Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin insani dış politikada şu anda dünyada örnek olduğunu belirterek, "Sadece yaptığı yardımlarla değil. Yaptığımız yardımlar bakımından dünyada, ABD'den sonra ikinci sıradayız." dedi.

Çavuşoğlu, Sheraton Grand İstanbul Ataşehir'de İbn Haldun Üniversitesince düzenlenen Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi'ndeki konuşmasında, uluslararası ilişkiler okumaya nasıl karar verdiğini anlatırken, "O yıllarda Ermeni terör örgütü ASALA, bizim diplomatlarımızı şehit ediyordu, terör saldırıları yapıyordu değişik ülkelerde. 'Ben de diplomat olacağım' dedim, vatan, millet sevgisi... Sonra diplomat nasıl olunur, buna kafa yormaya başladım. Bu şekilde uluslararası ilişkiler seçtim." diye konuştu.

Uluslararası ilişkilerden mezun olanların her yerde iş bulabileceğini dile getiren Çavuşoğlu, beraber mezun olduğu arkadaşlarının bazılarının iş dünyasında, borsada, basın sektöründe yer aldığını, bazılarının kaymakam, vali, diplomat, devletin farklı kurumlarında müfettiş olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, okuyan, araştıran ve sorgulayan gençliğe ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, toplumu ilgilendiren her alanı iyi sorgulamak, anlamak, öğrenmek gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin etrafında yaşanan sorunlara işaret eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Darbeler var, Arap baharı yakıp kavuruyor, iç savaşlar var. En son bir de Katar krizi çıktı. Afrika'da, Latin Amerika'da çeşitli sorunlar var. Terörle mücadele, göç, entegrasyon, çevre sorunları, çevre sorunlarının insanlar üzerindeki etkisi... Ama bir de fırsatlar var. Rabbim bize imkanlar, nimetler vermiş ve fırsatlar veriyor. Bu fırsatları kendimiz için nasıl değerlendirebiliriz, ülkemiz için nasıl değerlendirebiliriz, dünya insanlığı için nasıl değerlendirebiliriz? Örneğin ekonomik fırsatları nasıl değerlendirebiliriz? Serbest ticaret anlaşmalarıyla dünyadaki ticareti nasıl büyütebiliriz? Hem sorunlara çözüm bulmak hem ülkemizin çıkarlarını en iyi şekilde savunmak için hem de uluslararası örgütler dahil dünyaya yaşanan sorunların çözümünde katkı sağlamak için girişimci olmak zorundayız. Aynı şekilde de insani olmanız lazım, sosyal bilimlerin temelinde insan vardır."

Çavuşoğlu, temelinde insanın olmadığı hiçbir girişimin başarılı olmayacağını belirterek, "Türkiye, insani dış politikada şu anda dünyada örnek. Sadece yaptığı yardımlarla değil. Yaptığımız yardımlar bakımından dünyada, ABD'den sonra ikinci sıradayız. ABD'nin geçen yıl yaptığı insani yardım miktarı 6,3 milyar dolar, Türkiye Cumhuriyeti'nin yaptığı insani yardım miktarı 6 milyar dolar. Bizim rakamlarımıza göre 6,2 milyar dolar ama uluslararası kuruluşların değerlendirmesi bu. Bu sene ABD'yi de geçeceğiz, rakam olarak da birinci olacağız. Milli gelire göre dünyada açık ara birinci sıradayız. Her şey ekonomik çıkar değildir, saygınlık sadece güç değildir. Bugün Afrika'da, Latin Amerika'da, Karayipler'de, Uzakdoğu Asya'da, Balkanlar'da, Evladı Fatihan coğrafyasında, Kafkasya'da, Orta Asya'da Türkiye çok saygınsa, sadece Türkiye'nin belli gücü olduğundan değil, sorunlara olan yaklaşımı." diye konuştu.

"Bunları yapabilmek için çok güçlü olmamız gerekiyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Estonya Dışişleri Bakanı Sven Mikser'ı ağırlayacağını, daha sonra Kıbrıs'la ilgili yol haritasını belirlemek üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret edeceğini, yarın sabah Azerbaycan'da Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan üçlü toplantısını yapacaklarını, akşam Başbakan Binali Yıldırım ile KKTC'ye geçeceklerini ve 20 Temmuz kutlamalarına katılacaklarını bildirdi.

Üçlü mekanizmaların bölgesel istikrarı sağladığına değinen Çavuşoğlu, "Balkanlar'da neden üçlü mekanizmalar kuruyoruz? Türkiye, Bosna Hersek merkezde olmak üzere Hırvatistan'la, Sırbistan'la... Güven artırıcı önlemler, bölgenin istikrarı, ekonomik iş birliği... Tüm bunlar esasen vizyon da gerektirir ama çaba da gerektirir. Bunları yapabilmek için çok güçlü olmamız gerekiyor. Türkiye olarak güçlü olmamız lazım." dedi.

Çavuşoğlu, öğrencilere uluslararası ilişkileri tercih etmelerini önerirken, kendisinin bugüne kadar pişmanlık duymadığını ifade etti.