TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kuzey Irak konusunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den sonra duruma göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da davet edebileceği" yönündeki açıklamasını, "Davete teşekkür ederiz. Ancak bu ülkenin bir başbakanı var. Başbakanın böyle bir anlayış içinde olması gerekir. Başbakanı taca atan bir anlayış var." diye değerlendirdi.

Gök,TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Las Vegas kentindeki müzik festivalinde düzenlenen silahlı saldırıdan dolayı ABD'ye başsağlığı diledi.

"Terörün çirkin yüzünü bir kez daha gösterdiğini" ifade eden Gök, "kimden gelirse gelsin her türlü terörü, eli silah tutan bütün terör örgütlerini lanetlediklerini, kınadıklarını" söyledi.

Yeni yasama yılının dün açıldığını anımsatan Gök, OHAL bahane edilerek KHK'larla ülke yönetiminden vazgeçilmesini, OHAL'in kaldırılarak Meclisten çıkacak yasalarla Türkiye'nin yönetilmesini beklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM Genel Kurulunda yaptığı açılış konuşmasına değinen Gök, "Güya yasama, yürütme, yargı yeni anayasal sistemde daha belirgin olacakmış, kuvvetler ayrılığı olacakmış. Cumhurbaşkanının çıkardığı kararnameler, yasa ile çelişirse yasa geçerli olacakmış gibi, sanki anayasa değişikliklerini biz anlamamışız da kendisi, kendi anlayışına göre yeni bir tarife götürüyor. Cumhurbaşkanı, büyük yanılgı içinde ya da bilerek topluma doğruyu söylememektedir. Yeni sistemde, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini denetleyecek organ yoktur. Meclis çoğunluğunu, Cumhurbaşkanının partisinin oluşturduğunu düşündüğünüzde Cumhurbaşkanının çıkardığı kararnameye aykırı kanun çıkaracak bir Meclis düşünebiliyor musunuz?" diye konuştu.

Gök, Meclisin, anayasa değişlikleriyle baypas edildiğini savunarak, Cumhurbaşkanının, yürütmenin her konusunu kararnameyle düzenleyebileceğini, bunun ötesinde de Cumhurbaşkanına ilk kez yönetmelik çıkarma yetkisi verildiğini belirtti.

Çıkarılan 28 KHK'nın sadece 5'nin Mecliste görüşüldüğüne değinen Gök, öncelikli beklentilerinin, bu duruma son verilmesi ve KHK'ların bir an önce Mecliste görüşülmesinin sağlanması olduğunu kaydetti. Gök, Meclisin işinin bu olması gerektiğini, ancak Erdoğan'ın dünkü konuşmasında bunun yer almadığını ifade etti.

Gök, hükümetin, KHK'ların kolaycılığına kapılarak yasama yetkisini kullandığını öne sürdü.

-"Danıştay Başkanı olarak bir çift lafını duyalım"

Danıştayın, yaz saati uygulamasını durdurduğunu anımsatan Gök, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yaz saati uygulamasına devam edileceğini açıkladığını söyledi.

Gök, "Yargının kararını dahi çiğneyen bir yürütme var. 'Karara uymam, kararname çıkarırım' diyor. Ana muhalefete laf edeceğine, Danıştay kararını baypas edeceğini söyleyen iktidara bir çift lafınız yok mu Danıştay Başkanı Zerrin Güngör? Haydi buyur, tam da sırası, adaleti ara, Danıştay Başkanı olarak bir çift lafını duyalım. İktidara, 'Bu nasıl sözler' de. De ki senin hakim olduğunu, iktidarın yanında saf tutmadığını anlayalım. Yapar mı, cesareti var mı, göreceğiz." diye konuştu.

-"Tel tel dökülüyor"

İktidarın, "her konuda saç baş yoldurduğunu" ileri süren Gök, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, Bakanlar Kurulundan geçen torba tasarıyı bilmediğini, önce Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin 2018'de alınacak sıfır araçlar için geçerli olacağını açıkladığını söyledi.

