CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Hollanda'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanına yönelik tavrının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bakanımızı, Cumhurbaşkanının tabiriyle iki gorilin derdest ettiği ülkeyle dostluk edecek değiliz. Ne zamana kadar? Özür dileyene kadar. Bizim anlayışımız bu kadar net." dedi.

Altay, TBMM Genel Kurulunda Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı Arasında Çevre Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının görüşmeleri sırasında tasarının tümü üzerinde, grubu adına söz aldı. 

Dış politika ve diplomasinin önemli ve özenli davranılması gereken bir tutum olduğunu dile getiren Altay, Türkiye ve Hollanda arasında yaşananlara değindi.

"Mahalle ağzıyla dış politika yürümez, hükümetin şu anda yaptığı Hollanda krizi de dahil tam bir mahalle ağzıdır" diyen Altay, iktidarın dış politika yaklaşımını eleştirdi.

Hollanda'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanına yaptığı tutumun asla kabul edilemez olduğunu vurgulayan Altay, iktidarın muhalefetin desteğine rağmen, bu tutuma etkili bir karşılık vermediğini savundu.

Cumhurbaşkanlığı ve hükümet kanadından yapılan açıklamalarıyla ilgili "hepsi ayrı telden çalıyor" ifadesini kullanan Altay, "Yine şu büyük Meclis bir tavır koyuyor en azından. Ne yapıyoruz? Dostluk grubunu feshediyoruz. Evet, edeceğiz. Bakanımızı, Cumhurbaşkanının tabiriyle iki gorilin derdest ettiği ülkeyle dostluk edecek değiliz. Ne zamana kadar? Özür dileyene kadar. Bizim anlayışımız bu kadar net. Bana soruyorlar, 'Hükümetin tavrına ne diyorsunuz' diye. Hükümetin laf edilecek bir tavrı olsa da bir şey söylesek." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanına kabul edilemez bir yaklaşım sergilenirken orada bulunması ve ilk tepkiyi vermesi gerekenin Türkiye'nin oradaki büyükelçisi olması gerektiğini söyleyen Altay, "Aile Bakanı Hollanda'da bir olay yaşıyor, kendisine saygısızlık yapılıyor, orada göğsünü siper edecek kim? Büyükelçi." değerlendirmesinde bulundu.

Altay, iktidarın Türkiye'nin Hollanda'daki büyükelçisini geri çekmesi gerektiğini savundu.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir'in, yerinden laf atması üzerine Altay, "Sataşacaksan sataş, taciz etme. Sapık mısın sen?" ifadesini kullandı.

Altay ve Demir'in karşılıklı sözlü tartışmasının sürmesi ve Altay'ın "Sataşma bir ritüeldir. Edebinle otur orada. Ayağa mı kalktın? Gel." demesi üzerine Demir, kürsüye doğru yürüdü.

AK Parti ve CHP'li diğer milletvekilleri tartışmanın büyümemesi için araya girerken Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi birleşime ara verdi.

Arada da Altay ve Demir arasındaki tartışma bir süre devam etti.

Bu sırada CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ile AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı arasında da gerginlik yaşandı. Gerginlik, diğer milletvekillerinin araya girmesiyle sona erdi.