Üzüm çekirdeğinin varise karşı koruyucu etkisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nezihi Küçükarslan, halk arasında özellikle çekirdeksiz olan üzümün tercih edildiğini belirtti. Bu tercihin doğru olmadığını aktaran Küçükarslan, "Bu yanlış kanının aksine üzüm çekirdeği, toksik, kanserojen, vücuda zararlı değildir. Üzüm çekirdeğinin faydaları 1947 yılında ilk kez Fransız Kimya profesörü Jack Masquelier tarafından keşfedilmiş" dedi.

Küçükarslan, kalp ve damarları koruyucu doymamış yağ oranı yüzde 90 üzerinde olan üzüm çekirdeğinin, linol, palmitin, sitearin ve diğer yağ asitleri ile beraber özellikle antiaging E vitamini ve çeşitli mineralleri bünyesinde bulundurduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Üzüm çekirdeği, koruyucu iyileştirici fonksiyonlarının çoğunu damar cidarı stabilitesi ve damar üzerine yaptığı olumlu etkilerle sağlar. Damar duvar yapısını korur, varis genişlemelerinin önüne geçer. Damar koruyucu etkisi ve içerdiği yağlarla kalp sağlığını korur. Hipertansiyonu, inmeyi önler. Makular dejenerasyon ve gece körlüğüne karşı koruyucudur. Göz ışık hassasiyetini önler, DNA hasarını azaltır, allerjen histamin salınımını azaltarak alerjiyi önler."

 

ntv