DİŞ hekimi Doğan Bircan, Ramazan ayında dişler fırçalanmadığında sahurdan iftara kadar ağızda kötü kokuya sebep olan bakterilerin oluştuğunu ve diş çürüklerinin bu dönemde artabildiğini belirtti. 

AĞIZ BAKIMI İYİ YAPILIRSA KOKU OLMAZ 

Ramazan ayı boyunca diş sağlığının korunması için yapılması gerekenlere dikkat çeken Bircan şunları söyledi: 

"İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekmektedir. Oruç tutan bireyler ayrıca sahurda diş fırçaladıktan sonra anti septik ağız çalkalama suları ile gargara yaparlarsa hem gün boyu ağızdaki ferahlık sağlanmış olur hem de bu gargaraların anti bakteriyel özelliğinden faydalanmış olurlar. İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra ağız içerisinde asit oranı artarak bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam sağlar. Bu nedenle diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği kullanılması özellikle Ramazan ayında tavsiye ettiğimiz olgulardandır. Anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi kullanılabildiği gibi, hiçbiri olmazsa tuzlu su ile gargara da yapılabilir."

Ağız kokusunun yalnızca dişin doğru fırçalanmamasından kaynaklanmayacağını belirten Bircan, diş çürüklerinin de kokuya neden olduğunu belirtti ve, "Çürüklerin yanı sıra diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabilmektedir. Ağız bakımı iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokulardan kurtulabilmemiz mümkündür" dedi. 

DİŞ İPİ KULLANIMI İHMAL EDİLMEMELİ

Ramazan ayında oruçluyken uzun süren açlık saatlerinden dolayı ağızda türükük salgısının az seviyede olduğunu belriten Bircan sözlerine şöyle devam etti: 

"İftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda kolayca üreyebilmektedir. Bakteriler ağızda asitlenmeye yol açar. Bu durum da diş çürüklerine neden olur. Bu sebeplerden ötürü Ramazan ayı boyunca oruç tutan bireyler her zamankinden daha fazla ağız ve diş sağlığına dikkat etmelidirler. Yağlı, asitli, kafeinli ve kızartılmış gıdalardan Ramazan boyunca mümkün olduğunca uzak durmak, ağız kuruluğunun sebep olduğu kötü kokuyu engelleyebilir. Liften zengin gıdaların tüketilmesi ve doğru fırçalama, diş ipi kullanımı da yaygınlaştırılmalı."