Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Almanya'daki programının iptaline ilişkin, "Benim toplantımı iptal eden belediye teröristlerin yoğun baskısı altındadır ve orada PKK'lı teröristler, Fetullahçı Terör Örgütü, DHKP-C terör örgütü hep beraber oradalar ve orada faaliyetlerini düzgünce yapıyorlar." dedi.

Bozdağ, Yozgat'ta katıldığı programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Milletvekili Deniz Baykal'ın, Almanya programını iptal etmesini nasıl değerlendirildiği sorusuna Bozdağ, Baykal'ın iptal gerekçesini tam bilmediğini belirtti.

"Türkiye Adalet Bakanlığına yapılan haksız ve keyfi uygulamaya karşı bir tutumsa takdire şayan bir tutumdur" diyen Bozdağ, şöyle devam etti:

"Şu anda Almanya ve başka ülkelerde referandum sürecinde 'hayır' çalışması yapanlara dönük herhangi bir kısıt söz konusu değildir. Bildiğiniz gibi daha önce CHP'li bazı milletvekilleri ile HDP'li milletvekilleri birlikte programlar da yaptılar, şu anda değişik yerlerde 'hayır' etkinlikleri yapılıyor ve bundan herhangi birinde bugüne kadar yaşanmış bir engelleme söz konusu değildir. Sayın Baykal'ın programına da bir engelleme söz konusu değildi ama buna rağmen Sayın Baykal'ın iptal etmiş olmasını ben önemsiyorum." 

Bakan Bozdağ, Almanya Belediyeler Birliğinin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin toplantılarını yasaklamasına MHP'nin de sert tepki gösterdiğinin hatırlatılması üzerine, şunları ifade etti:

"Daha önce de ifade ettim, bizim Baden-Württemberg eyaletinin Gaggenau şehri toplumu ile yapacağımız buluşmanın bilgilendirilmesi 27 Şubat Pazartesi günü yapılmıştı. Belediye o gün biliyor, polis biliyor ve buna göre ilanlar yapılmış, davetler yapılmış, herkes olayın farkında. Çarşamba günü de belediye yetkilisi, bir polis yetkilisi bir de organizasyon yapanlardan birisi ortak tutanak imzalıyor. Toplantını ne kadar süreceği, kimin konuşacağı, kaç kişinin geleceği, kirası vesairesi ne olacağı gibi sorumluluk konularını içeren tutanak da imzalandı ve ertesi gün saat 19.00'da da program yapıldı. Programdan önceki bütün bu gelişmeler, belediyenin tutumu, belediyenin bu programı engelleme konusunda bir iradeye sahip olmadığını gösteriyor. Aksine belediye, programın yapılması için gerekli desteği de veriyor. Hatta bana anlatılana göre, polis yetkilileri Bakanın hangi kapıdan girmesi gerektiğine kadar oradaki organizasyonu yapan arkadaşlarımızla görüşmeler yapıyor. Bu demin de ifade ettim, belediyenin toplantıyı engellemek gibi bir iradeye sahip olmadığını gösteriyor. Aksine toplantının yapılması için gerekli çalışmalar yapılıyor ve buna yardımcı olduğunu gösteriyor ancak toplantının yapılacağı gün belediye birden bire her zamanki tutumunun dışında bir tutum sergiliyor ve toplantıyı iptal ediyor."

Belediyeyi aşan bir iradenin belediyeye toplantıyı iptal kararı aldırdığını vurgulayan Bozdağ, "Eğer belediyenin kararı olsaydı, pazartesi günü yapılan bildirim üzerine belediye bu tutumunu ortaya koyardı. O nedenle burada belediyeyi aşan bir karar olduğunu ben görüyorum ve bu merkezi hükümetin baskısıyla mı oldu yoksa Alman istihbaratının baskısıyla mı oldu, onu tabi merkezi hükümet, Alman istihbaratı bizden daha iyi bilir ama benim gördüğüm, belediyenin iradesiyle iptalin yapılmadığıdır. O iradeyi etkileyen başka bir irade olduğudur." dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, "Bizim etkimiz yok, bu konuda belediyeler yetkili" dediğini anımsatan Bozdağ, dün Belediyeler Birliğinin bu konudaki açıklamasının kendisini doğruladığını, bu kararın belediyeler dışında bir etkiyle ortaya çıktığının zımni itirafı niteliğinde olduğuna işaret etti.

Bozdağ, Merkel ve Alman yetkililerin, bu kararı eleştiren bir yaklaşım ortaya koymadığına, "Belediye yanlış yapmıştır. Biz, demokratik bir ülkeyiz, herkes toplanma hakkına, ifade hürriyeti hakkına sonuna kadar sahiptir. Belediye yanlış yapmıştır. Biz bunu tasvip etmiyoruz" diyen bir eleştirel yaklaşım içerisine girilmediğine dikkati çekti. Bozdağ, "Yani bu da bu kararın zımni Alman hükümeti ve yetkilileri tarafından da onaylandığının bir başka göstergesidir." dedi.

- "Toplantımı iptal eden belediye, teröristlerin yoğun baskısı altında"

Bozdağ, bir gazetecinin, "Almanya, halk oylamasından 'hayır' sonucu çıkmasını mı istiyor" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Benim Almanya'da gördüğüm şey şu; 'evet'e dönük çalışmalara büyük engellemeler çıkarılıyor ve çalışma yaptırılmıyor. Yani düşünün, ben Türkiye'nin Adalet Bakanı olarak Türk toplumunun yaptığı bir organizasyona katılamıyorum, orada hitap edemiyorum, 'evet' lehine propaganda yapamıyorum, konuşamıyorum. Başka bakanlar için de aynı şey söz konusu. Hemen ertesi gün Gaggenau'da bir bomba ihbarı... Tamamen senaryo bir yapı gibi. Oradaki Türk toplumunun bir de benim toplantımı organize edenlerin hiç birinin hayatında şiddetle terörle uzaktan yakından bir alakası yoktur. Aksine teröristleri himaye eden Alman hükümetidir. Benim toplantımı iptal eden belediye, teröristlerin yoğun baskısı altındadır ve orada PKK'lı teröristler, Fetullahçı terör örgütü, DHKP-C terör örgütü hep beraber oradalar ve orada faaliyetlerini düzgünce yapıyorlar. Sanki Türk Bakanı izin vermemiş de oraya bomba konulmuş gibi bir ahlaksızca algı operasyonu yapılıyor orada ve bunu da şiddetle kınıyorum. Biz teröre karşıyız, teröristlere karşıyız, terörizme karşıyız, terör örgütlerine karşıyız. Bunları himaye eden biri varsa, kanatları altında saklayan biri varsa o Almanya'dır. Çok açık ortada. Ondan sonra da kalkıp Türk toplumunu suçlayan böyle bir şey yapıyor. Yani o ihbarı kimler yaptı, Alman istihbaratı mı yoksa Almanya'nın himayesinde olan terör örgütlerine yaptırıp Türk toplumunu suçlamak için bir algı operasyonu mu yapıldı, onu herkesin değerlendirmesi lazım. Ben burada Tük toplumunu karalamak için teröristleri himaye eden bir yapının algı operasyonu yaptığını düşünüyorum."

AA