Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Wikipedia'nın herkese açık olduğunu belirterek, "Ancak Türkiye'den bu bilgilere müdahale eden editörlerin erişimlerini yasakladılar. Bakın kim yasakçı biz miyiz, Wikipedia mı? Yasakçı olan Wikipedia, kendi sistemi gereği herhangi bir bilgiyi, siz, dışardan fahri editör olarak müdahale etme şansınız varken, engelledi." diye konuştu.

Arslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM), 2018 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Projelerdeki garanti ödemeleriyle ilgili soruya Arslan, Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ile bunların biten otoyolları için ödenen toplam garanti bedelinin 1 milyar 128 milyon lira olduğunu ifade etti. Avrasya Tüneli için henüz bir ödeme yapılmadığını dile getiren Arslan, günlük 69 bin araç geçiş garantisinin bulunduğunu, şu anda günlük 50 bin aracın geçtiğini söyledi.

Gelecek yıl için üç proje için 3,6 milyar lira ödenek öngörüldüğünü dile getiren Arslan, "Ancak sene sonu yıllık ortalama baz alınarak hesap yapılacak, ona göre aradaki fark, garanti farkı olarak ödenecek." diye konuştu.

İstanbul 3. Havalimanının orman alanı gözüktüğünü ancak kömür ocaklarının bulunduğu, bataklık alanların kazandırılacağını dile getiren Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nda ise 384 bin ağacın kesildiğini, 100 bin ağacın nakledildiğini, 3 milyon 800 bin ağacın dikildiğini, toplam 5 milyon 100 bin ağacın dikileceğini vurguladı.

- "Yasakçı olan Wikipedia"

Wikipedia'nın internet sitesine erişimi engellemediklerini dile getiren Arslan, Türkiye'yi terör örgütlerine destek veren ülke statüsünde gösterildiğini, bunun çıkarılmasının talep edildiğini, bunlara erişimin engellendiğini ifade etti.

Atatürk ile ilgili yanlış bilgilendirmelerin de olduğunu anlatan Arslan, konuya ilişkin mahkeme kararının çıktığını anımsattı. Erişimin kaldırılması yönünde Wikipedi ile görüştüklerini dikkati çeken Arslan, "Mahkemenin gerekçe gösterdiği gerekçeleri ortadan kaldır, dolayısıyla erişim olsun. Wikipedia, herkese açık ve editörlük yapabiliyorsunuz. Orada Türkiye ile ilgili bir bilgiyi yanlış görüyorsanız, düzeltme şansınız vardı. Ancak Türkiye'den bu bilgilere müdahale eden editörlerin erişimlerini yasakladılar. Bakın kim yasakçı biz miyiz, Wikipedia mı? Yasakçı olan Wikipedia, kendi sistemi gereği herhangi bir bilgiyi, siz, dışardan fahri editör olarak müdahale etme şansınız varken, engelledi. O yüzden bu bilgiler, düzelmedi ve mahkeme bu yönde karar aldı. Emin olun ki yine de onlarla çok sık ve üst seviyede görüşmeler yapıyoruz. Bizim de hoşumuza giden bir durum değildir, insanlarımız doğru bilgilensin istiyoruz."

- "2017'de 69 bin 473 siber saldırı gerçekleşti"

Siber saldırılara ilişkin soruya ise saldırıların çok arttığını belirterek, elektronik haberleşme altyapısının kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere enerji, bankacılık, sağlık gibi kritik sektörlere yapılmasının nedeninin buraların birçok insanı anlık etkileyebilmesinden kaynaklandığını kaydetti.

Arslan, 2015 yılında bin 489, 2016 yılında 8 bin 625, 2017'de ise 69 bin 473 siber saldırı gerçekleştiği bilgisini vererek, siber güvenliğin önemli olduğunu, bu amaçla 741 kurumda Siber Olaylara Müdahale Ekipleri kurdurulduğunu ve sürekli irtibatlı olduklarını anlattı.

