Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürsel Dursun, Türkiye'de her 100 kişiden 30'unda uyku apnesi görüldüğünü bildirdi.

Dursun, Dünya Uyku Günü nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, uykuda solunum durması olarak tanımlanan uyku apnesinin vücut sağlığı ve sosyal açıdan sorunlar yaratan çok ciddi bir hastalık olduğunu söyledi.

Uykuda solunum durmasının başlıca sebeplerinden birinin, burun ve boğazda hava yolunu tıkayan anatomik bozukluklar olduğunu belirten Dursun, kilo, alkol ve sigara kullanımı ile dolu mideyle uyumanın da uyku problemlerine yol açabileceğini ifade etti.

Dursun, uykuda nefes durmasının ayrıca kalp damar rahatsızlıkları, nörolojik hastalıklar ve psikiyatrik problemlerin yanı sıra aile içi sorunlara da neden olabildiğini dile getirdi.

Makine kullanan kişilerde ortaya çıkan uyku bozukluklarının mutlaka tedavi ettirilmesi gerektiğine dikkati çeken Dursun, "Ehliyet alınması için çıkarılan sağlık yönetmeliğinde uyku apnesi, uykuda nefes durması tanımlandı. Belli kriterlere bağlandı. Bu kişilerin mutlaka uykuda laboratuvarda incelenmesi gerekir. Bu şekilde kişi uyurken gece bazı vücut ölçümleri yapılarak olayın ciddiyeti araştırılır. Bunun hastane ortamında yapılması da mümkün" diye konuştu.

- Uyku apnesinin belirtileri

Uyku apnesinin erkeklerde kilo ve sigara tüketiminin fazla olması nedeniyle daha çok rastlandığına işaret eden Dursun, "Bizim toplumumuzda her 100 kişiden 30'unda uyku apnesi problemi görülüyor" dedi.

Kişilerin uyku apnesi olduklarının farkında olmadıklarını aktaran Dursun, şunları kaydetti:

"Genelde eşler, uykuya şahitlik eden kişiler, bunu fark ederler. Apne dediğimiz solunum durmaları olduğu zaman buna şahit olan kişiler, korkar ve endişe duyarlar. Öyle hastalarımız var ki 90 saniye nefesi duruyor. Hiçbir şekilde bu kadar nefes almadığınızı düşünün. Olayı gözleyen kişiler için ürkütücü bir durum. Bu tarz hastalar, eşleri ile hekime gelirler. Tedavi için öncelikle kilo, sigara, reflü gibi faktörlerden uzaklaşarak yaşam tarzının düzenlenmesi gerekiyor. Diyet yaparak ve alışkanlıkları terk ederek düzeltilebilir. Sabahları yorgun ve başağrısıyla kalkıyorsanız gün içerisinde aniden uykunuz geliyorsa uyku apnesi olabilirsiniz. Özellikle öğle yemeğinden sonra gözlerime ağırlık çöktü diye tanımlanan birçok durumu da gözlemleyebiliriz. Sabahları başağrıları, yorgunluk hissi de yine uyku apnesinin basit belirtileri arasında yer alır."

AA