Gök, "Bunlar nasıl bakanlık yapıyorlar? Ülkeyi nasıl yönetmeye çalışıyorlar? Her yerleri tel tel dökülüyor. Bakanın tasarıdan haberi yok. Bunu da söyleyen ekonomiden sorumlu bakan. Bakan farklı, Başbakan farklı, Cumhurbaşkanı ayrı telden... Cumhurbaşkanı'na iyi polisi oynatmaya çalışıyorlar. Biz okuduğumuzu anlıyoruz, tasarıyı gönderen bakan ne gönderdiğini anlamıyor." dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın eğitimci olmadığını, konuları bilmediğini savunan Gök, TEOG modeline benzer bir ikiz kardeşin geldiğini, dağın fare doğurduğunu ileri sürdü.

Levent Gök, Yılmaz'ın, yandaşlarla değil bütün paydaşlarla acilen Milli Eğitim Şurası'nı toplaması, eğitimin enine boyuna masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifasına yönelik kamuoyuna inandırıcı açıklama yapılmadığını ifade eden Gök, "Hangi rantı paylaşamadınız, hangi rant konusunda anlaşmazlığa düştünüz? Farz edin ki on bakan istifa etti çünkü belediyenin bütçesi on bakanlığın bütçesinden fazla. Böyle bir tablonun sıradan olay gibi geçiştirilmesi mümkün değil. Soğutulmaya bırakılan bir hadise gibi gözükse de CHP olarak peşini bırakmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

-Erdoğan'ın Kuzey Irak ile ilgili temasları

Gök açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Levent Gök'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kuzey Irak konusunda, "Perşembe günü Sayın Devlet Bahçeli ile görüşmem olacak. Ondan sonra da duruma göre Sayın Kılıçdaroğlu'na da davet yapmak suretiyle, onun ayrıca bu konudaki kanaatlerini alırım." sözleri soruldu.

Türkiye'nin birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu dile getiren Gök, herkesin yasal sınırlar içinde görevlerini yapmasını beklediklerini vurguladı. Gök, Erdoğan'ın davetine teşekkür ederek, şöyle devam etti:

"Ancak bu ülkenin bir başbakanı var. Anayasa değişiklikleri 2019'da yürürlüğe girecek, o tarihe kadar bu ülkenin başbakanı yetkilidir, siyaseten sorumludur. Dolayısıyla başbakanın böyle bir anlayış içinde olması gerekir. Başbakanı taca atan bir anlayış var şu anda, yazıktır. CHP, ülkenin birlik ve beraberliği konusunda her zaman elinden geleni yapıyor, yapmaya devam edecektir. Böyle bir davet henüz ulaşmadı, Genel Başkan değerlendirir."

Gök, bir soru üzerine HDP milletvekillerinin TBMM'nin dünkü açılışında yer almamasının, HDP Grubunun takdiri olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesinin en öncelikli konusunun, tutuklu milletvekillerinin yaptığı başvuruya yanıt vermek olması gerektiğini vurgulayan Gök, "Anayasa Mahkemesi neyi bekliyor?" sorusunu yöneltti.

-"İktidar partisi kendisiyle yüzleşmeli"

Gök, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun,"(Biz karar verdik kimin telefonunda ByLock çıktıysa biz hapse atarız) diyorlar. Bunu kamil manada uygulasınlar AKP'nin yüzde 60'ı hapse girer." açıklamasının önemli olduğunu kaydetti.

İktidar partisinin böyle bir açıklamanın üzerini örtmesinin mümkün olmadığını savunan Gök, "ByLock listeleri niçin açıklanmıyor? İktidar partisi 'FETÖ ile mücadele edeceğim' algısı yaratarak gizli kapaklı işlerle uğraşmamalı, önce kendisiyle yüzleşmeli. O zaman gerçekçi, samimi olur. Bunun yolu da MİT'in elindeki ByLock listelerinin açıklanmasıdır. Hodri meydan. Bu listeleri açıklamaya davet ediyorum." diye konuştu.