Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya ve Hollanda'da referandum etkinliğine izin verilmemesiyle ilgili olarak, "Gideceğiz Avrupa'daki vatandaşlarımızla da buluşacağız. Bunu ne PKK haini engelleyebilir ne de vatandaşlarımızla güçlü bağımızdan rahatsız olanlar durdurabilir." dedi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Antalya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gazipaşa ilçesi Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Bıçkıcı Deresi ıslahı birinci kısım temel atma törenine katıldı. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı törende konuşan Bakan Çavuşoğlu, bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye'yi yönetebilmek için Türkiye'nin zayıf kalmasını, bölünmesini istediklerini bildirdi. Bu nedenle bu ülkeler tarafından PKK'nın desteklendiğini, FETÖ'ye sahip çıkıldığını, önceki yıllarda da DHKP-C'ye kamplar açıldığına işaret eden Çavuşoğlu, "İşte bunları çok iyi düşüneceğiz. Niye 'hayır' diyenlere sahip çıkıyor Avrupalılar, 'evet' diyenleri engellemeye çalışıyorlar? Çok iyi düşünün." ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Ne Almanya'nın ne Hollanda'nın kimsenin kendilerini korkutamayacağını ve engelleyemeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Demokratik hakkımızı gideriz her yerde kullanırız. Nasıl onlar gelip Türkiye'de kullanıyorsa ben de gider kullanırım. Ne derlerse desinler, onlardan korkmayız, onlardan yılmayız. Onların demokrasi, insan hakları konusundaki iki yüzlülüğünü de suratlarına vururuz,  bugüne kadar yaptığımız gibi. Hiç endişe etmeyin, herkes haddini bilecek, herkes hukuka saygı duyacak. Demokraside, insan haklarında çifte standarttan uzak duracak. Kimse bize ders vermeye kalkmasın. Ve gideceğiz Avrupa'daki vatandaşlarımızla da buluşacağız. Bunu ne PKK haini engelleyebilir ne de vatandaşlarımızla güçlü bağımızdan rahatsız olanlar engelleyebilir. Buradan bunu söylüyorum. Biz diyaloğa varız, dostluğa varız, ama bizimle dost olmak isteyenlerle."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önümüzdeki hafta Rusya'ya gideceğini belirterek, "Domatesin önündeki ihracat engelini de inşallah kaldıracağız." dedi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Antalya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gazipaşa ilçesi Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Bıçkıcı Deresi Islahı birinci kısım temel atma törenine katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı törende konuşan Bakan Çavuşoğlu, Bakan Eroğlu'nun Antalya'ya ve Gazipaşa'ya her seferinde müjdelerle geldiğini, Gazipaşalıların da kendisine hizmet edeni unutmadığını, vatanın, milletin, bayrağın kıymetini çok iyi bildiğini bildirdi.

Eroğlu'nun Ankara'daki isminin "Hacımusalı Veysel Eroğlu" olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Çünkü Sayın Eroğlu beni Bakanlar Kurulunda her gördüğünde 'Hacımusalı'da işler nasıl gidiyor, Gazipaşalılar çok güzel insanlar, başka istekleri var mı?' diye sorar. O yüzden Bakanlar Kurulunda adı çıktı Hacımusalı Veysel Eroğlu'na." dedi.

Çavuşoğlu, Bakan Eroğlu'nun, göletlerden dere ıslahlarına, barajlara kadar, doğusundan batısına Antalya'yı barajlar ve göletler ili yaptığını vurguladı.

Mezbahadan araç muayene istasyonuna, hastaneden okullara, havalimanından yol projelerine kadar Gazipaşa'da yapılan projeler ve altyapı hizmetleri hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, Gazipaşa'nın hikayesini, Gazipaşalıları, her bakana, Başbakana ve Cumhurbaşkanına ince ince anlattıklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Gazipaşa'yı çok iyi bildiğini ve her seferinde Gazipaşalılara selam gönderdiğini de ifade etti.

Gazipaşa'nın bir fakülteye ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, ilçeye yurt dışından da öğrencilerin gelip eğitim göreceği bir fakülte kurulacağını belirtti.

- Rusya'nın domates ambargosu görüşülecek

Önümüzdeki hafta Rusya'ya gideceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Domatesin önündeki ihracat engelini de inşallah kaldıracağız. Bunun için de çalışıyoruz, haberiniz olsun." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Gazipaşa Havalimanı'nda prefabrik terminalin yerine modern bir terminal yapılacağını ve havalimanına inen uçak sayısının artırılacağına değinerek, bu sene Rusya'dan, Ukrayna'dan Gazipaşa'ya uçak seferlerinin başladığına, önümüzdeki dönemde de Rusya'nın değişik şehirlerinden uçuş planlarının yapıldığına dikkati çekti.

