ELAZIĞ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, halk oylamasına ilişkin, ''Hayır' oyu verdiğiniz zaman bu, kimin işine yarayacak? Kim mutlu olacak? İşte Almanya, Hollanda, Avusturya, Kandil, PKK veya birileri, kim bundan mutlu olacak?'' dedi.

Kentteki temaslarını sürdüren Özlü, tarihi Harput Mahallesi'ni gezdi, ardından Hacı Müyesser Camisi'ne geçerek, Elazığ'ın merhum kanaat önderlerinden Hacı Cemil Evliyaoğlu'nun yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

Esnafı da ziyaret eden Özlü, Elazığ Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı hakkında bilgi verdi.

Özlü, programı önemsediklerini ve ayrıca bakanlık olarak küçük işletmelere 2017 yılında 11 milyar liralık kredi vereceklerini belirterek, ''KOSGEB'in bugüne kadar verdiği bütün kredilerin toplamından daha fazla krediyi bu defa veriyoruz. 11 milyar az para değil. Tabii bu para geri ödenecek, ne zaman ödenecek? Bir sene sonra. Alacak olanlar bir sene rahat nefes alsın, ondan sonra kazandıkça piyasa açılacak ve ödeyecekler.'' diye konuştu.

- Anayasa değişikliği referandumu

Türkiye'nin daha hızlı mesafe alması için hükümet olarak sistem değişikliği önerisi yaptıklarını belirten Özlü, bunun için Milliyetçi Hareket Partisi ile 18 maddeden oluşan anayasa değişikliği paketi hazırladıklarını anımsattı.

Özlü, referandumda Türkiye'nin istikametini değiştirecek sistem değişikliğinin oylanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Demokrasiyi, milli iradeyi savunan ve bunu her defasında tekrarlayan bir parti olarak bizim için 'Evet' ya da 'Hayır' oyu, ikisi de muteberdir. İkisi de milletin verdiği oydur, saygı duyarız, şapkamızı çıkartırız. 'Evet' oyları iyi, 'Hayır' oyları kötüdür.', asla demeyiz ama şunu da akabinde sorarız. 'Hayır' oyu verdiğimiz zaman bu, kimin işine yarayacak? Kim mutlu olacak? İşte Almanya, Hollanda, Avusturya, Kandil, PKK veya birileri, kim bundan mutlu olacak? Bunu da tabii sormak istiyoruz.''

- ''Referandumdan 'Evet' çıkması halinde yeni sistem 2019'da uygulanacak''

Türkiye'de mevcut sistemle çalışmanın, iş yapmanın, ürün çıkarmanın zor olduğunu ve bu yüzden sistemi değiştirmek istediklerini aktaran Özlü, problemin sistemden kaynaklandığına işaret etti.

Özlü, yeni sistemle Türkiye'nin önünün açılacağını savunarak, ''Referandumda 'Evet' çıkması halinde yeni sistem 2019'da uygulamaya geçecek. Hani sorabilirsiniz, 2019'da uygulamaya geçecekse niye acele ediyorsunuz? Yeni sistemin altyapısının oluşturulması kolay değil. 'Evet' çıktıktan sonra en az iki yıl yeni sistemin altyapısını, kanunlarımızdaki düzenlemeleri yapacağız ki 2019'da seçim olduğunda yeni sistemin altyapısı hazırlanmış ve ona göre seçim yapılmış olsun. O bakımından iki yılık süre yeni sistemin hukuki altyapısının, devlet teşkilatımızdaki altyapısının hazırlanması için gerekli olan bir süre.''

- ''Sayın Devlet Bahçeli'ye müteşekkiriz"

Anayasa değişikliği paketindeki 18 maddeden sadece bir tanesinin bile referandumda ''Evet'' demek için yeterli olduğunu dile getiren Özlü, bu maddelerden birinin yargının tarafsızlığı olduğuna dikkati çekti.

"FETÖ denilen yapı, yargı sistemimizin ayarını bozmuştur." diyen Özlü, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu referandumla inşallah yargı sistemimiz ayarlanacak, düzgün bir sistem olacak. Dolayısıyla sizlerden destek bekliyoruz, 'Evet' demenizi istiyoruz. Hiç kimsenin anayasa değişikliği paketiyle ilgili en ufak bir şüphesi olmasın. Bu, gerçekten milletin, Türkiye'nin menfaatine hazırlanmış bir pakettir. Bunu sadece biz yapmadık, MHP'li kardeşlerimizle yaptık, sağ olsunlar, destek oldular. Zaten Sayın Devlet Bahçeli, Türkiye'nin her kritik anında, zamanında çok sağlam bir duruş sergilemiştir. Bunun çok örneği var, o bakımdan kendisine müteşekkiriz.''

Özlü, konuşmanın ardından esnaf ve sanatkarların sorularını cevapladı.