19 Ekim Muhtarlar Günü'nü kutlayan Erdoğan, 81 ildeki tüm muhtarlara "gece gündüz demeden köylerine, mahallelerine sahip çıktıkları, millete aşkla sevdayla hizmet ettikleri için" teşekkür etti.

Erdoğan, Bartın Amasra'da kömür madeninde hayatını kaybeden 41 işçiye Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Ülkenin tüm illerinden binlerce muhtarın bu programa katılmak üzere Ankara'ya geldiğini kaydeden Erdoğan, aldığı resmi rakama göre 20 bin muhtarın burada olduğunu söyledi.

Bugün daha önce söz verdikleri bir hizmetin, Muhtarlar Evi'nin açılış heyecanını da yaşadıklarını dile getiren Erdoğan, binanın kafesi, restoranı, bay-bayan mescidi, otoparkı, 58 yatak kapasitesine sahip 35 odasıyla bugünden itibaren tüm muhtarların istifadesine sunulduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylece muhtar kardeşlerimizi iş veya başka sebeplerle Ankara'ya geldiklerinde kalacak yer bulma derdinden de kurtarmış bulunuyoruz. Artık muhtarlarımız da Ankara'da gönül rahatlığıyla kalabilecekleri, merkezi konumuyla trafik sıkıntısı çekmeden tüm işlerini halledebilecekleri bir eve kavuşmuş oldular." diye konuştu.

Muhtarlar Evi'nin açılışının yanı sıra bugün ayrıca 100 Muhtar Hizmet Binası'nın temel atma töreninin de yapılacağını bildiren Erdoğan, 5 vilayete canlı bağlantılar kurarak bunların temelini atacaklarını, en kısa sürede inşaatları tamamlayıp muhtarların emrine vereceklerini söyledi.

Muhtarlar Evi'nin tüm muhtarlara hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Rabbime muhtarlarımıza olan bir sözümüzü daha gerçeğe dönüştürme imkanı bahşettiği için hamdediyorum. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin. Bu güzel tesisin inşasında emeği geçen başta İçişleri Bakanım, yardımcıları ve tüm ekibimizi, yüklenici firmaları, mimar, mühendis tüm işçisine kadar herkesi tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

 "Her muhtar buluşmamız, demokrasi bayramına dönüştü"

Cumhurbaşkanlığı görevini devraldıktan sonra ülke demokrasisine kazandırdıkları yeniliklerden birinin de muhtar buluşmaları olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hatırlıyorsunuz, ilk toplantımızı yaptığımız 2015 yılından bugüne muhtarlarımızla her biri adeta bir şölen havasında geçen toplam 52 ayrı buluşma gerçekleştirdik. Türkiye'nin dört bir köşesinden 38 bin muhtarımızı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, milletin evinde misafir ettik. Her muhtar buluşmamız, aramızdaki muhabbet bağını güçlendirdiğimiz, istişare ettiğimiz, ülkemizin meselelerini enine boyuna görüştüğümüz bir demokrasi bayramına dönüştü. Bana ne diyorlardı, 'muhtar bile olamaz.' Ne oldu? Bu başlığı atanlar, rezil rüsva oldu. Sizler, bu kardeşinizi Cumhurbaşkanı yaptınız."

Cumhuriyet tarihimizde ilk kez muhtarlarımız dertlerini, sıkıntılarını, beklentilerini devletin zirvesiyle doğrudan paylaşma fırsatı bulduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sadece muhtarlarımızın değil bu vesileyle ülkemizin her tarafındaki pek çok mahallemizin, şehrimizin de sorunlarını çözüme kavuşturduk. Demokrasi piramidinin tabanıyla tavanı arasındaki engeller ortadan kalktıkça bunun kazananı muhtarlarımızla beraber tüm Türkiye olmuştur. Muhtarlarımızla aramızda tesis ettiğimiz bu güçlü bağ, herhalde daha önce hiçbir siyasetçiye nasip olmamış büyük bir şereftir. Buluşmalarımızın sadece bürokraside değil siyasette de muhtarlara yönelik bakış açısını kökten değiştirdiğini görüyoruz. Daha önce muhtar kardeşlerimizin yüzüne dahi bakmayanlar, bizim toplantılarımızdan sonra birden muhtarlarımızın varlığını hatırladı. Şimdiye kadar hiçbir işinizi görmeyenler, sizin için kıllarını dahi kıpırdatmayanlar, muhtarlarımızı adeta vaat yağmuruna tutmaya başladı. Ancak her samimiyetsiz işleri gibi bunu da ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Laf olsun diye düzenledikleri 1-2 küçük salon toplantısının devamını dahi getiremediler. Birkaç toplantıyla rol kapmaya çalışsalar da bizim şu kardeşliğimizi, şu dayanışmamızı, aramızdaki şu muhabbet iklimini asla tesis edemediler."

Neşet Ertaş'ın "Gönül Dağı" türküsünü hatırlatan Erdoğan, "Bizim de sizinle aramızda gönülden gönüle kurulu bir köprü var. Biz muhtarlarımızla gönül diliyle kalp diliyle konuşuyor, birbirimizi sadece Allah için seviyoruz. Zahirde bizi taklit edenler, bu gönül dilini bilmedikleri, kalpten kalbe giden o gizli yolları görmedikleri için ne milletimizle ne de muhtarlarımızla hasbi, samimi bir ilişki kuramıyorlar. Belki şu tabloyu da kıskanacaklar, belki bizim şu sevdamızı çekemeyenler olacaktır. İşte onun için aşkınız, coşkunuz, ahde vefanız için her birinize teşekkür ediyor, Allah nazardan saklasın, kem gözlerden korusun diyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kadın muhtarlarımızın doğum ve analık izinlerine ilişkin yasal düzenleme hazırlıklarımızda son aşamaya geldik."  dedi.

Erdoğan, "Muhtarlarımızın izin, hastalık veya başka sebeplerle görev başında bulunamadıkları zamanlarda ödenekleri kesilmeyecek." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Muhtarlık binalarının elektrik faturalarının ticari tarife yerine konut tarifesi üzerinden düzenlenmesi uygulamasını başlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Avrupa'daki doğal gaz sıkıntısıyla ilgili, "Bizler vaktinde yaptığımız anlaşmalarla, attığımız diplomatik adımlarla nispeten çok daha rahat durumdayız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Son 20 yılda olduğu gibi 2023'e giden süreçte de icazeti başka mahfillerde değil milletimizin tertemiz iradesinde arayacağız."