İSTANBUL (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, "Genel Başkanımızın yarattığı bu büyük sinerji, sadece partimizde dalgalanmayacak. Bu büyük sinerji, Türkiye'nin her tarafına yayılmıştır." dedi.

CHP'nin İl Başkanları Toplantısı, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Bingöl, "Son derece önemli bir yürüyüş ve mitingdi. Ancak bu yürüyüş sırasında dahi, parti çalışmalarımızı bir an olsun aksatmadık. Dağ tepelerinde MYK toplantılarımızı yaptık, yamaçlarda grup toplantısı gerçekleştirdik, ardından rutin parti meclisi toplantımızı aksatmadan yaptık. Bugün de hiçbir yorgunluk alameti göstermeyen, sanki 25 gün o zor koşullarda yürümemiş Genel Başkanın dinamikliğiyle il başkanları toplantısını yaptık." diye konuştu.

Bingöl, il başkanlarıyla sürecin değerlendirildiğini, yürüyüş ve mitingle ilgili gözlemlerinin konuşulduğunu, bundan sonraki süreçle ilgili önerilerin ele alındığını anlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl, "Genel Başkanımızın yarattığı bu büyük sinerji, sadece partimizde dalgalanmayacak. Bu büyük sinerji, Türkiye'nin her tarafına yayılmıştır. Bu büyük sinerji, hiçbir dayatma ve baskıdan eser olmadan ve hele iş ve aş tehditlerine maruz kalmadan milyonları büyük bir gönüllülükle dünkü mitinge koşturmuştur. 1,5 saatlik süre içerisinde 2 milyondan fazla insanı barındıracak o miting alanı dolup taşmış idi. İnanın, yanlarda, sokak aralarında hala miting alanına ulaşmaya çalışan 100 binler vardı. Siz bakmayın birilerinin bunu çarpıtıp, küçük göstermeye çalıştığına. Bizim mitingimizle diğer mitingleri ayıran çok temel özelliklerden biri, vatandaşlarımızın büyük bir coşkuyla, kendi özgür iradeleriyle o mitinge gelmeleri. Bu, çok önemli. Geçmişte AKP'nin yaptığı mitinglerde ne tür dayatmaların olduğunu çok iyi biliyoruz. Milyonlar adeta Maltepe Meydanı'na aktı. Hala konuşuluyor. Bu, büyük bir tarih yazmıştır. Bu tarihi yazan, CHP'nin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'dur." ifadelerini kullandı.

Geçmişte bu tür yürüyüşler, etkinlikler yapıldığına, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde bu tür etkinliklerden, yürüyüşlerden ilham alındığına değinen Bingöl, "Bundan sonra onlarca, yüzlerce yıl geçse dahi ilham alınacak, örnek gösterilecek, birçok ilklere imza atan Kılıçdaroğlu'nun önderliğinde yapılan adalet yürüyüşü ve mitingidir. Destansı bir yürüyüş ve miting olmuştur." dedi.

Bingöl, yürüyüşün ardından yorgun olmadıklarını ifade ederek, "Milletvekillerimiz, parti meclisi üyelerimiz, bütün vatandaşlarımız siyasi kimliklerinden arınarak o yürüyüşe katıldı. Şimdi bize 'Peki daha ne yapacağız?' diye soruyorlar. Genel Başkanımız yarın yeni bir etkinlik planlasa, inanın bu coşku, bu heyecan dünkü mitingden çok fazla vatandaşımızı bu etkinliğe çekecektir. Artık Türkiye'de hakkın, hukukun, adaletin yılmaz savunucusu bir siyasi lider vardır. Halkımızın büyük bir kesimine önderlik etmiştir. Bu, kutlu yürüyüşe dönüşmüştür. Türkiye için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Çünkü Kemal Kılıçdaroğlu var, çünkü oraya katılan siyasi kimliği, düşüncesi ne olursa olsun milyonlar var. Artık bu siyasi liderle birlikte toplum ayağa kalkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz ile ilgili olarak da örgütlere gerekli açıklamaları yaparak, talimatları verdiğini aktaran Bingöl, genelgelerle ilçe ve il örgütlerinin, partililerin bu konuda bilgilendirileceğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de gazetecilere dünkü mitinge ilişkin açıklamalarda bulundu.

Özel, mitingde meydanın dolduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"Dışarıda yüz binlerce kişi var, anons yapıyoruz içeri almaya uğraşıyoruz... Polis, 'Meydanın bu kadarı 1 milyon 600 bindi, doldu. Arkadaki yeşil alanlar dolacak.' diyor. Miting saatinde bütün dünya televizyonları, ajanslar 2,5 milyon kişiyi kendileri yazdı. Herhalde onlara biz yazdırmadık. Bugün dünya basınında 580 haber var '2,5-3 milyon kişi' diyen. O meydanla ilgili bir şahidimiz var; Ahmet Davutoğlu, dünkü kalabalığın yarısını gösterip '2 milyon kişi buradayız.' diyor. Ahmet Davutoğlu'nun 2 milyon dediğinin 2 katı insan var, en az 3-4 milyon, hesaplanması lazım o zaman.

Gecenin bir yarısı birilerinin sinirleri bozulmuş, televizyonlar 2 milyondan bahsederken, arandı bulundu sayın Vali... Bir tablet bilgisayardan açıklama yazdırmışlar çalakalem, kötü bir Türkçe'yle '170 bin kişi var.' El insaf, utanmasa '17 kişiyle geldi Kılıçdaroğlu, bir tek MYK'sı vardı, kimse katılmadı.' diyecek. Gelecekte kendisine bu fotoğrafı gösterirler, 'Sen buna 170 bin demiştin' derler. Çoluğu çocuğu kendisinden utanır."