Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Rusya'nın dengeli bir yaklaşımla 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine yönelmesi gerektiğini belirterek, "Bugün imzalayacağımız anlaşmalarla ekonomik ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendireceğiz. Ancak bundan sonra ekonomik anlamda da atmamız gereken adımları süratle atmamız gerekiyor. Bunun için mevcut yaptırımların bütünüyle ve ivedilikle kaldırılmasını doğrusu önemsiyorum." dedi.  

Erdoğan, Kremlin Sarayı'nda gerçekleşen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının açılışında konuştu.

Sözlerine "Nazik davetiniz ve samimi misafirperverliğiniz için şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum." diyerek başlayan Erdoğan, bugün Türkiye ve Rusya tarafından bölge adına önemli bir adımın atıldığını vurgulayarak konsey toplantısının ülkeler içn hayırlara vesile olmasını diledi.

Erdoğan, "Siz de uygun görürseniz bugünden itibaren resmi açıklamalarımızda da 'normalleşme' tabirini kullanmaktan vazgeçelim." çağrısında bulunarak o günlerin geride kaldığını düşündüklerini söyledi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği baş başa görüşmeye işaret eden Erdoğan, ekonomi ve Suriye gibi konuları ele aldıklarını, bölgesel ve uluslararası meseleleri yüz yüze ve gerektiğinde telefonla sıklıkla görüştüklerini aktardı. 

Bu bağlamda siyasi ve diplomatik diyalog kanallarının her seviyede açık tutulması gerektiğine, yaşanabilecek krizlerin hızlı çözümü bakımından da bunun önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Dün düzenlenen toplumsal forumun beşeri münasebetlerimize ivme kazandıracak çalışmalara imza atacağına inanıyorum. İkili ilişkilerimizin lokomotifi konumundaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine özel önem veriyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaret hacminin geçen yıl 17 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Bunun daha önce 38 milyar dolara kadar çıktığı bir süreç yaşandığının altını çizen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dengeli bir yaklaşımla 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize yönelmeliyiz. Bugün imzalayacağımız anlaşmalarla ekonomik ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendireceğiz. Ancak bundan sonra ekonomik anlamda da atmamız gereken adımları süratle atmamız gerekiyor. Bunun için mevcut yaptırımların bütünüyle ve ivedilikle kaldırılmasını doğrusu önemsiyorum. Bunu özellikle değerli dostuma tekrar hatırlatıyorum."

- "MC 21 tedarik zincirinde Türk sanayicileri de yer almalı"

Rusya'da iş yapan şirketlere ve vatandaşlara yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının kendileri açısından aciliyet arz ettiğini belirten Erdoğan, ticari konular anlamında dile getirmek istediği iki hususun daha bulunduğunu vurguladı.

Erdoğan, birincisinin tarifeli seferlerde frekansların sınırsız hale getirilmesi ve karşılıklı sefer noktalarının çeşitlendirilmesi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"İkinci olarak Rusya'nın ürettiği MC-21 uçaklarının tedarik zincirinde Türk sanayicilerinin de yer almasıdır. İlgili bakanlarımızın ve diğer yetkililerimizin ilave edeceği hususları bu aşamada ele alabiliriz. Enerji alanında ilgili yetkililerimizce yürütülen yakın bir iş birliğimiz mevcut. Bu bağlamda Türk Akımı anlaşmasının yürürlüğe girmiş olması memnuniyet vericidir. Çalışmaların daha da hızlanmasını ve boru hattının hedeflenen zamanda bitirilmesini bekliyoruz. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin zamanında hayata geçmesi bizim için kilit önemdedir. Bu konuda üzerimize düşen çaba ve hizmetleri titizlikle yürütüyoruz."