- "Yeni sistemle Türkiye güçlenecek"

Gazipaşalıların AK Parti'ye verdiği oyları her dönemde artırdığını vurgulayan Çavuşoğlu, "İnanıyoruz ki önümüzdeki referandumda da, 16 Nisan'da Gazipaşalılar tüm Antalyalılar gibi gereğini yapacaktır." ifadesini kullandı.

Dün Kumluca, Finike, Demre ve Kaş'a gittiğini, iki gün önce de Elmalı ve Korkuteli'de halkla buluştuğunu anımsatan Çavuşoğlu, 15 yıldır siyaset yaptığını sokakları hiç bu kadar kalabalık görmediğini belirtti. Çavuşoğlu, tüm Antalya ayakta, 16 Nisan'ı sabırsızlıkla beklediğini dile getirdi.

Anayasa değişikliği hakkında bilgiler veren Çavuşoğlu, cumhurbaşkanının da başbakanın da halk tarafından seçildiğini, şu anda Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında bir kardeşlik bulunduğunu, fakat geçmişte ciddi krizlerin yaşandığını, bu krizler neticesinde ekonomik krizlerin meydana geldiğini, Türk lirasının değer kaybettiğini, Türkiye'nin, Türk halkının fakirleştiğine işaret etti.

Çavuşoğlu, şu görüşlere yer verdi:

"12 Eylül Anayasası'na göre Cumhurbaşkanının çok yetkisi var. Cumhurbaşkanı olsam bu sistemi değiştirmem. Çok yetkisi var, hiç sorumluluğu yok. Yeni sistemde ise cumhurbaşkanının yetkisi var, sorumluluğu da var. 18 maddeyi siz okuyorsunuz, görüyorsunuz. Sizi af edersiniz aptal yerine koyarak, iftiralarla beyninizi yıkamaya çalışıyorlar. Onlar güya çok zeki, onlar elit, onlar 'biz azınlığız ama biz zekiyiz, siz köylüsünüz. Onların kafası çalışmaz, ekmeğini ver oyunu al. Benim oyum 2 sayılmalı.' Senin oyun neden 2 sayılacakmış? Senin bu millet karşısında ne üstünlüğün var. Onlar bu milleti hor görüyor, aşağılıyor. Şimdi de aptal yerine kokuyor. Cumhuriyet elden gidiyormuş, nasıl gidiyor? Anayasada cumhuriyetin tarifi belli. cumhuriyete bu kadar düşkünsün de bugüne kadar cumhuriyet için ne yaptın? Cumhuriyet, cumhuriyet dediniz 79 yılda 6 bin kilometre yolu anca yaptınız. Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları 15 yılda 18 bin kilometre duble yol yaptı. Cumhuriyetin 2023'üncü yılıyla ilgili bir hedefiniz var mı? Biz açıkladık 2023 hedeflerini, bir bir de gerçekleştiriyoruz. Boğazın altından üstünden tüneller, köprüler geçti. Şimdi de 3 katlı tüneli gerçekleştiriyoruz. Onlar bugüne kadar cumhuriyetten, Atatürk'ten geçindiler. Cumhuriyete de Atatürk'e de katkıları olmadı bunların. Onlar milletin yararına olan şeylere 'hayır' derler."

"Hayır" cephesinde PKK'nın, DAEŞ'in, FETÖ'cülerin bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin yeni sistemle güçleneceğini, terör örgütlerinin ve terör örgütlerine destek verenlerin ise Türkiye'nin güçlenmesini istemediklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, referandumla ilgili herkesin düşüncesine saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Evet diyene linç girişiminde bulunmak ya da hayır diyene aynı şekilde hakaret etmek doğru değil." dedi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Antalya'da bulunan Bakan Çavuşoğlu, Alanya'da bir restoranda, muhtarlar, bazı sivil toplum kuruluşları, belediye başkanları, kaymakamlar ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada, bakanlık çalışmalarından fırsat buldukça Antalya'ya ve Alanya'ya gelmeye çalıştığını dile getiren Çavuşoğlu, diğer milletvekilli arkadaşlarıyla Antalya'yı karış karış dolaştıklarını, kentin sorunlarını, vatandaşın ihtiyacını yerinde tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.

