'da göğsünü siper edenlere karşı biz görevimizi yapmak zorundayız"

Tüfenkci, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişimininde, vatandaşların meydanlarda olduğunu hatırlattı.

O hain gecede milli iradeye sahip çıkıldığını ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) 121. maddesiyle bir düzenleme getirildiğini söylenen Tüfenkci, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Son KHK'da 15 Temmuz'da tanka topa karşı göğsünü siper edenler, tankın üstüne çıkanlar, o hainlerden silahlarını alanların yasal güvencesini sağlamak için bir madde koyduk. Daha önce biz memurlara aynı muafiyeti getirmiştik. Yani yargılanmama muafiyetini. Şimdi KHK'yla o gün o meydanlarda darbeci askerlere, polislere karşı göğsünü siper edenlerin ileride yargılamayla karşı karşıya kalmasınlar bir hüküm koyduk. Dedik ki siviller de diğer memurlar gibi yargılanmadan o gün için 15 ve 16 Temmuz için muaf olsun diye söyledik. Kıyametler koptu. Niye kıyametler koptu, çok çok farklı yerlere çektiler. Neredeyse sivil milislere başka alanlara çekildi. 15 Temmuz'da göğsünü siper edenlere karşı biz görevimizi yapmak zorundayız. Yarın kendini bilmez bir savcının falan askerin silahına tankına el koymuşsunuz diye dava açtığında bunun hesabını birilerine karşı kim verecek? Bugün eleştirenler mi verecek? Veremeyecekler. Onun için biz nasıl üreticinin, çiftçinin, esnafın yanındaysak milli iradenin de milletin de yanındayız ve bize ancak millet istikamet çizer diyoruz."