Baş başa görüşmede, askeri ve teknik işbirliği konusunun da ele alındığını bildiren Erdoğan, "Bu alanda iş birliğimiz önemlidir. Benim şahsen büyük önem verdiğim konulardan birisi de beşeri ve kültürel münasebetlerdir. 2019 yılını karşılıklı 'Kültür ve Turizm Yılı' olarak ilan ediyoruz. Bu kapsamda düzenlenecek etkinliklerin, halklarımızın birbirlerini daha yakından tanımalarına imkan sağlayacağına inanıyorum. Gerek Moskova'da bir Yunus Emre heykelinin dikilmesi olayı gerekse Rusya'nın ilk astronotunun Ankara'da bir heykelinin dikilmesi olayı da bu noktada atılacak önemli adımlardan bir tanesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, turizm noktasında kaybedilen ivmenin tekrar yakalanması gerektiğinin altını çizerek, "Sizlerin bu konuda Rus halkını cesaretlendireceğinize inanıyorum ve burada da özellikle Mir kart olayına geçmek suretiyle, artık ödemelerin bu şekilde yapılması da süreci ciddi manada hızlandıracaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moskova'da Türk Kültür Merkezi'nin faaliyete başlaması konusunda gerekli hazırlıkların tamamlanabilmesi halinde başka bir üst düzeyli ziyaret vesilesiyle merkezin açılışının gerçekleştirilebileceğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörle mücadele alanında yakın eş güdüm halinde hareket etmemiz büyük önem taşıyor. Suriye'de DEAŞ'a karşı sergilediğimiz kararlı tutumu diğer terör örgütlerine karşı da göstermeliyiz. Bu bakımdan PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin Moskova'daki faaliyetlerine son verilmesini özellikle bekliyoruz." dedi.

Kremlin Sarayı'nda gerçekleşen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının açılışında konuşan Erdoğan, gerek Rus tarafında yönetiminin değişmesi gerek geçen yıl verilen ara nedeniyle toplumsal forumun henüz arzu ettikleri bir seviyeye gelmediğini söyledi.

Erdoğan, forumu daha etkin kılmak üzere eş başkan, genel sekreter ve alt komite başkanlarının karşılıklı diyaloglarını artırmaları yönünde bir kez daha talimatlandırılmasının yararlı olacağını düşündüğünü belirtti.

Vize muafiyeti anlaşmasının da tekrar canlandırılması için bir çalışmanın olmasında fayda bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, "İş adamlarımıza, Rusya'ya ticari taşımacılık yapan sürücülerimize, uçak mürettebatına ve resmi pasaportlara yönelik vize uygulamalarında bazı formüller üzerinde çalıştığınızı biliyorum. Bizim arzumuz en kısa sürede tam muafiyetin sağlanmasıdır." ifadelerini kullandı.

- "Hepimize önemli görevler düşüyor"

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile az önce Suriye ve terörle mücadele konusunda değerlendirmelerini paylaştıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Akan kanın durması, Suriye'de istikrarın bir an önce sağlanması için hepimize önemli görevler düşüyor. Terörle mücadele alanında yakın eş güdüm halinde hareket etmemiz büyük önem taşıyor. İlgili makamlarımız bu konudaki istişarelerini yakın zamanda gerçekleştirecekler. Suriye'de DEAŞ'a karşı sergilediğimiz kararlı tutumu diğer terör örgütlerine karşı da göstermeliyiz. Bu bakımdan PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin Moskova'daki faaliyetlerine son verilmesini özellikle bekliyoruz.

FETÖ ile mücadele konusuna ne denli önem verdiğimiz ise malumunuzdur. Bu konuda gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı müteşekkirim ancak bu örgütün başka isimler altında farklı alanlarda gizlice faaliyetlerini yürütme yöntemini gayet iyi uygulayabildiğini de akıldan çıkarmamak lazım. Moskova ve St. Petersburg'da bu örgütle iltisaklı olan kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli adımları atacağınıza inanıyorum."

- "Karadeniz güvenliğiyle bağlantılı konularda iş birliğini sürdüreceğiz"

Yukarı Karabağ ihtilafının çözülmesinin de aciliyet arz ettiğini belirten Erdoğan, "Son çatışmalar, durumun ne kadar kritik olduğunu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeni bir savaş riskinin ne kadar arttığını açıkça ortaya koydu. Bu nedenle kapsamlı müzakerelerin bir an önce başlatılmasını gerekli görüyoruz." dedi.

Erdoğan, Mins Grubu eş başkanlarından biri olan Rusya'nın bu anlamda öncü rol oynayabileceğine inandığını vurgulayarak, "Karadeniz'in istikrar ve güvenliğinin korunması ortak çıkarımızadır. Bölgesel sahiplenme anlayışıyla, Karadeniz güvenliğiyle bağlantılı konularda sizinle iş birliğini sürdüreceğiz. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı da ortak bir değerimizdir. 25. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle 22 Mayıs 2017'de İstanbul'da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nde sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyacağımızı özellikle ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.