Dünya genelinde kanser tanısı konulan erkeklerin yüzde 24′üne prostat kanseri teşhisi konulduğu ve Türkiye'de her 12 erkekten birinin prostat kanserine yakalandığı belirtildi. Üroonkoloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Sinan Sözen, 14-18 Eylül Üroloji Haftası ve 15 Eylül Dünya Prostat Günü dolayısıyla prostatın erkeklerde en sık görülen kanserler arasında yer aldığını belirterek, prostat kanserine neyin sebep olduğunun tam olarak bilinmediğini söyledi.

Birçok kanser türünde olduğu gibi genetik yatkınlığın etkili olduğunu ifade eden Sözen, bunun yanı sıra olumsuz çevre koşullarının da hastalık gelişiminde önemli bir faktör olduğunu bildirdi. Sözen, yaş, aile öyküsü, yağlı beslenme alışkanlığı, hormonlar, kadmium, A ve D vitamini değerlerinin prostat kanseri oluşumunda etkili olduğunu ifade ederek, en önemli risk faktörünün yaş ve aile hikayesi olduğunu vurguladı.

"Babadan oğula geçiyor"

Normal koşullarda 50 yaş ve üstündeki kişilerin prostat kanseri açısından değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Sözen, ailede prostat kanseri olması halinde araştırmaların 40 yaşından sonra başlamasının uygun olduğunu bildirdi. Sözen, 'Tüm prostat kanserlerinin yüzden 10′unun babadan oğula kalıtım yoluyla geçtiği öngörülmektedir. Prostat kanseri olan hastaların erkek çocuklarında veya erkek kardeşlerinde prostat kanseri riski 2-9 kat daha yüksektir' uyarısında bulundu.