DİYARBAKIR adliyesindeki sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Sürreyya Önder, eş başkanları ve milletvekili arkadaşlarının tutuklanmasını siyasi bir karar olarak değerlendirdi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da avukatı aracılığıyla gönderdiği mesajda, "Hükümet ve saray öncülüğünde devam eden sivil darbenin bir başka aşamasıyla karşı karşıyayız" dedi.

Tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Kahraman, Mehmet Emin Aktar ile birlikte adliye önünde bekleyen basın mensuplarına adliye çıkışında konuşan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Sürreya Önder, milletvekillerinin tutuklanamısının, barış umudunu sıfırlayacağını iddia etti. Önder, "Başta eş başkanlarımız olmak üzere bir çok vekil arkadaşlarımız tutuklandı. Bu kararın hukukiliğinden adilliğinden bahsetmenin hiç bir imkanı ve ihtimali yok. Tamamen politik düzlemde, demokratik siyaset alanını, barış umudunu ve ortak yaşam idealini sıfırlayacak. Bunu da iradi olarak yapacak tutumla karşı karşıyayız. Üstellik bu sadece HDP ile sınırlı bir şey değil. Bugün HDP'yi hedef almış gibi gözükebilir. Ama toplumda artık muhalif sesi de bir yana bıraktık, biat etmeyen kim varsa onları binbir yolla demokratik siyaset alanından giderek yaşamdan tasfiye etmenin yapı taşları bunlar, içinden geçtiğimiz günler. Fakat umudu tükettiğimiz, umudu yere serdiğimiz günler de değil, gördüğümüz en kötü günler de bunlar değil. Bu halk bu demokrasi güçleri en az bunun kadar karanlık bir çok dönemden barışı demokrasiyi ve özgürlük şiarını yükselterek çıktı. Şimdi biz bu kararlılıkla değerlendirmelerimizi yapacağız" dedi.

DEMİRTAŞ'IN GÖNDERDİĞİ MESAJI AVUKATI OKUDU

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Kahraman da, Demirtaş'ın el yazısıyla yazdığı mesajı okudu. Demirtaş'ın barış vurgusu yaptığı mesajını okuyan Kahraman, "Hükümet ve saray öncülüğünde devam eden sivil darbenin bir başka aşamasıyla karşı karşıyayız. Ben ve arkadaşlarım bu hukuk dışı darbeye karşı her yerde, her aşamada dim dik durmaya devam edeceğiz. Bizler halkımızın fedekarca yürüttüğü demokrasi özgürlük ve barış mücadelesine sıkı sıkıya bağlı kalacağımızın bilinmesini istiyoruz. Bu zulüm günleri direnişimiz karşısında er geç son bulacaktır. İrademizi kırabileceklerini sananlar bu ucuz komplolarla kendi zavallılıklarını teyit etmiş oldu. Koşullar ne olursa olsa demokratik siyasi mücadelemizi sürdüreceğiz. Barış çağrılarımızı yinelemeye devam edeceğiz. Bütün dostlara en içten selam ve sevgilerimi iletiyorum" dediğini aktardı.

HDP'li vekillerin avukatlarından Mehmet Emin Aktar ise, tutuklanan Eş Başkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Diyarbakır dışındaki bir cezaevine götürüleceğini tahmin ettiğini ifade ederek, "Ama havaalanına götürüleceğini biliyoruz. Ben den onun için bir çanta hazırlamamız istendi. Figen Yüksekdağ da muhtemelen Diyarbakır dışına götürülecek, yani tahminlerimiz o yönde" diye konuştu.

DHA