Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Daily Sabah'taki son makalesinde dünya güçlerine DAEŞ'i maşa olarak kullanmaktan vazgeçme çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın, "İnsan 60 ülkeli koalisyonun nasıl olup da DAEŞ'i hala yenemediğini merak ediyor. Bu "başarısızlığın" DAEŞ gibi grupların özellikle Ortadoğu ve İslam aleminde karışıklık yaratmak isteyenlerin maşası olarak 21. Yüzyıl'ın vekalet savaşlarında kullanılmasıyla ilgisi olup olmadığını sormak gerekiyor. Küresel güçler, bölgesel oyuncular ve devlet dışı aktörler DAEŞ'i küçük stratejik çıkarları için kullanmayı bırakmalı. Olay artık kimsenin kazanamayacağı bir savaş haline geliyor. İki yanlış bir doğru etmez" vurgusu yaptı.

İbrahim Kalın Fırat Kalkanı operasyonunun önemine dikkat çekti, Dabık yenilgisiyle DAEŞ'in büyük bir darbe aldığını yazdı.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın makalesinde şunları vurguladı: "Türkiye-Suriye sınırında birçok bölgede yenilgiye uğrayan DAEŞ, sapkın ideolojisinde de kan kaybediyor. Fırat Kalkanı operasyonu ile Cerablus'un yanı sıra onlarca kasaba teröristlerden kurtarıldı. DAEŞ'in Dabık merkezli kıyamet günü senaryosu yalanları bertaraf edildi. Özgür Suriye Ordusu'nun da desteklendiği taktirde ne kadar etkin bir güç olabileceği ortaya çıktı."

Kalın, terör örgütü DAEŞ'in "Dabık" ve "Konstantiniye" isimli yayınlarıyla İslami kavramları çarpıtarak, kendi çıkarları için manüple ettiğini yazdı.

İslam dünyasının DAEŞ'in ideolojisini kökten reddetiğini hatırlatan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, İslam alimlerinin DAEŞ ile fikri mücadeleye devam etmesi çağrısında bulundu. Ayrıca Batının İslam karşıtlığı ile DAEŞ'in ekmeğine yağ sürdüğünü ifade etti.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un DAEŞ'in eline geçmesinde mezhep çatışmasının etkisini hatırlatan Kalın, benzer endişelerin bugün de devam ettiğini yazdı.

Kalın Suriye'de ise DAEŞ ve Esad rejiminin birbirlerinden beslendiğini yazdı. Kalın uluslararası topluluğun ılımlı muhaliflere verdiği sözleri tutmadığını ve durumun DAEŞ'in güçlenmesine yol açtığını belirtti.

Ntv