MHP Lideri Bahçeli, grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

Soru: İktidarın 100 maddelik bir anayasa değişiklik çalışması yaptığı söyleniyor. Mümkün müdür 100 maddelik bir anayasa değişikliği?

Bahçeli: Değerli basın mensubu arkadaşlarım, Milliyetçi Hareket Partisi olarak 100 maddelik bir anayasa değişikliğiyle ilgili hazırlanmış bir tasarı hakkında bilgisi sahibi değiliz. Bize gelmiş bir şey yoktur. Ne getireceklerse meclise getireceklerdir. Kaç madde olacaksa geldiğinde hep beraber göreceğiz.

Soru: Adil Öksüz'ün İncirlik Üssü'ne saklandığı ve oradan da Amerika'ya kaçırıldığı yönünde iddialara ne diyorsunuz ?

Bahçeli: Valla 3 aydan beri arıyorlar. Yani Adil Öksüz'ü mutlaka bulmaları gerekir. Nerden kaçmışsa ordan geri getirsinler..

Soru: Başkanlık sistemiyle ilgili bazı değerlendirmelere tepki gösterdiniz ama kafa karışıklığı oluyor bazen. AKP'den onaylamadığınız bir başkanlık sistemi teklifi gelirse referanduma götürülmesine karşı mısınız?

Bahçeli: Bugün de tekrarladım son bölümde iki paragraf buna aittir. Hele bir gelsin bakalım ona göre karar verelim. Başkaları gibi önceden bir karar vermekte doğru değil. O CHP'nin işidir. Bir de sütünü içerken İsmail Küçükkaya'nın işidir. İsmail Küçükkaya Allah muhafaza büyük kaya olmamış. Olsaydı başımız beladaydı..

Soru: Yani efendim "meclis'te evet dersek referandumda da evet deriz" dediniz. Burda hayır derseniz referandumda da hayır mı diyeceksiniz? Yoksa bu açıklamanız evet diyeceğiniz şeklinde mi anlaşılmalı?

Bahçeli: MHP tutarlı bir siyasi partidir. Nerede ne koşuyorsa, her tarafta aynı şeyi söyler. Kapalı kapılar arkasında bir başka şey, genel kurulda bir başka şey, milletin huzurunda bir başka şey söylemez. 47 yıllık bir siyasi partiyi lütfen tanıyınız. Heceleme de yetmez oldu. Kara tahta üzerinde de çalışacağız beraber. Ama basın mensuplarıyla MHP'nin tarihini bir konuşmam lazım..

Soru: Başkanlık sistemi tartışması yoktu 15 Temmuz'dan sonra bunu siz gündeme getirdiniz. Ve ilk çıkışınız gerekirse millete gitmek dediniz. Herkes bunu yorumladı. Bugünkü açıklamanızla biraz daha olay açıklığa kavuştu. Yani bir metin gelsin görelim şeklinde ilk defa bu kadar net ve açık konuştunuz?

Bahçeli: Başından beri söylüyoruz. Yani üç defa grup konuşmalarımızda ifade ettik. Söylediklerimizde bir farklılık yok. Anlamayanlara karşı tamamlayıcı maddeler var.

Soru: Neden şimdi bu tartışmayı yeniden gündeme getirdiniz ? Çünkü şu anda Türkiye'de FETÖ tartışması var. Türkiye'nin öncelikleri var. Ak Parti'nin bile gündeminden düşen bir tartışmayı zamanlama olarak..

Bahçeli: Onu ileriki günlerde çok daha iyi anlayacaksınız. Türkiye de fiili durumun devamını arzulayanlar. 15 Temmuz'dan sonra çok ciddi olayların yaşandığı bir ortamda kaos, kriz arzulayanlar ikinci dalga darbecilerdir. Onu da önümüzdeki günlerde hep beraber görürsünüz.

Soru: Mazı MHP milletvekilleri metin gelmeden "hayır" diyeceklerini açıkladılar?

Bahçeli: O onların en tabii hakkıdır. Vicdani sorumlulukları içinde hareket edeceklerdir. Fethullah Gülen hareketi başarılı olsaydı, Yurtta Sulh Konseyi'nin hazırlayacağı bir anayasaya ne diyeceklerdi acaba.

Soru: Sayın Başbakan, ortak tv yayınında MHP FETÖ örneğinde Meral Akşener örneğinde zokayı yuttu. FETÖ gerçeğiyle tanıştı dedi. Meral Akşener'le ilgili kesin bir hüküm belirtti. Sizin görüşünüz?

Bahçeli: Zoka yutmuşuz. Diyecek bir şey yok. Demek ki bizden çok daha evvel Meral Akşener'in kim olduğunu biliyorlardı.

Soru: Biraz önce dediniz ki bekleyin, görün. FETÖ'yle ilgili ikinci bir risk mi var. Hala tehlike geçmiş değil mi ?

Bahçeli: Siz hangi gazetenin mensubusunuz efendim?
Gazeteci: Anka Ajansı.

Bahçeli: Zaten söz böyle soru sorarsınız. Karıştırıcısınız.