Başbakan Binali Yıldırım, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

(HAKAN ATİLLA DAVASI) "BİZİM AÇIMIZDAN HİÇBİR KIYMETİ HARBİYESİ YOKTUR" 

Yıldırım, "Amerika'da görülen Mehmet Hakan Atilla davası başından beri söylediğimiz gibi, hukuki bir dava değildir. Tamamen siyasi bir nitelik taşımıştır. Uydurma  delilleri ile kendileri suç işleyen insanların şahitliği ile oluşturulmaya çalışılan ve uluslararası hukuk normuna da hiçbir şekilde uymayan adeta bir tiyatro şeklinde bir dava. Sonucu önceden kararlaştırılmış, senaryosu hazırlanmış  bir oyun gibi davayı dünya izledi. Bizim açımızdan hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Türkiye hukuk devletidir. Egemen bir ülkedir. Hak ve menfaatlerine nereden bir zarar verilmeye çalışılırsa karşılığını mutlaka verecektir" diye konuştu. 

(MURAT HAZİNEDAR'IN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMASI) "BUNDAN SONRA İCAP EDERSE YİNE YAPILABİLİR" 

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın görevden uzaklaştırılmasına ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, "Bu bir hukuki süreçtir. Vatandaştan yetki alanlar bu yetkilerini yerli yerinde kullanmak durumundalar. Kayırmadan, görevi kötüye kullanmadan memleket, millet adına iş yapana kimsenin söyleyecek sözü olmaz. Ama yanlış yapanlar varsa hukuk içerisinde karşılığını görmesi gayet doğaldır. O bakımdan herkes milletin denetimindedir. Müfettişler gerekli denetimleri yaparlar. Yanlış işlem olursa karşılığı bellidir. Haksız uygulamalara sebep olan icraatlar yapılmışsa bunun yolu da mahkemelerdir. Süreçler işliyor, bu ilk değildir. Bundan sonra icap ederse yine yapılabilir. Ama umut ederiz ki seçimle gelen insanların hiçbir yanlışa düşmeden görevlerini layıkıyla yapmalarıdır. Bu konuda bundan daha fazla yorum yapmak gereksiz" diye konuştu. 

(SÜLEYMAN SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI) "YANLIŞ ANLAŞILMALARA MAHAL VERMİŞ OLABİLİR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun uyuşturucu satıcılarına yönelik sözlerini değerlendirmesi istenen Yıldırım, "Uyuşturucu konusunda gelinen noktaya dikkat çekmek için kendince bir üslupla  kamuoyu gündemine taşımasıdır. Yanlış anlamalara müsait sözler olabilir. Hayıflanarak, çocuklarımızı zehirleyenlere hiçbir müsamaha göstermeden üzerlerine gidilmesi gerektiğini açıklamaya çalışmıştır. Açıklama tarzı belki yanlış anlaşılmalara mahal vermiş olabilir. Hiç kimse hukukun üzerinde değildir. Ceza da olacaksa hukuk içerisinde herkes karşılığını görecektir" ifadelerini kullandı. 

"O EVLİLİK İLE İLGİLİ DEĞİL GENÇLERİN ERGENLİK ÇAĞLARIYLA İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME" 

Diyanet'in internet sitesindeki "çocuk yaşta evliliğe onay" tartışması yaratan açıklamalarla ilgili bir soru üzerine Yıldırım şöyle konuştu: "Küçük yaşta evlilikler hiçbir zaman hoş görülemez, yasal olarak da suçtur. 3 bine yakın bu suçun karşılığı olarak hapiste yatan genç vardır. Diyanet'in söz konusu neyse, o evlilik ile ilgili değil gençlerin ergenlik çağlarıyla ilgili bir değerlendirme olarak ele almak lazım. Evlilikle ilgili konu medeni kanunda açık ve seçik tanımlanmıştır. Bunun dışındaki yorumlar iyi niyetli yorumlar değildir, zorlamadır. Kanunlar bu konuda açıktır. Onun dışındaki uygulamaların da çok ağır cezaları vardır." 

(ABDULLAH GÜL'ÜN AÇIKLAMALARI) "TARAFMIŞ GİBİ DEĞERLENDİRME YAPMASINI TASVİP ETMİYORUZ"

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olacağı iddialarına ilişkin bir soruya Yıldırım, "Kiminle karar verecek, kiminle gidecek o kararı verecek olanlara aittir. Geleceğe yönelik tahmin yürütmek durumunda değiliz. Seçimde herkes meydana çıkacak, milletten boyunun ölçüsünü alacak. Bu herkes için geçerlidir. Abdullah Bey bu partide birlikte yola çıktığımız bir arkadaşımızdır. Bizim arzumuz Abdullah Bey bu kutlu yürüyüşte partimizle ilgili görüşlerini her zaman bizimle paylaşabilir. Biz de gerekli şeyleri onunla paylaşırız. Kamuoyunda bir tarafmış gibi, ayrı bir şekilde değerlendirmeler yapmasını biz tasvip etmeyiz. Arzumuz bu davanın bir ferdi olarak görüş ve fikirlerini partinin başarısı için bizlerle paylaşmasıdır. Bundan da memnuniyet duyarız" diye yanıt verdi.  

Kabine revizyonu iddialarına ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyu açıkladığını bunun üzerine bir söz söylemeyeceğini ifade etti.