AK Parti iktidarı döneminde Alanya'ya büyük hizmetler geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'de ilçede ilk fen lisesinin Alanya'da açıldığını söyledi. Türkiye'de hiçbir ilçeye nasip olmayacak şekilde Alanya'da 2 üniversitenin bulunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, ilçeyi bir spor ve fuar merkezi haline getirmek için çalışmalar sürdürdüklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, Alanya'yı Antalya'ya ve İç Anadolu illerine bağlayacak yollar için çalışmaların devam ettiğini belirterek, ilçedeki trafik sorununun çözülmesi için de köprülü kavşak çalışmalarının yapıldığını bildirdi. Çavuşoğlu, duble yol projelerinin yetmediğini, hedeflerinin Alanya-Antalya otobanı ve Kayseri'ye kadar gidecek hızlı tren olduğunu vurguladı.

Gazipaşa Havalimanı'na gelecek dönem küçük bir kamulaştırma ile beraber modern bir terminal yapacaklarını belirten Çavuşoğlu, söz konusu havalimanına Avrupa ve Rusya'dan doğrudan uçuşların artması için görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

- Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi

Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, başkanlık, yarı başkanlık, parlamenter sistem, krallık gibi dünyada birçok ülkede farklı yönetim biçimleri bulunduğunu, her ülkenin kendi dokusuna, kendi yapısına göre bir sistemi olduğunu hatırlattı.

Aslında sistemden çok güçler ayrılığının temin edilmesinin, dengelerin iyi kurulmasının önemli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, güç zehirlenmesi ya da gücün suistimal edilmesinin ülkenin geleceği için iyi olmadığını kaydetti. Bakan Çavuşoğlu,12 Eylül Anayasası ile cumhurbaşkanı ve başbakana verilen yetkiler aynı olduğu için Türkiye'de zaman zaman çok ciddi sorunların yaşandığını, cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ekonomik krizlerin meydana geldiğini, hükümetlerin dağıldığını anlattı.

"Cumhuriyet elden gidiyor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisi için istiyor" demenin çok yanlış olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımızın yerinde olsam bugünkü Cumhurbaşkanlığı sistemini değiştirmem. Bir kere sayın Recep Tayyip Erdoğan çok güçlü, kanunlar çerçevesinde istediğini yapıyor. Cumhurbaşkanında inanılmaz yetki var. Yeni getireceğimiz paketten daha çok yetki var. Biz, hesap verebilen bir Cumhurbaşkanlığı sistemi getiriyoruz. Cumhurbaşkanının değil sistemin güçlü olması lazım. Yeni sistemde hep tek başına iktidar var, koalisyon yok. Şimdiki sistemde cumhurbaşkanından hesap sorulmuyor, yeni sistemde soruyorsun. ABD'de 225 yılda 45 başkan gelmiş, Türkiye'de 93 yılda 65 hükümet. İstikrarı getiremezseniz o ülkede sistem sağlam olmaz. Şu anda sayın Cumhurbaşkanımız güçlü, birçok kriz bu sayede atlatıldı ama biz ilerisi için sistemin güçlü olması lazım."

Hakimler ve Savcılar Kurulunda cumhurbaşkanının 4 üye atama yetkisinin mevcut durumda da aynı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç'te konuyla ilgili uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Çavuşoğlu, yıllardır "Avrupa'da ırkçılık artıyor, yabancı düşmanlığı artıyor, sizde zemin kayması var." diye söylediğini, merkez partilerin görevinin her zamankinden daha çok insan hakları, demokrasi ve Avrupa'nın ortak değerlerini savunmak olduğunu ifade ederek, "Şimdi geldiğimiz noktada Türkiye'de bir bakandan bile medet umar hale geldiler. Avrupa'nın içine düştüğü acziyeti görün, zafiyeti görün. Kıbrıs Rum kesiminde ırkçı parti çıktı Enosis diye bir teklif verdi. Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanma rüyasını okulda okutmak istiyorlar. Biz de müzakereleri kestik. Neyi müzakere edeceksin bunlarla." diye konuştu.

"Evet" veya "hayır" diyenlere hakaret etmenin doğru olmadığını, her düşünceye saygı duymak gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Evet diyene linç girişiminde bulunmak ya da hayır diyene aynı şekilde hakaret etmek doğru değil. Biz neden 'evet' dememiz gerektiğini anlatacağız. Hayır veren kardeşlerime diyorum ki 'O PKK'lılarla, o hainlerle aynı safta olmayın.' Ben inanıyorum ki Antalya ve Alanya, tek millet, tek bayrak tek vatan, tek devlet, hep birlikte evet." ifadelerini kullandı.