Türkiye'de yerleşik tür haline gelen ve havaların ısınmasıyla birlikte yeniden ortaya çıkma riski bulunan Asya kaplan sivrisineği ile mücadelede alınabilecek bireysel önlemleri değerlendiren İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Öter, sokağa bırakılan içecek kutularının bile bu sivrisinek türü için üreme alanı olabileceğini belirterek "Vatandaşların bu türe karşı yapması gerekenleri 'Kültürel Mücadele' başlığıyla ayrı şekilde inceliyoruz. Bu, tüm mücadele planının yüzde 40'ını oluşturuyor yani çok önemli bir konu" dedi.

Türkiye'de 2 yıldır varlığını sürdüren ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğinin, havaların ısınmasıyla birlikte yakın zamanda tekrar görülmesinden endişe ediliyor.

Ege bölgesinin bazı illerinde, Antalya, Eskişehir ve Bursa ile İstanbul’un Beykoz, Sarıyer, Silivri Çatalca, Büyükçekmece, Şile, Ümraniye ilçelerinde yoğun olarak görülen sivrisinek türü ile mücadele yöntemleri hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Kerem Öter, "Asya kaplan sivrisineği istilacı bir tür. Bu hızlı yayılış Türkiye genelinde devam etmekte." dedi.

Sivrisinek türünün 22 ayrı virüs bulaştırabildiği ve özellikle 'Chikungunya' ve 'Zika' hastalıklarının bunların başında geldiği bilgisini veren Öter, bu hastalıkların henüz Türkiye'de görülmediğini belirtti.

"Kültürel mücadele yüzde 40 etkili"

Söz konusu türün dere ve göl kenarlarından ziyade, küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğaldığını aktaran Öter, "Vatandaşların bu türe karşı yapması gerekenleri biz 'Kültürel Mücadele' başlığıyla ayrı şekilde inceliyoruz. Bu tüm mücadele planının yüzde 40'ını oluşturuyor, yani çok önemli bir konu. Kültürel mücadelede vatandaşların bilgilendirilmesi çok önemli. Asya kaplan sivrisineği küçük yapay su kaplarını kullanıyor üremek için. Diğer sivrisinek türleri dere kenarı, göl, gölet gibi büyük doğal su rezervlerinin kenarlarında çok olur. Asya kaplan sivrisineği asla bu doğal büyük hacimli su rezervlerini kullanmaz. Yapay insan yapımı aklınıza gelebilecek her türlü küçük kapları kullanır." dedi.

Bu noktada vatandaşlarca verilecek mücadelenin önemine değinen Öter, Asya kaplan sivrisineğinin üremesine neden olabilecek durumları ve alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

"Bahçeleri sulamak için biriktirilen yağmur sularının bulunduğu yerler, saksı altındaki tabakta biriken su, üreme alanıdır. Evlerin, balkonlardaki çiçeklerin altındaki sulukların özellikle yaz aylarında sık periyotlarla, maksimum beş günlük periyotlarla değiştirilmesi gerekiyor. Kenara atılan içecek kutuları bile üreme alanı. Sağa sola atılan kullanılmış araba lastikleri bizim en çok korktuğumuz üreme alanı. Çocuklar oynasın diye boyanarak kenara bırakılan araba lastiklerinin içine yağmur suyu birikiyor. Bu Asya kaplan sivrisineğinin bir numaralı üreme alanıdır. Zaten dünyaya yayılması da bu şekilde oluyor."