Başbakan Binali Yıldırım, yabancı parlamenterlere verdiği yemekte konuştu. 15 Temmuz darbe girişimi üzerinden tepkisiz kalan ülkeleri eleştiren Yıldırım, "Bu darbe girişimi bir anlamda bir sınavdı. Dost bildiğimiz güvendiğimiz bir çok ülke maalesef sessiz kalmayı tercih etti. Dost bildiklerimiz maalesef, tepkilerini göstermekte gerekli cesareti gösteremediler. Gerçek dostlarımızı hemen gördük. Her devletin kendisini yok etmeye yönelik bu tür alçakça girişimler karşısında savunma hakkı meşrudur. Demokratik sınırlar içinde savunma mekanizmasını işletmek doğal olarak bizim hakkımızdır. Demokratik değerleri savunulmasında çifte standarttı asla kabul etmiyoruz. Sizlerden beklentimiz Türkiye'nin yaşadıklarını, demokrasisine nasıl sahip çıktığını cümle aleme anlatmanızdır" dedi.

15 Temmuz darbe girişimine karşı verilen mücadelenin gurur verici olduğunu belirten Yıldırım, "Sizler Türkiye'ye verdiğiniz desteğin göstergesi olarak buradasınız. Bu bizim için çok değerli. Sizlerden beklentimiz Türkiye'nin yaşadıklarını, demokrasisine nasıl sahip çıktığını cümle aleme anlatmanızdır. Verdiğiniz destek için bir kez daha teşekkür ediyorum. Ülkemiz ve demokrasimize verdiğiniz destek bizim için çok anlamlı ve önemlidir. Bu ilkeli duruşunuzu daima hatırlayacağız. Bu sabah TBMM'ye gittiniz. Nasıl bombalandığını bizzat gördünüz. 15 Temmuz'da yaşanan terörist darbe girişimi hakkında zannediyorum yeterince fikir sahibi oldunuz. Eli kanlı FETÖ terör örgütünün siviller üzerine ateş açabilecek kadar insanlıktan yoksun olduğunu artık çok daha net bir şekilde anladığınızı tahmin ediyorum. FETÖ terör örgütünün Meclisimizi bombalayacak kadar demokrasiye düşman olduğuna da bizzat şahit oldunuz. Maalesef bu alçak darbe girişimi esnasında 241 kahraman sivil vatandaşımızı şehit verdik. 2194 vatandaşımız yaralandı gazi oldu. Demokrasiyi ve Türk milleti hedef alan böyle bir saldırının herhalde dünyada başka bir yerde görülmemiştir. Türk insanı 15 Temmuz akşamı tankın, topun, uçağın karşısına sadece ve sadece memleket sevdası, imanı, yüreği, demokrasiye olan inancı ile karşı koymuştur. Bu biz siyasileri için aynı zamanda önemli bir mesajdır. Verilen mesaj demokrasiye sahip çıkalım mesajıdır. Ne gerekiyorsa hukuk içinde yapın mesajıdır. Bu mesajın gereğini yapıyoruz. İktidar muhalefet hep birlikte bu alçak örgüte karşı topyekûn bir mücadele başlattık. Yakın tarihimizde böyle bir kenetlenme pek de görülmüş bir şey değildir. Siyasi görüşlerimiz, tercihlerimiz ... farklı olabilir. Ancak gözümüzden akan yaşın rengi aynı. Ülke bayrak, demokrasi söz konusu olunca bu millet bütün ayrışmayı bir kenara bırakıp aynı hedef uğrunda bir beraber olmayı her türlü darbe girişimine, teröre arşı birlikte karşı koymayı başarmıştır" diye konuştu.

"DARBE YAPMAK İSTEYENLER, MİLLETTEN DARBEYİ YEMİŞTİR"

Darbe yapmak isteyenlerin milletten darbe yediğini vurgulayan Yıldırım, "Birileri kalkıp da demokrasiyi ortadan kaldırmak isterse devleti ele geçirmeye çalışırsa, bizi biz yapan değerleri yok etmeye çalışırsa orada artık her şey bitmiştir. Farklılıklarımız ortadan kalkmış birlikteliğimiz devreye girmiştir. Darbe yapmak isteyenler, milletten darbeyi yemiştir" dedi.

"HER DEVLETİN BU TÜR ALÇAKÇA GİRİŞİMLER KARŞISINDA SAVUNMA HAKKI MEŞRUDUR"

Yıldırım, "Her devletin kendisini yok etmeye yönelik bu tür alçakça girişimler karşısında savunma hakkı meşrudur. Demokratik sınırlar içinde savunma mekanizmasını işletmek doğal olarak bizim hakkımızdır. Hiçbir demokraside, devlet vatandaşlarının beklentisine, çağrısına duyarsız kalamaz. Uluslararası hükümlülüklerimiz dikkate alarak bu çağrıya kulak verdik. Bir daha böylesine alçak bir girişim ile karşı karşıya kalmamak için gerekli adımları attık, atmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"DOST BİLDİĞİMİZ GÜVENDİĞİMİZ BİR ÇOK ÜLKE MAALESEF SESSİZ KALMAYI TERCİH ETTİ"

Bazı ülkelerin darbe girişimine karşı tepki vermediğini veya geç tepki verdiğini belirten Yıldırım, "Dost ve kardeş bildiğimiz her ülkelerin zor zamanında hep yanında olduk. Dost kara günde belli olur. Terör saldırısında bulunan tüm dost ve kardeş ülkeler ile dayanışma içinde olduk. Üzülerek ifade etmek isterim ki, 15 Temmuz'da bu alçak saldırı karşısında desteklerini kayıtsız şartsız derhal ortaya koyan dostlarımız oldu. Ancak dost bildiğimiz güvendiğimiz bir çok ülke maalesef sessiz kalmayı tercih etti. Halbuki yapılan saldırı demokrasiye, millete yapılan saldırıydı" açıklamasında bulundu.

"BU DARBE GİRİŞİMİ BİR ANLAMDA BİR SINAVDI"

Darbe girişiminin bir sınav olduğunu belirten Yıldırım, "İsteriz ki hiçbir dostumuz böylesine bir acıyı yaşamasın. Bu darbe girişimi bir anlamda bir sınavdı. Demokrasiden yana olanlar ile karşıtı olanlar darbe tarafında olanlar arasında bir tercihti. Gerçek dostlarımızı hemen gördük. Dost bildiklerimiz maalesef, tepkilerini göstermekte gerekli cesareti gösteremediler. Günler sonra gerçekler daha iyi anlaşılınca durumun olumluya dönüşmesi geç de olsa gelecek için bir kazınımdır. Demokrasiyi savunan ülkeler, susmak suretiyle darbeden yana tavır sergilemiştir. Bu esef vericidir. Dünyanın geleceği için endişe vericidir" ifadelerini kullandı.

DHA