WASHINGTON (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı Kan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili ABD makamlarına gerekli belgelerin sunulduğunu hatırlatarak, "ABD ile aramızda iade anlaşması var. Bu bağlamda hukuki sürecin hızlanmasını arzu ediyoruz." dedi.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisi (SETA DC) tarafından ABD'nin başkenti Washington'da organize edilen "Türkiye: 15 Temmuz Darbe Girişiminden 1 Yıl Sonra" başlıklı panele katılan Kan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Uluslararası anlaşmalara göre FETÖ elebaşının Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini vurgulayan Kan, "ABD ile aramızda iade anlaşması var. Bu bağlamda hukuki sürecin hızlanmasını arzu ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kan, Türkiye'nin 15 Temmuz'la ilgili belgeleri ABD tarafına sunduğunu anımsattı.

"Gerekli belgeler Adalet Bakanımız tarafından Amerikan Adalet Bakanı'na iletildi. Bu sürecin en kısa zamanda neticelenmesini arzu ediyoruz ama biliyoruz ki bu biraz daha vakit alabilir." ifadelerini kullanan Kan, 15 Temmuz darbe girişiminde 250 vatandaşın şehit edildiğini ve 2 bin 194 kişinin gazi olduğunu dile getirdi.

- "Beklentimiz, dostlarımızın bize destek olmasıydı"

Ravza Kavakcı Kan, şöyle devam etti:

"Beklentimiz, bizi anında her konuda eleştiren dostlarımızın bu noktada bize destek olmasıydı. Üzerinden bir sene geçmiş olmasına rağmen dostlarımızın o gün süreci beklemelerini üzüntüyle hatırlıyoruz. Gönül isterdi ki Türk halkı sokaklara çıkıp demokrasiye sahip çıkmanın ne olduğunu tarihi anlamda tekrar tanımlarken dostlarımız bize daha çok destek vermiş olsaydı."

Türkiye'nin dostlarını artırmak istediğini anlatan Kan, ülke yönetiminin bu anlamda tek yönlü değil çok yönlü çalıştığını söyledi.

Tüm şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere şifalar dileyen Kan, dünya tarihine altın harflerle yazılan bu milli mücadelenin unutulmaması için çalıştıklarına dikkati çekti.

- "FETÖ'yü asla İslami bir yapı olarak nitelemem"

Ravza Kavakcı Kan, SETA DC'nin panelindeki konuşmasında da FETÖ ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

FETÖ'nün asla İslami bir yapı olmadığını vurgulayan Kan, "Onlar gizli ve mafyavari bir yapı. Neye ihtiyaçları varsa onu uyguluyorlar." diye konuştu.

Bu terör örgütünün hikayesinin AK Parti ile başlamadığını anlatan Kan, önceki siyasi iktidarlar döneminde de FETÖ'nün gelişip yayıldığını, bunun atlanmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin Batılı müttefiklerinin darbe girişimi gecesi aldığı tavırları unutmadıklarını söyleyen Kan, "Birçok müttefikimizin o gece uzunca bir süre sessiz kalması büyük hayal kırıklığıydı." yorumunu aktardı.

- "Daha az İslam, daha fazla güç arayışı"

Utah Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Hakan Yavuz ise uzun yıllar boyunca devletin birçok kademesine sızan FETÖ'ün 2011'de "AK Parti'den güçlü olduğuna kanaat getirdiğini" ve ondan sonra kırılmaların başladığını ifade etti.

FETÖ'yü "daha az İslam, daha fazla güç arayışı" olarak tanımlayan Yavuz, darbe girişiminin bizzat örgütün elebaşı Gülen tarafından bilindiğini ve talimatın oradan geldiğini anlattı.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016'ya kadar yargı ve emniyet birimlerinden FETÖ'nün önemli ölçüde temizlendiğini söyleyen Yavuz, bu terör örgütünün elinde hamle yapabilmek için sadece ordunun kaldığına değindi.

Yavuz, ağustos ayındaki düzenlemelerle ordudan atılacaklarını gören FETÖ mensuplarının son kurşunlarını da 15 Temmuz'da kullandığını sözlerine ekledi.

- "Gülen'in ABD'de yaşıyor olması utanç verici"

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey de FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in hayatını ABD'de sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Fetullah Gülen'in ABD'de yaşıyor olması utanç verici bir gerçektir." değerlendirmesinde bulundu.

Önceki Başkan Barack Obama'nın yeterince hızlı bir şekilde bilgileri toplayıp karar almadığına işaret eden Jeffrey, bundan dolayı ABD'nin darbe girişimine cevabının geciktiğini dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığında kıdemli ordu danışmanı olarak görev yapan Richard Outzen ise Türk ordusunun 15 Temmuz sonrası güç kaybettiği iddialarına katılmadığını bildirdi.

Outzen, darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin hızla toparlandığını ve etkin bir şekilde görevlerini icra etmeyi sürdürdüğünü kaydetti.