43 kuruma kurulan Kamunet'in, yıl sonunda 150'lere varmasını hedeflediklerini ifade eden Arslan, kurumlar arası yazışmaların şifrelenerek yapılacağını bildirdi. Siber saldırılara karşı gerekli tedbirleri aldıklarını ve eylem planlarını yaptıklarını ifade eden Arslan, "Ama gevşemememiz gerekiyor. Gevşediğimiz gün kaybettiğimiz gündür." değerlendirmesinde bulundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Türk Telekom'un direkt altına imza attığı herhangi bir borç, senet ya da rehin yok." dedi.

Arslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM), 2018 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türk Telekom'un kefil olduğu, rehin verdiği herhangi bir işlemi ya da hissesi bulunmadığını vurgulayan Arslan, "OTAŞ, Oger Telecom Anonim Şirketi 2026'ya kadar diğer ortaklarıyla beraber Telekom'un yüzde 55 işletme hissesine sahip. İşletme hakkına sahip olduğu hisseleri kendisi rehin vermiş durumda. Telekom'un işleyişinde en ufak bir aksama yok. Bu yılki rakamlar güzel gidiyor. Çok da iyi açılımlar yaptılar." değerlendirmesinde bulundu.

Bugüne kadar Oger'in özelleştirmeden kaynaklı ödediği rakamın 21 yıl için 6,5 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Bunun tamamını ödemiş durumda. Temettü olarak aldığı para da aşağı yukarı bu kadar. Özelleştiği dönemde kasasında 3 milyar lira var. Bunun yüzde 10'unu işletmesini ayakta tutabilmek için kasasında tutmuş. 2,8 milyar lira Hazine'ye aktarılmış durumda. 1 milyar 50 milyon lira kıdem tazminatını şirket üstlenmiş. Bugüne kadar 28,3 milyar liralık yatırım yapılmış. 4 milyar liralık lisans bedeli ödenmiş. Hazine'ye de 10,4 milyar lira temettü ödenmiş. Şirket bu güne kadar 423 milyon liralık gayrimenkul satmış. Geçmişte santraller büyük, analog, dijital değil. Dijital santrallere geçince çok daha küçük alanlara ihtiyaç duyulunca atıl kalan alanlar satılmış. Buna karşılık 1,5 milyar lira değerinde gayrimenkul alınmış veya inşaat yapmış."

- "İlk yarıda 956 milyon liralık kar rakamı var"

Arslan, şirketin 34 bin çalışanı bulunduğuna dikkati çekerek, "İlk yarıda 956 milyon liralık kar rakamı var. Oger'in de 4,6 milyar dolarlık kendi bankalara borcu var. Kendi hissesini BTK'nın ya da Hazine adına hareket eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının onayı olmadan kimseye devretme şansı yok. Devretmesi bu şarta bağlı." diye konuştu.

Önemli olanın şirketin sağlıklı bir şekilde yürümesi olduğuna işaret eden Arslan, şöyle devam etti:

"Telekom'un direkt altına imza attığı herhangi bir borç, senet ya da rehin yok. Birçok talipli var, taliplilere devredebilir. Taliplileri biz de uygun bulursak, bunu yapacağız. O olmazsa bankalara geçmiş olacak. Şirketin şu anki işletme değeri zaten buraları karşılıyor. Bir risk oluşmaması adına bir yıldır süreçleri takip ediyoruz. Kamuya tekrar geçmez, yüzde 15'i halka açık, o şekilde devam eder. Kamuda kalsaydı bu kadar büyüyen bir şirketi bu noktaya getirebilir miydik? Bunu sormamız lazım."

- "Türksat uydularından kaybolan yok"

Bakan Arslan, Türksat uydularından kaybolan olup olmadığının sorulması üzerine, kaybolan uydu olmadığını, kullanım ömrü dolan uyduların mevcut yörüngesinden 350 kilometre öteye bırakıldığını ve kapatıldığını söyledi.

Vekillerin Bylock kullandığına ilişkin iddiaları da yanıtlayan Arslan, "Kusura bakmasınlar, sürekli tezviratlar üretiliyor. Kimsenin böyle bir şeyi yok. Herkes kendinden emin." dedi.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 2018 yılı bütçeleri komisyonda kabul edildi.

(Bitti)